Τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις για σειρά από ζητήματα έκανε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου. Με ανακοίνωσή του, το σωματείο δημοσιοποίησε τη διαμαρτυρία του αναφορικά με το θέμα των συμβασιούχων, ενώ έκανε λόγο για προβλήματα στην Πολεοδομία. Επίσης, ενημέρωσε για πρόσφατη συνάντηση με τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο και τα αποτελέσματά της. «Εισπράξαμε απαξιωτική και αδιάφορη συμπεριφορά», τόνισαν οι εκπρόσωποι του δημοτικού προσωπικού.
H παράσταση διαμαρτυρίας
«Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου προέβη σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο (Αγ. Γεωργίου 30) τη Δευτέρα 07-10-2024 και ώρα 09:30, για τις άδικες και μαζικές απολύσεις συμβασιούχων που εργάζονται στο Δήμο και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι περισσότεροι εκ των οποίων απασχολούνται πέραν των δύο (2) ετών.

Το αποτέλεσμα των μαζικών απολύσεων (με επιλεκτικές εξαιρέσεις), αφήνει τις υπηρεσίες υποστελεχωμένες δημιουργώντας προβλήματα στην οργάνωση και τη λειτουργίας τους. Η αλλαγή στάσης της διοίκησης απέναντι στους συμβασιούχους, που τους θεωρούσε απαραίτητους και χρήσιμους για την υπηρεσία μέχρι τις εκλογές, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Το γεγονός δε, ότι από τη μία απολύει έμπειρους εργαζόμενους, χωρίς αναφορές ανεπαρκούς ικανότητας στην άσκηση καθηκόντων τους, και από την άλλη προτρέπει συμβασιούχους ( ενός 8κταμήνου) στη λήξη των συμβάσεων, να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά και θα λάβουν την υποστήριξή του.
Οι ενέργειες αυτές προκαλούν ερωτηματικά και επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα για μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι ομήρους εργαζομένους – συμβασιούχους, βορά στα συμφέροντα των εκάστοτε διοικήσεων. Καλούμε τη διοίκηση, αντί να προβαίνει σε απολύσεις να διεκδικήσει την μονιμοποίηση των εργαζομένων. Η συμμετοχή και η υποστήριξη όλων κρίνεται αναγκαία».
Η ΥΔΟΜ
«Ο Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου, καταγγέλλει την αδιαφορία της διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διατιθέμενοι υπάλληλοί του στην ΥΔΟΜ Αγίας Παρασκευής. Η διοίκηση αφού πρωτίστως αδιαφόρησε για τη σύσταση Δ/νσης Πολεοδομίας, εντός της οργανωτικής δομής του Δήμου, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία συγκρότησής της, ήτοι την 31η.12.2022, στη συνέχεια διέθεσε μόλις τέσσερις (4) Μηχανικούς του Δήμου, στην ΥΔΟΜ Αγίας Παρασκευής με παράλληλα καθήκοντα σε όλα τα τμήματα της Δ/νσης Πολεοδομίας για να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου Χαλανδρίου (3 μηχ/κούς τον πρώτο 1μιση χρόνο). Ενός πολύ μεγάλου Δήμου, με πληθώρα πολεοδομικών θεμάτων, πολυειδών υπηρεσιακών αντικειμένων και ογκωδέστατων υποθέσεων.
Μάλιστα, ένας εκ των υπαλλήλων ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος στο Δήμο, και για δύο (2) μέρες παράλληλα καθήκοντα στην ΥΔΟΜ Αγίας Παρασκευής. Είναι προφανές ότι οι διατιθέμενοι υπάλληλοι δεν καλύπτουν τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων και ειδικοτήτων όπως προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, προκειμένου να στελεχωθεί και να λειτουργήσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα η Υπηρεσία. Πέρα από την υποστελέχωση, η Διοίκηση επί της ουσίας «εξαιρεί» τους διατιθέμενους υπαλλήλους Μηχανικούς από την υπηρεσιακή τους εξέλιξη.
Ενδεικτικό της αδιαφορίας και της όλης αντιμετώπισης του εγχειρήματος ΥΔΟΜ, ήταν η αρχική τοποθέτηση συμβασιούχου υπαλλήλου για το τμήμα αρχείου και μετά τη λήξη της σύμβασης, μετακυλίστηκε και αυτή η αρμοδιότητα στους διατιθέμενους υπαλλήλους Μηχανικούς. Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, δεν έχει γίνει αντιληπτό από τη Διοίκηση, ότι οι υπάλληλοι που γίνονται δέκτες απειλών, ύβρεων και εκβιασμών από πολίτες, Μηχανικούς, Δικηγόρους, δεν έχουν την αναμενόμενη στήριξη και προστασία.
Τουναντίον, διώκονται από τη Διοίκηση, καθώς αυτή στρέφεται κατά πράξεων που έχουν εκδώσει, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι διατιθέμενοι υπάλληλοι Μηχανικοί ως όργανο της ιδίας. Στρεφόμενη η Διοίκηση ουσιαστικά κατά των δικών της πράξεων, προκύπτει ζήτημα για την παροχή νομικής στήριξης των υπαλλήλων. Πάρα το ότι προβλέπεται, δεν παρέχεται στους υπαλλήλους που δεν έχουν δικό τους μέσο μεταφοράς, μεταφορικό μέσο του Δήμου Χαλανδρίου για τη διενέργεια αυτοψιών αυθαιρέτων και επικινδύνων, την παράσταση στα δικαστήρια, αλλά σε κάθε είδους συμβούλια και επιτροπές.
Η υποστελέχωση σε συνδυασμό με τον ογκωδέστατο φόρτο εργασίας νέων αντικειμένων και χρονιζουσών υποθέσεων, παγωμένων επί σειρά ετών, επιφέρει γιγάντωση του όγκου των υποθέσεων δυσανάλογη με τον αριθμό των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα αναπόφευκτες καθυστερήσεις. Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες υπηρετούν μόλις δύο Μηχανικοί, επί της ουσίας, στην πραγματοποίηση αυτοψιών αυθαιρέτων και επικινδύνων. Να επισημάνουμε ότι από το 2021, οι διατιθέμενοι υπάλληλοι Μηχανικοί, αν και εκτελούν αυτοψίες αυθαιρέτων και επικίνδυνων, καθόλη τη διάρκεια της διάθεσής τους στην ΥΔΟΜ Αγίας Παρασκευής δεν έχουν λάβει ποτέ, ενώ τα δικαιούνται, τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).
Στις περιπτώσεις των επικίνδυνων κτισμάτων, η Διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου θα έπρεπε να έχει διαθέσει στη Δ/νση Πολεοδομίας δύο (2) τουλάχιστον υπαλλήλους κλάδου Πολιτικών Μηχανικών, ένας εκ των οποίων να είναι ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, κάτι που δεν υφίσταται. Παρόλες τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τη Διοίκηση, η Διοίκηση κωφεύει, αφήνοντάς τους διατιθέμενους υπαλλήλους Μηχανικούς, εκτεθειμένους σε όλα τα επίπεδα υπηρεσιακά, όταν δέχονται απειλές, ύβρεις, εκβιασμούς κ.ο.κ., και από ποικιλόμορφα συμφέροντα κατασκευαστών, δικηγόρων κ.ο.κ.»
Η συζήτηση με τον Σ. Ρούσσο
«Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Δημάρχου με το νέο Δ.Σ. του συλλόγου, μετά από πρόσκληση του συλλόγου, προκειμένου να συζητήσουμε διάφορα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Στην συνάντηση παρέστη και η Γενική Γραμματέας κα Βλάχου.
Δυστυχώς, με την έναρξη της συζήτησης, εισπράξαμε απαξιωτική και αδιάφορη συμπεριφορά του Δημάρχου, ορίζοντάς μας χρονικό περιορισμό στην συζήτηση, μιας ώρας, ως καταναγκαστικό έργο. Χρόνος που φυσικά δεν επαρκούσε για να συζητηθούν σοβαρά προβλήματα, όπως η χορήγηση των Μ.Α.Π, η περικοπή χορήγησης του επιδόματος Β.Α.Ε. σε κατηγορίες εργαζομένων στο αμαξοστάσιο, τον Ο.Ε.Υ., ελλείψεις προσωπικού, επιμέρους προβλήματα υπηρεσιών κλπ.. Η ώρα εξαντλήθηκε σε δύο θέματα, τα ΜΑΠ και την περικοπή του επιδόματος Β.Α.Ε..
Για το πρώτο θέμα η τοποθέτηση του Δημάρχου ήταν ότι δεν προτίθεται να καταβάλλει σε χρήμα την αποτίμηση των ΜΑΠ, που υπολείπονται ή που δε χορηγήθηκαν στους δικαιούχους και να απευθυνθούν σε δικηγόρο για να τα διεκδικήσουν. Πρωτοστάτησε μάλιστα στην επιχειρηματολογία του ισχυριζόμενος ότι για να καταβληθούν σε χρήμα θα πρέπει πρώτα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς των Μ.Α.Π. με δικά τους έξοδα!!, ενώ σύμφωνα με την νομοθεσία είναι υποχρέωση του εργοδότη!! Δηλαδή σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ακρίβειας, με μισθούς που δε φτάνουν για να βγει ο μήνας, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου εξωθεί τους εργαζόμενους σε περαιτέρω έξοδα , προς διεκδίκηση των νομικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.
Να επισημάνουμε ότι τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια δεν έχει αποδοθεί στους δικαιούχους ένα μεγάλο μέρος των Μ.Α.Π. και κατ΄ επέκταση το αντίστοιχο χρηματικό ποσό και το οποίο έχει παραγραφεί..
Όσο για την καταχρηστική και νομικά έωλη περικοπή του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών από εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του Δήμου, η τοποθέτηση του Δημάρχου στερείτο τεκμηριωμένων και βάσιμων επιχειρημάτων.
Επίσης του ζητήθηκε να προχωρήσει στην γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου με την συνδρομή του Τεχνικού Ασφαλείας, ούτως ώστε να διαπιστωθεί εάν δικαιούνται Μ.Α.Π. και γάλα και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, λόγω της φύσης των αντικειμένων τους, που δεν προβλέπονται στην Κ.Υ.Α. σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Του ζητήθηκε επίσης πολλές φορές, να οριστεί εκπρόσωπος της διοίκησης, με τον οποίο θα συνομιλεί η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Και για τα δύο θέματα δε λάβαμε απάντηση.
Αποχώρησε, χωρίς να προλάβουμε να αναφερθούμε σε προβλήματα των εργαζομένων όπως:
-Υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών με αποτέλεσμα τις πολλαπλές απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες και σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν υπάλληλοι να καλύψουν κενά, παραβλέψεις και λάθη.
-Έλλειψη οχημάτων για μεταφορά υπαλλήλων, όπως πράσινο, καθαρίστριες εσωτερικού χώρου κλπ λόγω χρήσης τους από αιρετά μέλη της διοίκησης
-Έλλειψη χώρου στέγασης των καθαριστριών του Δήμου που πότε πάνε στα υπόγεια και πότε συστεγάζονται στο γραφείο του Συλλόγου Εργαζομένων.
-Η μη μερική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής υπηρεσίας, προκειμένου να εμφανιστούν οι δυο παιδικοί σταθμοί 7ος & 8ος, με αποτέλεσμα να ασκούνται καθήκοντα θέσεων ευθύνης, χωρίς να μπορούν να αποζημιωθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και να μοριοδοτηθούν για την περαιτέρω υπηρεσιακή τους εξέλιξη . Και πολλά άλλα.
-Δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενοι εμβολιασμοί και οι εξετάσεις στους δικαιούχους υπαλλήλους με αποτέλεσμα την έκθεσή τους σε κινδύνους που ελλοχεύουν.
-Τα γενικότερα προβλήματα στους χώρους του αμαξοστασίου, όπως η εναπόθεση απορριμμάτων , η ανάπτυξη εντόμων και τρωκτικών, τα προβλήματα της υπηρεσίας πρασίνου κ.α.
-Η μη εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος πυρόσβεσης στο χώρο του αμαξοστασίου
-Η εναπόθεση καυστικής και λιπαντικής ύλης στο χώρο του αμαξοστασίου θέτοντας σε κίνδυνο τους υπαλλήλους.
-Για τα εργατικά ατυχήματα που είναι συνεχώς αυξανόμενα.
-Για τις μειούμενες ώρες πρόβλεψης των υπερωριών από 20ώρες /μήνα σε 10ώρες /μήνα ,εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια.
-Απολύσεις συμβασιούχων. Αφού πρώτα χρησιμοποιήθηκαν προεκλογικά, στη συνέχεια του είναι περιττοί!!!
-Τα προβλήματα στην πολεοδομία.
Τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό!!!. Διαμαρτυρόμαστε για την στάση του».
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook