Αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις ακόμη και σε στοιχειώδη έργα υποδομής βρίσκονται οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην πρόσφατα ενταγμένη στο Σχέδιο περιοχή Πάτημα ΙΙ του Δήμου Χαλανδρίου.
Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου
Το Πάτημα ΙΙ εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλης μόλις λίγα χρόνια πριν, ενώ βρίσκεται σε φάση ταχείας ανοικοδόμησης.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ μίλησε για το θέμα με τον πρόεδρο του Συλλόγου του Πατήματος ΙΙ Νίκο Καλαθά, ο οποίος, παρά τα προβλήματα που μας επισήμανε, έκανε λόγο για «αγαστή συνεργασία» ανάμεσα στον Δήμο και τους ιδιοκτήτες της περιοχής.
Συγκεκριμένα, ενώ πρόκειται για μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αττικής, σε επίπεδο έργων υποδομής έχει υλοποιηθεί μόνο η διάνοιξη των δρόμων. Το δίκτυο αποχέτευσης παραμένει προς το παρόν στα… χαρτιά, αν και όπως υποστηρίζει αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μύρων Ανδριανάκης, έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη από την ΕΥΔΑΠ, και αναμένεται άμεσα η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα μετατίθεται η κατασκευή του δικτύου ομβρίων, καθώς δεν υπάρχει ακόμα η σχετική μελέτη, αφού, όπως σημειώνει ο κ. Ανδριανάκης, απαιτείται πρώτα η εκπόνηση της οριστικής μελέτης διευθέτησης του Βριλησσού.
Όσον αφορά στο δίκτυο ύδρευσης, έχουν κατασκευαστεί οι κεντρικοί, αλλά όχι οι δευτερεύοντες αγωγοί από την ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα σπίτια να μην υδροδοτούνται. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι κάτοικοι έχουν προτιμήσει να πληρώσουν οι ίδιοι για την κατασκευή των απαραίτητων αγωγών, προκειμένου να έχουν νερό! Από την πλευρά της η ΕΥΔΑΠ δεν δεσμεύεται για τον χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης του έργου, ενώ ο Δήμος ασκεί συνεχείς πιέσεις στην επιχείρηση.
Παράλληλα, ένα άλλο αίτημα των κατοίκων είναι και η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης τμήματος της ζώνης των 250 μέτρων γύρω από το νεκροταφείο, κάτι που περιλαμβάνεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις γενικές κατευθύνσεις της αναθεώρησης του ΓΠΣ.
Τέλος, σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν ορισμένοι ιδιοκτήτες της περιοχής, καθώς από τα οικόπεδά τους διέρχονται καλώδια μέσης τάσης της ΔΕΗ! Η συγκεκριμένη γραμμή της ΔΕΗ είχε εγκατασταθεί εκεί από τη δεκαετία του ’50, οπότε η επιχείρηση είχε κάνει όλες τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις, σε εδαφοτεμάχια και εναέριες ζώνες. Με την ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο, οι γραμμές βρίσκονται πλέον εντός των οικοπέδων, ενώ οι ιδιοκτήτες βρίσκονται… εγκλωβισμένοι μεταξύ της ΔΕΗ και του Δήμου: Η μεν ΔΕΗ απαιτεί από τον Δήμο αποζημίωση προκειμένου να μεταφέρει τους πυλώνες, ο δε Δήμος απαντά ότι δεν μπορεί να καταβάλει χρήματα για απαλλοτριώσεις που έχει συντελέσει άλλος οργανισμός.
Τελικά, οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πληρώσουν οι ίδιοι τη ΔΕΗ, ώστε να ανυψώσει τους πυλώνες και μπορέσουν να χτίσουν από κάτω!