Συζήτηση για επίκαιρα ζητήματα με τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο είχαν, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία βόρειου τομέα Αθηνών & τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Γιώργος Μπαλάφας. Με την ευκαιρία της επίσκεψης στις 22 Οκτωβρίου στο δημαρχείο του προαστίου, ο «πρώτος πολίτης» της πόλης ενημέρωσε για όλα τα θέματα που απασχολούν την περιοχή, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε η διοίκηση, αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας για το Χαλάνδρι, στις έκτακτες συνθήκες της κακοκαιρίας «Μπάλλος».
Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, τα δύο μεγάλα σχετικά έργα -το πρώτο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής (2017-2019) και το δεύτερο από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (2019-2021)- δοκιμάστηκαν με επιτυχία στην πρόσφατη ισχυρή βροχόπτωση, που έφτασε στην πόλη τα 106 χιλιοστά, την Πέμπτη 15/10. «Το γεγονός ότι με 106 τόνους νερού ανά στρέμμα, δεν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα, δείχνει ότι τα αντιπλημμυρικά έργα “δούλεψαν”. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα», σημείωσε ο κ. Ρούσσος.

Επί τάπητος τα μεγάλα ανοικτά θέματα της πόλης
Ο δήμαρχος, με βάση ενημέρωση του Δήμου, αναφέρθηκε επίσης εκτενώς και στο δισεπίλυτο ζήτημα του καταυλισμού των Ρομά, τονίζοντας στους συνομιλητές του ότι θα πρέπει επιτέλους να εισακουστούν από την Πολιτεία οι ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. «Τόσο τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, όσο και η Περιφέρεια Αττικής πρέπει επιτέλους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να συνδράμουν το Δήμο στην ολοκλήρωση του πιλοτικού σχεδίου που εφαρμόζεται ήδη, για τη μετεγκατάσταση των Ρομά στον οικιστικό ιστό, με παράλληλη διάλυση του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο», τόνισε ο «πρώτος πολίτης» της πόλης.
Παράλληλα, ο ίδιος ευχαρίστησε τον κ. Ζαχαριάδη, ο οποίος, σύμφωνα με τον Δήμο, αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα του Δήμου Χαλανδρίου, συνυπέγραψε μαζί με άλλους 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το Μάιο του 2021, σχετική επερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Χαλανδρίου για να προωθηθεί το σχέδιο διάλυσης του καταυλισμού, με κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Τέλος, συζητήθηκε η πορεία της πολεοδομικής μελέτης ένταξης της περιοχής «Πεύκου Πολίτη», η οποία, όπως εξήγησε ο κ. Ρούσσος, βρίσκεται εκ νέου στη δ/νση Περιβάλλοντος & Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να λάβει θετική εισήγηση και να εισαχθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ).
«Το Χαλάνδρι κάνει τη θετική διαφορά»
Από την πλευρά του, ο Κώστας Ζαχαριάδης μετά τη συνάντηση δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η πρόσφατη κακοκαιρία “Μπάλλος” μάς έδειξε για άλλη μια φορά ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι μια πιο πυκνή πραγματικότητα σε σχέση με το παρελθόν. Οι σύγχρονες πόλεις πρέπει εγκαίρως να προετοιμαστούν ώστε να είναι ανθεκτικές και λειτουργικές σε ακραία και μη ακραία καιρικά φαινόμενα. Το Χαλάνδρι μαζί και με άλλους δήμους στην Αττική κάνει τη θετική διαφορά, αθόρυβα επένδυσε σε αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία την κρίσιμη στιγμή δούλεψαν και άμβλυναν τα πλημμυρικά φαινόμενα που ταλαιπώρησαν άλλες γειτονίες της εγγύτερης περιοχής. Ας γίνει το Χαλάνδρι ένα παράδειγμα ώστε τέτοιου τύπου έργα να καλύψουν την συνολική έκταση του δήμου και να βρουν μιμητές σε όλη την Αττική, σε όλη την επικράτεια. Η κλιματική αποσταθεροποίηση μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας ώστε να σχεδιάσουμε τις πόλεις μας και τις δημόσιες υποδομές μας ξανά για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ασφαλές μέλλον».
Δείτε επίσης: Στο τραπέζι ανοικτά ζητήματα και μεγάλα έργα