Την «αντίθεσή του σε όλες τις αντεργατικές διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου», εκφράζει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου. Στην έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου, όλες οι παρατάξεις που παρέστησαν (απουσίασε το «Χαλάνδρι απόφαση ευθύνης» του Παναγιώτη Βάσιου) τάχθηκαν υπέρ του σχετικού ψηφίσματος που κατέθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου.
Το τελικό κείμενο ανέφερε:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εξέφρασε την αντίθεσή του, καταδίκασε και ζήτησε να αποσυρθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και ιδιαίτερα του άρθρου 179 που εκχωρεί τις δημόσιες υπηρεσίες στους ιδιώτες και ιδιαίτερα της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και του πρασίνου.
Ενός άρθρου που συντάχθηκε εν αγνοία και χωρίς τη συναίνεση των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, με δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στους εργαζομένους όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες, με δεδομένη την αύξηση των δημοτικών τελών που θα καλούνται να καταβάλλουν.
Επίσης, ζήτησε την άμεση κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, όπως επίσης και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που εργάζονται στους δήμους και καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες».
Ομοφωνία μετά από ζυμώσεις
Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος έκανε λόγο για «έναν μαραθώνιο αγώνα» στο ζήτημα αυτό, ο οποίος «θα κριθεί στην πράξη, από την εφαρμογή των διατάξεων στα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων». «Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του δήμου μας», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Υπέρ της προστασίας των δημόσιων υπηρεσιών «με κάθε τρόπο» τάχθηκε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουράσης, ο οποίος συμφώνησε με την πρόταση του αρχηγού της παράταξης «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023», Μάνου Κρανίδη -η οποία υιοθετήθηκε στο τελικό κείμενο- να μην καταδικάζεται συλλήβδην το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. «Υπάρχουν και ορισμένες θετικές διατάξεις, όπως για τα αυθαίρετα», τόνισε ο τελευταίος.
«Για μεγάλη επίθεση της κυβέρνησης συνολικά στα δικαιώματα των εργαζομένων» έκανε λόγο η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λούλα Καρατζά, καλώντας το προσωπικό του δήμου να έχει διαρκή παρουσία στα δημοτικά πράγματα, καθώς όπως είπε, «ο δήμος Χαλανδρίου έχει ήδη εκχωρήσει υπηρεσίες ιδιώτες, όπως η γραμμή του δημότη».
«Άλλο η ανάθεση μιας υπηρεσίας τηλεφωνικού κέντρου σε εταιρεία κι άλλο η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός, που είναι ο πυρήνας του δήμου», σχολίασε ο Άγγελος Νταβίας, από την παράταξη «Χαλάνδρι αλλάζουμε πορεία», σημειώνοντας «την καθαρή του θέση υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του δήμου».
Ο έτερος συνδυασμός που συμπράττει στη διοίκηση (ο τρίτος, του Γιάννη Λαδόπουλου δεν πήρε τον λόγο), «Μένω στο Χαλάνδρι», μέσω του επικεφαλής Νίκου Πράσσου, τόνισε ότι «στο τελικό κείμενο πρέπει να υπάρχει αναφορά στις επιπτώσεις του νομοσχεδίου στην τσέπη των δημοτών, στα υψηλότερα δημοτικά τέλη που θα ακολουθήσουν», πρόταση που υιοθετήθηκε.
Στην ανάγκη «να υπάρχει ευρύτερη ενημέρωση από τον Δήμο για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο» και «να μην αρκεστεί σε αυτή την απόφαση» στάθηκε εκ μέρους του «Χαλάνδρι Ενάντια», ο Σωτήρης Λαπιέρης, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θίγουν πολλές πτυχές των δήμων, της καθημερινότητας και των εργαζομένων.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων στον δήμο. Εξέφρασαν τη θέση τους κατά του νομοσχεδίου η πρόεδρος Κατερίνα Μπαλάσκα και το μέλος Ελένη Κούκα, ενώ ύψωσαν πανό στην είσοδο του κτιρίου με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τους ΟΤΑ».
Αλέξανδρος Καζαντζίδης