Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη διοίκηση του Σίμου Ρούσσου και στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρη Ρώμα με αφορμή την παράταση στο έργο ανέγερσης του νέου Δημαρχείου της πόλης.
Η θέση της διοίκησης
Στον απόηχο της σχετικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, η διοίκηση του Δήμου απάντησε στην ανάρτηση του Χ. Ρώμα.
«Και μόνο το γεγονός ότι ομοφώνως το Δημοτικό Συμβούλιο, το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της παράταξης του κ. Ρασσιά – Ρώμα, υπερψήφισαν την εισήγηση της Διοίκησης για έγκριση του 6ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) όσο και την 3η συμπληρωματική σύμβαση αξίας €1.385.000 πλέον ΦΠΑ για το νέο δημαρχείο, θα αρκούσε για να απαντήσει κάποιος στις νέες αθλιότητες του εν λόγω κυρίου.
Πως να χαρακτηρίσει κάποιος το γεγονός ότι την ίδια κυριολεκτικά στιγμή που αναρτούσε στα κοινωνικά δίκτυα μια ακόμη κατάπτυστη καταγγελία περί «κακοδιαχείρισης» και «ολιγωρίας», επειδή ο Δήμος επί ένα χρόνο αρνήθηκε να υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις του εργολήπτη, στο Δημοτικό Συμβούλιο, o ίδιος υπερψήφιζε τόσο τον 6ο ΑΠΕ όσο και την συμπληρωματική σύμβαση;
Πώς να εξηγήσει κάποιος ότι όλα τα επιχειρήματα περί «μη έγκαιρης έγκρισης» του 6ου Α.Π.Ε., τον Ιανουάριο του 2024, αποτελούν αντιγραφή των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησε ο εργολήπτης στην ένστασή του, προκειμένου να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του στην ολοκλήρωση του έργου;
Πώς είναι δυνατόν να αγνοεί ο κ. Ρασσιάς ότι αυτή η ένσταση του εργολήπτη ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ πανηγυρικά από τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, τον Οκτώβριο του 2024; Αγνοεί ή κάνει ότι αγνοεί την απόφαση του κ. Χρ. Σταϊκούρα που δικαιώνει εμφατικά τη θέση του Δήμου ότι ο εργολήπτης όφειλε να είχε εκτελέσει τις προβλεπόμενες στην σύμβαση εργασίες και ότι ο Δήμος δεν ευθύνεται για τις καθυστερήσεις του έργου;
Κι αν ο κ. Ρασσιάς αγνοεί εντελώς την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει ότι οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες συντάσσονται από τις υπηρεσίες που επιβλέπουν και αφορούν εργασίες που ήδη έγιναν και όχι εργασίες που ΘΑ γίνουν δεν υπάρχει κάποιος να τον προστατέψει από την εκτόξευση παρόμοιων ανοητολογιών;
Γιατί εκτός της απόφασης του υπουργού για την απόρριψη των απόψεων του εργολήπτη, ο κ. Ρασσιάς αποκρύπτει και την ΟΜΟΦΩΝΗ έγκριση της 3ης συμπληρωματικής σύμβασης από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Αττικής; Έχει ο κ. Ρασσιάς την τεχνική επάρκεια να κρίνει και τη δική τους άποψη;
Γιατί άραγε ο κ. Ρασσιάς- Ρώμας, ως αντιπεριφερειάρχης σιωπούσε κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διακοπών εργασιών του εργολήπτη όσο διαρκούσε η προεκλογική περίοδος;
Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις των πληρωμών προς τον εργολήπτη από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, επί θητείας του φίλου του υπουργού, συνέπεσαν με τη θητεία του ως αντιπεριφερειάρχη και την υποψηφιότητα του ως δημάρχου;
Γιατί ο κ. Ρασσιάς – Ρώμας σιωπούσε, προεκλογικά, για τη δυσανάλογη σε σχέση με όλους τους όμορους δήμους του Β. Τομέα χρηματοδότηση του Δήμου Χαλανδρίου και την περικοπή του εγκεκριμένου προγράμματος στέγασης των Ρομά από την Περιφέρεια Αττικής, την περίοδο 2019 – 2023;
Μήπως δεν έχει δει όλη η Ελλάδα το βίντεο με τις δημόσιες απειλές του τέως υπουργού Ανάπτυξης κ. Ά. Γεωργιάδη προς τους πολίτες του Χαλανδρίου, λίγες μέρες πριν από το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, υπό τα χειροκροτήματα του κ. Ρασσιά;
Εν τέλει, το δημαρχείο του Χαλανδρίου είναι ένα μεγάλο, πολύπλοκο και σύνθετο έργο με μελέτες που επικαιροποιήθηκαν το 2017 και δημοπρατήθηκε το 2019, μετά από τεράστια προσπάθεια και ΟΜΟΦΩΝΗ έγκριση των πάντων στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Είναι γνωστή σε όλους τόσο η τεράστια μεταβολή των οικονομικών συνθηκών αυτά τα χρόνια, όσο και το ασφυκτικό και μεροληπτικό υπέρ των εργολαβικών συμφερόντων θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα δημόσια έργα σε όλη τη χώρα. Τα υπηρεσιακά στελέχη που επιβλέπουν το έργο και η Διοίκηση του Δήμου πράττουν το ανθρωπίνως δυνατό, με γνώση και αίσθημα ευθύνης απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους πολίτες ξεπερνώντας τρικλοποδιές και υπονομεύσεις.
Όσοι νομίζουν, όπως ο κ. Ρασσιάς, ότι εξασφαλίζοντας την εύνοια των εργοληπτικών συμφερόντων -όπως έπραξαν στην υπόθεση των μπόνους του Οικοδομικού Κανονισμού, στην υπόθεση του Καζίνο, στην προκλητική απαλλαγή του αμερικανικού κολεγίου ACS από τις εισφορές σε γη και χρήμα και τώρα στην υπόθεση του δημαρχείου- θα κερδίσουν κάτι, είναι μακριά νυχτωμένοι. Στα τέλη του μακρινού ακόμα 2028 θα ψηφίσουν οι πολίτες, όχι οι εργολάβοι!»
Το σχόλιο του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας
Σε παρέμβασή του, ο Χάρης Ρώμας ανέφερε επί λέξει:
«Σε απάντηση των λαικιστικων και χυδαίων ψεμάτων που εκστομίζει ο ανεκδιήγητος Δήμαρχος Χαλανδρίου εναντίον μου θα αναφέρω μόνο λίγα χαρακτηριστικά που αποδυκνείουν ότι αρέσκεται πάντα στο αγαπημένο του σπορ της λασπολογίας. Ρωτά ,ο δήθεν αγανακτισμένος κακοδιαχειριστής του Δήμου μας, γιατί ψήφισε η παράταξη της οποίας ηγούμαι την έγκριση του 6ου Ανακεφαλαιωτικού πίνακα.
Μα η τοποθέτηση μου στο Δημοτικό συμβούλιο ήταν σαφής και κατεγράφη στα πρακτικά:
ΝΑΙ ΜΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΎΜΕ ΟΤΙ ΦΟΡΤΩΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ,ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΎΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΎΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΑΚΕΣ.
ΑΥΤΟΣ Ο ΑΤΖΑΜΗΣ,ΜΑΛΙΣΤΑ,ΤΙΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΩΣ ΟΡΙΑΚΕΣ!!!
Επιπλέον εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι η κατασκευαστική εταιρεία πρέπει να πληρωθεί προκαταβολικά.
Γνωρίζουμε πολύ καλά όμως ότι η διαδικασία έχει ως εξής : Ο Δήμος υπογράφει τον Α.Π.Ε
( ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ)ούτως ώστε να προβλεφθούν όλες οι εργασίες που πρέπει να γίνουν, μετά η κατασκευαστική εταιρεία εκτελεί, μετά ελέγχουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και αν τα βρουν όλα κανονικά τότε πληρώνεται η κατασκευαστική εταιρεία. Ο Α.Π.Ε ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ!
Αυτό ισχυριστήκαμε και αν αμφισβητεί αυτή την διαδικασία τότε μήπως δεν είμαστε εμείς άσχετοι αλλά εκείνος παντελώς άσχετος. Σε σχέση με την, προ των δημοτικών εκλογών, δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ,την οποία ο λαϊκιστής Δήμαρχος παρουσιάζει χωρίς τον πρόλογο της, υπάρχουν εκατοντάδες μάρτυρες που παρακολουθούσαν εκείνη την βραδιά την προεκλογική συγκέντρωση (όχι της δικής μου παράταξης αλλά της παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι»)που άκουσαν τον κύριο Γεωργιάδη να λέει: ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ,ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ,ΠΛΕΟΝ,ΔΥΝΑΤΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. ΘΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΔΥΣΚΟΛΗ.
Απ’ όλο αυτό έμεινε το:« θα του κάνουμε την ζωή δύσκολη», για να το έχει βούτυρο στο ψωμί του και να να θΥΜΑΤΟΠΟΙΕΙ τον εαυτό του ο πονηρός πολιτικάντης και έτσι να κερδίζει ψηφαλάκια από δημότες που τρώνε αμάσητο τον σανό που τους ταΐζει. Σιγά που θα τολμούσε ένας υπουργός να δηλώσει δημόσια ότι η κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει ,θα κάνει την ζωή και την θητεία ενός Δημάρχου δύσκολη.
Θα είχε καθαιρεθεί την επόμενη μέρα.
Όσο για το θράσος του λαϊκιστή Δημάρχου να κατηγορεί εμένα (έναν πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, άκουσον- άκουσον) για το ότι δεν δόθηκαν λεφτά για την μετεγκατάσταση των Ρομά από την Περιφέρεια Αττικής, έχω ξαναπεί (παρά το ότι δεν ήταν δικαιοδοσία μου) ότι μία μόλις εβδομάδα από την έναρξη του προγράμματος (όχι μετεγκατάστασης, όπως ψευδώς αναφέρεται, αλλά επιδότησης ενοικίων) πληροφορήθηκα ότι ήρθε στην Περιφέρεια ειδοποίηση από την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ για ΡΗΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Καθόλου δεν ευθύνεται η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ για αυτή την διακοπή. Όμως εκπλήσσομαι για τον διακαή πόθο του Δημάρχου ως προς την μετακίνηση των Ρομά.
Μόνο το κομματικό του ακροατήριο μπορεί να πείσει για το ότι επιθυμεί, πραγματικά, ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤ’ΕΞΟΧΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ! Αυτοί που τον αποθέωναν στις προεκλογικές του ομιλίες!!!
Δεν λέω κάτι κρυφό, λέω κάτι που ξέρει όλο το Χαλάνδρι.
Τις κατηγορίες για το ότι προστάτευσα το κολλέγιο ACS να πάει να τις πει στους μικροϊδιοκτήτες γης στην περιοχή «ΠΕΥΚΟ ΠΟΛΙΤΗ», που ΚΑΙ λόγω της εξαίρεσης του ACS είδαν τις ιδιοκτησίες τους να μπαίνουν στο σχέδιο πόλεως ούτως ώστε να μπορούν να τις αξιοποιήσουν, επιτέλους, μετά από τόσες δεκαετίες αναμονής.
Και βέβαια όσο επιμένει στις ασυναρτησίες περί φιλίας μου με εργολάβους (σε σχέση με τον ΝΟΚ ή το ΚΑΖΙΝΟ), επειδή ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟ θα τον κατηγορώ για ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΗ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ . Λογικό, βέβαια, εφόσον όποιον έχει άλλη άποψη από τις απόψεις του τον θεωρεί μισητό εχθρό αλλά και εφόσον όλα γίνονται για να προστατεύσει , με κάθε τρόπο, την καρεκλάρα στην οποία έχει στρογγυλοκαθίσει τόσα χρόνια».
Ανταπάντηση της δημοτικής Αρχής
Η πλευρά του Σίμου Ρούσσου σχολίασε και την τελευταία τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως»:
«Στην τεκμηριωμένη απάντηση της διοίκησης στις αιτιάσεις για την καθυστέρηση στην ανέγερση του νέου δημαρχείου ο κ. Ρασσιάς – Ρώμας απάντησε με την οικεία σε αυτόν αγοραία φρασεολογία και χυδαιότητα, συνεχίζοντας να προκαλεί με ύβρεις. Καμία ουσιαστική απάντηση στα επιχειρήματα της διοίκησης του Δήμου.
«Ανεκδιήγητος», «ατζαμής», «κακοδιαχειριστής», «πονηρός πολιτικάντης», «οι δημότες τρώνε αμάσητο τον σανό που τους ταΐζει» και «προστατεύει με κάθε τρόπο, την καρεκλάρα στην οποία έχει στρογγυλοκαθίσει» και άλλους αγοραίου ύφους χαρακτηρισμούς για το δήμαρχο Χαλανδρίου, με κορυφαία την κατηγορία για «ανηθικότητα» -που όταν εκτοξεύεται από τέτοιες ποιότητες είναι τίτλος τιμής- διαβάσαμε στη νέα ανακοίνωση του κ. Ρασσιά.
Πιστεύει προφανώς ότι η πληθώρα των χυδαίων χαρακτηρισμών μπορεί να κρύψει την απουσία ικανών απαντήσεων στα επιχειρήματα της διοίκησης.
Ουσιαστικά καμία απάντηση από τον κ. Ρασσιά – Ρώμα για:
√ Το γεγονός ότι αντιγράφει τα επιχειρήματα του εργολήπτη στις ενστάσεις του
√ Για την πλήρη δικαίωση του Δήμου, στη διαμάχη με την εργολήπτρια εταιρεία, από την απόφαση του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών κ. Σταϊκούρα τον Οκτώβριο του 2024.
√ Για την ομόφωνη έγκριση του 3ης συμπληρωματικής σύμβασης από το Τεχνικό Συμβούλιο Έργων της Περιφέρειας Αττικής.
Αστεία η προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες του για την εχθρική προς το Χαλάνδρι διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής την περίοδο 2019 – 2023.
Όσο δε για την απαράδεκτη παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη [τριών υπουργών στην πραγματικότητα], για να επηρεάσουν την ψήφο των Χαλανδραίων, όσο κι αν προσπαθεί να την δικαιολογήσει ο κ. Ρασσιάς, την έχει κρίνει ο λαός της πόλης.
Ας συνεχίσει έτσι. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να του στερήσει το δικαίωμά του στην αυτογελοιοποίηση.
Υ.Σ.: Όσο για την ωμή παραδοχή του κ. Ρασσιά ότι συναινεί στην κλοπή της εισφοράς σε γη και χρήμα αξίας πολλών εκατομμυρίων από το κολλέγιο ACS, σε βάρος του ταμείου του Δήμου αλλά και των έργων υποδομής που θα πρέπει να γίνουν στην περιοχή, είναι περισσότερο από εξοργιστική. Ας τον χαίρονται οι εντολείς του».