Η πρόεδρος του Σώματος Εθελοντών Χαλανδρίου Κική Σαλκιτζόγλου μιλά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες του Συλλόγου, που εδώ και 16 χρόνια πρωταγωνιστεί σε κοινωνικές δράσεις.
Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου
Μαθήματα ξένων γλωσσών, φωτογραφίας, πλεξίματος, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και ενισχυτική διδασκαλία για μαθητές, δράσεις καθαρισμού και φύλαξης της Ρεματιάς, καθώς και εκπαίδευση στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει εδώ και 16 χρόνια το Σώμα Εθελοντών Χαλανδρίου.
Η «Α» βρέθηκε στο Γραφείο του Σώματος και συνομίλησε για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια των εθελοντών με την πρόεδρο του Σώματος Κική Σαλκιτζόγλου.
16 χρόνια προσφοράς
«Το Σώμα Εθελοντών Χαλανδρίου ξεκίνησε την δράση του πριν από 16 χρόνια, όταν ο εθελοντισμός στην Ελλάδα ήταν σχεδόν… άγνωστη λέξη», μας λέει η κ. Σαλκιτζόγλου, η οποία είναι και από τα ιδρυτικά μέλη του Σώματος. Όπως εξηγεί, «η λειτουργία μας άρχισε επί δημαρχίας του Κώστα Παττακού, με πρωτοβουλία δική μου και με την αμέριστη στήριξή του» και συμπληρώνει: «Αρχικά είχε συσταθεί μια Ομάδα Περιβάλλοντος και Εκτάκτων Αναγκών, η οποία στη συνέχεια διευρύνθηκε, ενώ δημιουργήθηκαν και πολλές άλλες ομάδες».
Σήμερα, στο Σώμα Εθελοντών λειτουργούν, εκτός από την παραπάνω ομάδα και οι Ομάδες Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας, Νέας Γενιάς, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας, ενώ τα 20 αρχικά μέλη έχουν γίνει πλέον 300!
«Στην πορεία και βλέποντας τις ανάγκες που υπήρχαν και τους ανθρώπους που συμμετείχαν φτιάξαμε αυτές τις ομάδες, κάθε μία από τις οποίες ασχολείται και προσφέρει πάνω στο αντικείμενό της», σημειώνει η πρόεδρος.
Η ίδια τονίζει ότι ανέκαθεν το Σώμα Εθελοντών είχε άριστη συνεργασία με όλες τις διοικήσεις που πέρασαν από τον Δήμο τα τελευταία 16 χρόνια. Όπως υπογραμμίζει, τα μέλη του Συλλόγου δεν δίνουν συνδρομές. «Δεν παίρνουμε εισφορές από τα μέλη μας, δεν διαχειριζόμαστε χρήματα. Τα λειτουργικά έξοδά μας καλύπτονται από τον Δήμο», εξηγεί, ενώ τη διοικητική υποστήριξη του Γραφείου αναλαμβάνουν ισότιμα όλα τα μέλη του. Όσο για τη λειτουργία και τις αποφάσεις για τις δράσεις «κάνουμε μια Γενική Συνέλευση τον χρόνο και από εκεί και πέρα οι ομάδες και οι Επιτροπές μας συνεδριάζουν τακτικά και αποφασίζουν για τις δράσεις τους».
Τον Μάιο του 2011 πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά εκλογές στο Σώμα Εθελοντών. «Ο δήμαρχος δέχτηκε την πρότασή μας για αιρετό διοικητικό συμβούλιο και έγιναν για πρώτη φορά εκλογές. Στη συνέχεια διαμορφώθηκε το διοικητικό συμβούλιο το οποίο έχει εννέα μέλη».
Σήμερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκτός από την πρόεδρο είναι οι: Ρεβέκκα Βέλλιου, Τζωρτζίνα Μπαβαβέα, Λίτσα Βελούτσου, Γιώργος Παναγιωτάκης, Σίσσυ Δαμίγου, Βιβή Κυπριώτη, Μάρη Ηλιάδη και Ντίνα Κουρρή. «Όλα τα διοικητικά συμβούλια που πέρασαν απαρτίζονταν από αξιόλογους ανθρώπους και έκαναν σημαντικό έργο», σημειώνει η κ. Σαλκιτζόγλου και συμπληρώνει: «Τον ενάμιση τελευταίο χρόνο πρέπει να ομολογήσω ότι έχουμε κάνει πολλές και πλούσιες δράσεις».
Πλούσια δραστηριότητα
Απαριθμώντας το πλούσιο έργο του Σώματος τον τελευταίο αυτόν ενάμιση χρόνο, η κ. Σαλκιτζόγλου αναφέρει τα εξής: «Κάνουμε μαθήματα ξένων γλωσσών για ενήλικες, ενώ ξεκίνησαν και αγγλικά για μαθητές».
Όπως εξηγεί, το κόστος για τους ενήλικες είναι μια εφάπαξ συμμετοχή 10 ευρώ, που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των μαθημάτων, ενώ για τα παιδιά είναι εντελώς δωρεάν.
Παράλληλα, τονίζει ότι τα μαθήματα γίνονται από εθελοντές καθηγητές «οι οποίοι προσφέρουν τον χρόνο και τις γνώσεις τους με πολλή όρεξη και μεράκι και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό». Επίσης, γίνονται μαθήματα κοπτικής – ραπτικής, κατασκευής κοσμήματος, ενώ ξεκίνησαν και μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές σε όλα τα βασικά αντικείμενα. Επιπλέον, διοργανώνονται τακτικά ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους με εθελόντρια ξεναγό. Πέρυσι γίνονταν επίσης μαθήματα μαγειρικής και υγιεινής διατροφής καθώς και μαθήματα φωτογραφίας. Επίσης, το Σώμα είχε συγκεντρώσει από καθαριστήρια παπλώματα που δόθηκαν σε αστέγους, ενώ συγκεντρώνονταν και φάρμακα για τους «Γιατρούς του κόσμου». Όπως σημειώνει η κ. Σαλκιτζόγλου «κάθε χρόνο κάνουμε και κάτι διαφορετικό».
Παράλληλα, βέβαια, το Σώμα Εθελοντών πραγματοποιεί περιβαλλοντικές δράσεις, όπως καθαρισμό της Ρεματιάς, αλλά και πυροπροστασίας της Ρεματιάς το καλοκαίρι. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η πρόεδρος, τα μαθήματα και οι άλλες δραστηριότητες αφενός έχουν πολύ μεγάλη ανταπόκριση, αφετέρου βοηθούν ώστε μέσα από αυτά οι δημότες να γνωρίζουν, να μαθαίνουν και τελικά να συμμετέχουν και σε άλλες δραστηριότητες του Σώματος. «Δηλαδή να έρχονται σε επαφή με τον εθελοντισμό στην ουσία του και στην πράξη του», επισημαίνει η κ. Σαλκιτζόγλου.
Άλλη μια εξαιρετικά σημαντική δράση του Σώματος ήταν η εκπαίδευση περίπου 100 μελών του για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (π.χ. ακραίων φυσικών φαινομένων, σεισμών κ.λπ.). «Ήδη 100 περίπου συμπολίτες μας έχουν εκπαιδευτεί για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στο πλαίσιο του προγράμματος “Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους”, ούτως ώστε αν γίνει κάτι να υπάρχει μια δύναμη οργανωμένης αντιμετώπισης στην πόλη που σε συνδυασμό με το επιτελικό σχέδιο που έχει εκπονήσει για αυτές τις περιπτώσεις ο Δήμος, να μπορεί οργανωμένα να βοηθήσει».
Μάλιστα, για το 2013 το Σώμα Εθελοντών αποφάσισε να μην διοργανώσει εκδήλωση κοπής πίτας, αλλά να συγκεντρώσει παιχνίδια και ρούχα για το Αναρρωτήριο Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ) «ώστε να χαρίσουμε χαμόγελα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Πιστεύω ότι υπάρχει φιλότιμο στον Έλληνα και προσφέρει ότι και όσο μπορεί, από το υστέρημά του».