ΚΑΙ ερχόμαστε στο κύριο θέμα της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου [εξωτερική διακλάδωση] στην περιοχή ΠΑΤΗΜΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Σύμφωνα με τον νόμο 1068./80 και του Π.Δ 6/86 η ΕΥΔΑΠ εκτελεί έργα κατασκευής αποχετευτικού δικτύου καθώς και έργα σύνδεσης με αυτό, την δαπάνη των οποίων επιμερίζει στους παρόδιους ιδιοκτήτες όπως ορίζουν οι διατάξεις αυτών, ήτοι, ανάλογα με το μήκος της πρόσοψης των οικοπέδων, και τον αριθμό ορόφων. Αυτό όμως όπως προαναφέραμε μπορεί να γίνει σε παλαιά σχέδια πόλεως και πάντως όσα είχαν εγκριθεί μέχρι την ισχύ του νόμου ΤΡΙΤΣΗ1337/83 και όπου, δεν υπήρχε η δεν υπάρχει σήμερα, αποχετευτικό δίκτυο. ΟΜΩΣ για όσες περιοχές εντάσσονται με τον Ν.1337/83 στο σχέδιο πόλεως την ευθύνη όπως προείπαμε την έχει πλέον ο ΔΗΜΟΣ καθότι οι διατάξεις του νόμου 1068/80 δεν ισχύουν για τις περιοχές αυτές, αφού ισχύουν οι νεότερες και ειδικότερες αυτού διατάξεις . Έτσι η αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ όπως ο νομός 1068/80 ορίζει, περιορίζεται στις περιοχές όπου ΔΕΝ ισχύει και σήμερα ο 1337/83 και που εκεί μπορεί να καταλογίζει δαπάνες κατασκευής αποχετευτικού δικτύου αφού πολεοδομήθηκαν με προγενέστερες αυτού διατάξεις, όπου βέβαια δεν ίσχυε η προαναφερόμενη υποχρεωτική εισφορά σε χρήμα.
Στην περιοχή ΠΑΤΗΜΑ 1 Χαλανδρίου σύμφωνα με τον νόμο 1337/83 για τα έργα κατασκευής αποχετευτικού δικτύου, υπόχρεος ήταν ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, αλλά το ανέθεσε στην ΕΥΔΑΠ – χωρίς διαγωνισμό. Ως εκ τούτου όφειλε να καταβάλει το σύνολο της δαπάνης του έργου ο ίδιος στη ΕΥΔΑΠ από τα χρήματα που ορίζουν τα άρθρα 9 και 14 του ιδίου νόμου. Δηλαδή από τα χρήματα της τριμερούς χρηματοδότησης. 30% ο Δήμος ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, 30% το ΔΗΜΟΣΙΟ και το υπόλοιπο συμπληρωμένο από τις εισφορές που κατέβαλαν οι ιδιοκτήτες και εισέπραξε ο Δήμος ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ από το ΕΤΕΕΡΠΣ, με τη διαδικασία του άρθρου 10 του νομου1221/81.
ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ξεκινάει όλη η ιστορία ΣΚΑΝΔΑΛΟ που όμοιο του δεν ξαναέγινε και που θα την «πατήσουν» εκτός του ΠΑΤΗΜΑΤΟΣ και άλλες περιοχές, αν δεν την έχουν ήδη «πατήσει». Αντί λοιπόν ο Δήμος ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ να εκτελέσει το έργο ο ίδιος ως όφειλε ή να κάνει ανάθεση με διαγωνισμό, αυτός ποιών την «νήσσαν» και επικαλούμενος -προσχηματικά υποθέτουμε- αδυναμία εκτέλεσης του έργου, αναθέτει απ’ ευθεία στην ΕΥΔΑΠ την κατασκευή τμήματος του αποχετευτικού αγωγού. Η ΕΥΔΑΠ κατασκευάζει το έργο το έτος 2005-2006 και αυτή, ποιών ετέραν «νήσσαν» αντί να στείλει τον λογαριασμό στον φορέα εκτέλεσης του έργου τον ΔΗΜΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, καταλογίζει την δαπάνη κατασκευής σε ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΔΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ σαν να εκτελούσε έργο σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή εντός σχεδίου ενταχθείσα προ του 1983… Τόσο απλά. Έτσι για δεύτερη φορά οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καλούνται τώρα από την ΕΥΔΑΠ στην αρχή με το μαλακό, με ειδοποιητήρια οφειλής και αργότερα με απειλές κατασχέσεων και εκπλειστηριασμών ακινήτων, ώστε να αναγκαστούν να καταβάλουν υπέρογκα ποσά ,και μάλιστα σε τρεις [3] μηνιαίες δόσεις, έντοκα δε σε περιπτώσεις καθυστέρησης. Σε διαμαρτυρίες δε των ιδιοκτητών για την εκ νέου καταβολή εισφορών ΔΗΜΟΣ και ΕΥΔΑΠ σφύριζαν αδιάφορα, χωρίς να δίνουν καμία εξήγηση. Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ζηλεύοντας την εισπρακτική ικανότητα της ΕΥΔΑΠ απαίτησε και αυτός χρήματα του κόστους κατασκευής από τους παρόδιους ιδιοκτήτες του τμήματος δικτυού αποχέτευσης που ως προαναφέραμε ο ίδιος κατασκεύασε σε άλλους δρόμους τού ΠΑΤΗΜΑΤΟΣ 1 με την αυτή ή και άλλη τιμή μονάδος διάφορη εκείνης της ΕΥΔΑΠ -περίπου στο 1/3 αυτής- προφανώς λόγω «φιλευσπλαχνίας» προς τους δημότες του και με ταμιακές διευκολύνσεις[περισσότερες δόσεις] δηλ. δύο μέτρα και δύο σταθμά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων της αυτής πολεοδομικής ενότητας στο ΠΑΤΗΜΑ 1»
Σημειώνεται ότι ο δήμος ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ όπως ανακοίνωνε με μεγάλες πινακίδες είχε ήδη λάβει για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτυού για το ΠΑΤΗΜΑ 1 γενναία δωρεά – επιχορήγηση από την Ευρ.΄Ενωση μέσω της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 1.300.000 ΕΥΡΩ. Οι ταμπέλες υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην οδό ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ. Υπάρχουν βέβαια και σε φωτογραφίες αν τυχόν ξηλωθούν τώρα. Δηλαδή επιχορηγούμενο έργο από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλούνται να το πληρώσουν οι δημότες που ήδη είχαν καταβάλει τις εισφορές των.
Εδώ χωρίς υποσημείωση και υπονοούμενα θα αναφέρουμε ότι κατά το κρίσιμο διάστημα που έγινε η ανάθεση και κατασκευή του έργου δικτύου αποχέτευσης δηλ. το 2005 ο δήμαρχος ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ήταν μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ -όπως και σήμερα. Δηλαδή της εταιρείας που ο Δήμος ανέθεσε την κατασκευή του έργου, και εκ των υστέρων ζητούσε εκβιαστικά χρήματα από ιδιοκτήτες, ενώ έπρεπε να τα καταβάλει ο ίδιος ο Δήμος ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ. Εμείς δεν γνωρίζουμε πως ανέθεσε ο Δήμος το έργο στην ΕΥΔΑΠ μάλλον χωρίς διαγωνισμό; Με το έτσι θέλω; Δεν γνωρίζουμε, ούτε μάθαμε ποτέ.
Εν τω μεταξύ η ΕΥΔΑΠ ακάθεκτη με κλητήρες, υποθηκεύσεις ακινήτων, προγράμματα πλειστηριασμού, ακόμα και σε ακίνητα που δεν είχαν συνδεθεί με το δίκτυο, απαιτούσε να εισπράξει εντόκως τα παρανόμως βεβαιωθέντα. Αντί λοιπόν να ζητά μονό το τέλος σύνδεσης έκαστου ακινήτου στον αγωγό ύψους 600 ΕΥΡΩ για κάθε σύνδεση, ζητούσε ποσά των 1500 -μέχρι 25.000 – 30.000 ΕΥΡΩ- και πολύ παραπάνω. Δηλαδή είχε βρει τη χρυσή συνταγή. Δεν πληρώνεις τον αγωγό, σου παίρνω το ακίνητο. Ε, τότε ρωτάμε και εμείς.Tι τον θέλουμε τον αγωγό αφού θα μας πάρει τα σπίτια μας;