Σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Χαλανδρίου κατήγγειλε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ε’ Παιδικού Σταθμού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου «Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί» Κώστας Γερολυμάτος.
Της Αρετής Κοτσολάκου
Συγκεκριμένα, ο κ. Γερολυμάτος έκανε λόγο για «πλήρη καταστρατήγηση του κανονισμού λειτουργίας των σταθμών», σημειώνοντας ότι «οι κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών ορίζουν ότι η αναλογία εκπαιδευτικών και παιδιών είναι δύο παιδαγωγοί και μια βοηθός για 12 βρέφη στους βρεφικούς σταθμούς και μια παιδαγωγός και μια βοηθός για 25 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Αυτό δεν τηρείται σε κανένα σταθμό, ενώ οι αποκλίσεις από αυτούς τους αριθμούς είναι πολύ μεγάλες». Το αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, είναι ότι τίθεται θέμα ασφάλειας, ενώ παράλληλα «δημιουργείται μια οριακή διοικητική κατάσταση και ως εκ τούτου καθίσταται δύσκολη η αντιμετώπιση οποιουδήποτε εκτάκτου προβλήματος. Για παράδειγμα όταν ασθενεί ένας εκπαιδευτικός, δεν μπορεί να καλυφθεί το κενό, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πολλά παιδιά μαζί υπό την επιτήρηση λίγων εκπαιδευτικών, σε απαράδεκτες συνθήκες».
Επίσης, ο κ. Γερολυμάτος αναφέρθηκε και στην απαιτούμενη αναλογία έκτασης χώρου και αριθμού παιδιών σε κάθε αίθουσα, τονίζοντας ότι «η αναλογία αυτή καθορίζεται από τον κανονισμό πυροπροστασίας κτηρίων και για τους σταθμούς είναι 2 τετραγωνικά μέτρα ανά παιδί. Νομίζω ότι αυτό δεν τηρείται παρά μόνο στον Ε’ Σταθμό, όπου το επιβάλαμε».
Αναφορικά με τις ιδιαίτερες ανάγκες που δημιουργούνται εξαιτίας της νέας γρίπης, ο κ. Γερολυμάτος υποστήριξε ότι «στον Ε’ Σταθμό, δεν υπάρχει ειδικός χώρος “απομόνωσης” των παιδιών με συμπτώματα γρίπης, όπως ορίζεται από τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, ενώ η δυνατότητα λήψης αυτού του μέτρου προφύλαξης αναιρείται και από την έλλειψη προσωπικού».
Ο κ. Γερολυμάτος αναφέρθηκε και στην ασφάλεια των κτηρίων όπου στεγάζονται οι παιδικοί σταθμοί, υποστηρίζοντας ότι «αν και έχει γίνει συνειδητή προσπάθεια βελτίωσής τους, δεν έχει οριστεί ποτέ στην επιθεώρηση εργασίας τεχνικός ασφαλείας για το Νομικό Πρόσωπο», με αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε, να μη τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων αναφέρθηκε στους συμβασιούχους με σύμβαση μίσθωσης έργου που εργάζονται στους σταθμούς, υποστηρίζοντας ότι «οι συμβάσεις αυτές είναι παράνομες, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Επιπλέον, αναφερόμενος στην προκήρυξη 92 νέων θέσεων με συμβάσεις μίσθωσης έργου, σημείωσε ότι οι ειδικότητες που αναγράφονται στις συμβάσεις είναι διαφορετικές από τις ειδικότητες με τις οποίες στην πραγματικότητα θα ασχοληθούν όσοι προσληφθούν. «Με αυτό το εργασιακό καθεστώς, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν απερίσπαστα τη δουλειά τους», κατέληξε ο κ. Γερολυμάτος.
Τέλος, ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και μέλος του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας νέων παιδικών σταθμών, καθώς, όπως τόνισε, οι 9 υπάρχοντες παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης του Χαλανδρίου. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο Κάτω Χαλάνδρι, όπου όπως σημείωσε «είναι η μεγαλύτερη συνοικία της πόλης, με 20.000 κατοίκους και έχει έναν μόνο δημοτικό παιδικό σταθμό».
«Οι σταθμοί προσφέρουν τεράστιο κοινωνικό έργο»
Κατόπιν των παραπάνω καταγγελιών, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου «Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί» Κώστα Ζανιδάκη ο οποίος μας εξέθεσε τη δική του πλευρά σχετικά με τα προαναφερθέντα. Αναφορικά με τον αριθμό των παιδιών που γίνονται δεκτά στους σταθμούς ο κ. Ζανιδάκης σημείωσε ότι «οι φετινές αιτήσεις ήταν περίπου 1.000, ενώ έγιναν αποδεκτές περίπου 830. Επομένως έμειναν απ’ έξω περίπου 170 παιδιά, ενώ τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η επιλογή αυτή είναι αυστηρώς κοινωνικά και οικονομικά».