Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου, ένα θέμα το οποίο απασχόλησε σε δυο συνεδριάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην πρώτη συνεδρίαση το θέμα αποσύρθηκε μετά από παρέμβαση του Σωματείου των Εργαζομένων, δια του προέδρου τους Αντώνη Αμολοχίτη, που ζήτησε χρόνο για να μελετήσουν και να τοποθετηθούν στο σχέδιο που πρότεινε η διοίκηση του Δήμου. Η διοίκηση έκανε δεκτό το αίτημα του Σωματείου, αν και από την πλευρά του ο δήμαρχος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος δήλωσε ότι «οι βασικές μας κατευθύνσεις δεν αλλάζουν εκατοστό».
Στη συνεδρίαση της 13ης Μαΐου επανήλθε το θέμα και τέθηκε ξανά προς συζήτηση και ψήφιση ο Νέος Κώδικας του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου. Την ευχή ο νέος ΟΕΥ να αποτελέσει «το καλύτερο δυνατό εργαλείο ως προς τους εργαζόμενους, αλλά και προς τους πολίτες» εξέφρασε στην εισήγησή της η δημοτική αρχή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων Αντώνης Αμολοχίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πρόκειται για ένα όργανο που θα έχει ευέλικτο σχήμα, ικανό να δώσει λύση τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους πολίτες». Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο νέος ΟΕΥ παρέχει τη δυνατότητα να υπάρχει οριζόντιος και κάθετος διάλογος μεταξύ των υπηρεσιών, αλλά για να είναι λειτουργικός πρέπει στις υπηρεσίες του να «αντανακλάται» ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του Δήμου. Ακόμα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της πόλης και να έχει μακροχρόνιο σχεδιασμό. Τέλος να αξιοποιεί το υπάρχον δυναμικό και να συνοδεύεται από πολιτική προσλήψεων μονίμου και εξειδικευμένου προσωπικού.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νέο ΟΕΥ οι εργαζόμενοι κατέθεσαν προς τη δημοτική αρχή σειρά προτάσεων. Ειδικότερα, πρότειναν να υπάρξει ενοποίηση των Διευθύνσεων Διοικητικών και Προσωπικού, καθώς και των Διευθύνσεων Εσόδων και Εξόδων, προκειμένου αυτά τα τμήματα να αποκτήσουν «σφιχτό σύστημα λειτουργίας». Οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι μια αρχή θα έχει καλύτερη λειτουργία εάν εποπτεύεται από μια διεύθυνση, πρόταση που ωστόσο δεν έγινε δεκτή από τη διοίκηση του Δήμου.
Απορριπτική από την πλευρά της διοίκησης ήταν και η πρόταση των εργαζομένων αναφορικά με τον διαχωρισμό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος από την Καθαριότητα. Οι εργαζόμενοι πρόταξαν ως επιχείρημα την αδυναμία του διευθυντή της πρώτης Υπηρεσίας να παρακολουθεί, να ελέγχει και να κατευθύνει προϊσταμένους κι εργαζόμενους, θέση που βρήκε αντίθετο τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Παναγιώτη Βάσιο, αφού σύμφωνα με τον ίδιο «το παρόν σχήμα λειτουργεί ικανοποιητικά».
Οι εργαζόμενοι έθιξαν και το ζήτημα στελέχωσης του Οργανισμού με κατάλληλο τακτικό (μόνιμο κι αορίστου χρόνου) προσωπικό, προκειμένου να επιτευχθεί, όπως σημείωσαν, η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, αλλά και των Νομικών Προσώπων. Επεσήμαναν δε ότι πρέπει να υπάρξει και η τοποθέτηση εργαζομένων σε υπηρεσίες και με αρμοδιότητες κατάλληλες με την ειδικότητά τους. «Δεν μπορεί μια Διεύθυνση να είναι αποδοτική όταν πολλά της τμήματα λειτουργούν με συμβασιούχους, χωρίς το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό», τόνισαν. Τη Θέση αυτή υιοθέτησε και η δημοτική αρχή, αφού στη σχετική εισήγηση αναφέρεται ότι «επεξεργάζεται τετραετές εξειδικευμένο πρόγραμμα προσλήψεων».
Στο προτεινόμενο σχέδιο για το νέο Οργανισμό υπήρχαν κι άλλα σημεία στα οποία συνέκλιναν εργαζόμενοι και διοίκηση. Συγκεκριμένα μερικά από τα σημεία σύμπτωσης ήταν η δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης, η ύπαρξη Διεύθυνσης Υποστήριξης Δημοτικής Αρχής, η δημιουργία Τμήματος Αλλοδαπών, η Δημιουργία Τμήματος Πολιτικής Προστασίας κι η ένταξη του Τμήματος Πρασίνου στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Ακόμα, υπήρχαν και προτάσεις των εργαζομένων σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, τις οποίες η διοίκηση υιοθέτησε, όπως α) Η ενσωμάτωση των γραφείων ενημέρωσης καταναλωτή, ενημέρωσης ανέργων κι εθελοντισμού στη διοικητική δομή. β) Η δημιουργία 3 τμημάτων από την κατάργηση της Διεύθυνσης Προσωπικού αντί δυο. γ) Η παραμονή ενός ενιαίου Τμήματος Προμηθειών στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, αντί τριών στις Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος και δ) Η παρουσία της Διεύθυνσης της Δημοτικής Αστυνομίας σε ξεχωριστό, διακριτό κεφάλαιο σε σχέση με την υπόλοιπη δομή των υπηρεσιών.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μύρων Ανδριανάκης, ως προς το νέο Οργανόγραμμα του Δήμου, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον το ενδεχόμενο μελλοντικών τροποποιήσεων. «Θα δούμε τι αδυναμίες θα παρατηρηθούν κι αναλόγως θα προχωρήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά .
Οι θέσεις της μειοψηφίας
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας «Χαλάνδρι Φιλική Πόλη» Στάθης Ανδρεόπουλος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο νέο οργανόγραμμα λειτουργίας του Δήμου.
«Δημιουργήσατε ακόμα ένα όργανο που θα καρπώνεται τον πλούτο», είπε στη διοίκηση και πρόσθεσε: «Δεν προβλέψατε τη Διεύθυνση Καταπολέμησης Διαφθοράς, από την οποία μαστίζεται η πόλη εξαιτίας της διοίκησής σας». Αντιθέτως, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Μάρκος Λουκάς, αναφερόμενος στον νέο Οργανισμό, σημείωσε ότι «δεν λύθηκε κάτι, αλλά βελτιώθηκαν πράγματα».
Η επικεφαλής του συνδυασμού «Χαλάνδρι Αγωνιστική Πορεία» Λούλα Καρατζά κατηγόρησε τη διοίκηση ότι απέφυγε να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές, ενώ από την πλευρά του ο Κώστας Ανδριτσόπουλος, της παράταξης «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» τόνισε ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι εργαζόμενοι στον νέο οργανισμό λειτουργίας του Δήμου.
Ανθή Σουρτζή