Ο καταυλισμός των Ρομά στο Χαλάνδρι εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους κατοίκους – ιδιοκτήτες και τη δημοτική αρχή. Σύμφωνα με τον Δήμο το θέμα της μετεγκατάστασης βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά υπάρχει και η αντίθετη άποψη…
Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου
Λασπόνερα, παράγκες, πρόχειρα παραπήγματα και δεκάδες παιδιά να παίζουν την ώρα που θα έπρεπε να βρίσκονται στα θρανία, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν την ισότιμη ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία…
Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει κάποιος περπατώντας στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, πίσω ακριβώς από τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό όπου βρίσκεται ο καταυλισμός των Ρομά.
Η ιστορία δεν είναι καινούργια, καθώς οι Ρομά βρίσκονται στην περιοχή αυτή ήδη από τη δεκαετία του ‘70. Τα οικόπεδα όπου έχει στηθεί ο καταυλισμός ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι επί χρόνια κινούνται δικαστικά κατά παντός υπευθύνου. Τα εγκαίνια του νέου σταθμού του Μετρό, τον Σεπτέμβριο του 2009, στην περιοχή κατέδειξαν πιο επιτακτικά την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης προς όφελος όλων και κυρίως των μελών του καταυλισμού. Πρώτο ζητούμενο είναι, ή θα πρέπει να είναι, η βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ρομά, με την ισότιμη και πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία του Χαλανδρίου.
Ωστόσο, αυτό φαίνεται να παραμένει ένα πρόβλημα χωρίς λύση, με τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές, δηλαδή τον Δήμο και τα μέλη του καταυλισμού, να επιρρίπτουν τις ευθύνες εκατέρωθεν.
«Είμαστε εδώ από το 1970. Εδώ γεννήθηκαν οι γονείς μας, εμείς και τα παιδιά μας», λέει στην «Α» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Καταγομένων εκ Χαλκίδος και περιχώρων Rom «Η Ελπίδα» Στέλιος Καλαμιώτης. Σήμερα στον καταυλισμό ζουν, σύμφωνα με τον ίδιο, 57 οικογένειες, δηλαδή περίπου 280 άνθρωποι.
«Στο κενό» οι πρώτες προσπάθειες μετεγκατάστασης
Η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια μετεγκατάστασης των Ρομά του Νομισματοκοπείου πραγματοποιήθηκε με αφορμή την κοινή υπουργική απόφαση 33165/23-6-2006, με την οποία ανακαθορίστηκαν οι όροι χορήγησης 9.000 δανείων ύψους 60.000 ευρώ έκαστο σε οικογένειες Ρομά ανά την Ελλάδα. Για τον Δήμο Χαλανδρίου εγκρίθηκαν συνολικά 50 δάνεια, εκ των οποίων μόνο τα 27 χορηγήθηκαν σε οικογένειες του καταυλισμού, ενώ τα υπόλοιπα δόθηκαν στους Ρομά του Πατήματος, με βάση τη διαδικασία μοριοδότησης. Το γεγονός αυτό οδήγησε -σύμφωνα με τον κ. Καλαμιώτη- τα περισσότερα μέλη να μην εκταμιεύσουν τα δάνειά τους. «Δεν μπορεί να φύγουμε οι μισοί», λέει ο κ. Καλαμιώτης, απαιτώντας να δοθούν δάνεια σε όλες τις οικογένειες του καταυλισμού, ενώ την ίδια στιγμή αμφισβητεί τη διαδικασία μοριοδότησης: «Πήραν τα δάνεια οι Ρομά του Πατήματος, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλες περιουσίες που δεν φαίνονται, μόνο και μόνο επειδή είχαν περισσότερα παιδιά».
Αλλά και το ύψος των δανείων αποτελεί σημείο τριβής. «Τα 60 χιλιάδες ευρώ δεν επαρκούν για την αγορά οικοπέδου εντός σχεδίου και την ανέγερση σπιτιού, όπως απαιτούν οι όροι λήψης του δανείου» μάς λέει ο κ. Καλαμιώτης.
«Τα δάνεια έχουν πλέον λήξει γιατί δύο χρόνια ψάχνουμε και δεν μπορούμε να βρούμε σπίτια με αυτά τα χρήματα. Ζητάμε λοιπόν να ανέβει το ύψος των δανείων, να ανανεωθούν τα δάνεια που έχουν λήξει και να χορηγηθούν επιπλέον 30 δάνεια άνευ μοριοδότησης στους μονίμους κατοίκους του καταυλισμού», συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Νίκος Κατσαρής.
Οι Ρομά έχουν γνωστοποιήσει τις θέσεις τους με σειρά εγγράφων τους προς τους εκάστοτε αρμόδιους υφυπουργούς Εσωτερικών όλα αυτά τα χρόνια και ζητούν συνάντηση μαζί τους, με την παρουσία και εκπροσώπων του Δήμου, κάτι που ο Δήμος αποφεύγει, όπως υποστηρίζουν.