Την ώρα που οι εργασίες για την ολική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Χαλανδρίου βρίσκονται σ’ εξέλιξη, σε πρόσφατη συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου θέμα συζήτησης αποτέλεσε η πλήρης ενοποίηση του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης. «Κανένα τροχοφόρο να μη διασχίζει την πλατεία»
Αφορμή υπήρξε η πρόταση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Γιάννη Λαδόπουλου να υπάρξει καθολική απαγόρευση της διέλευσης τροχοφόρων από την κεντρική πλατεία. Ειδικότερα, ο σύμβουλος εξέφρασε την αντίθεσή του με την πρόταση που υπάρχει για παραχώρηση λωρίδας από την οδό Βασ. Γεωργίου, μεταξύ των οδών 25ης Μαρτίου και Α. Παπανδρέου, για τη διέλευση δημοτικού ή άλλου λεωφορείου.
«Δεν πρέπει κανένα δίτροχο ή τετράτροχο, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, να διασχίζει την πλατεία Χαλανδρίου, καθώς υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος για τους πεζούς» τόνισε ο κ. Λαδόπουλος, ενώ πρότεινε να υπάρξει τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής ώστε τα λεωφορεία, αντί να διέρχονται από εκείνο το σημείο, να συνεχίζουν σε 25ης Μαρτίου, Α. Παπανδρέου, Δουκίσσης Πλακεντίας.
«Δεν υπάρχει καμία δέσμευση ή περιορισμός λόγω ρυμοτομικού σχεδίου» είπε δικαιολογώντας την πρότασή και, ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει στην ανάδειξη του περιφερειακού δακτυλίου της πόλης.
Ο κ. Γιάννης Λαδόπουλος ενημέρωσε, επίσης, τους συναδέλφους του ότι ο δήμαρχος Γ. Ζαφειρόπουλος είναι ενημερωμένος και σύμφωνος με τη συγκεκριμένη πρόταση και ζήτησε από τους συναδέλφους του αυτή να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο Δ.Σ. «Πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε η διοίκηση να μπορεί να προχωρήσει, χωρίς ενδοιασμούς, στην ολοκλήρωση έργου ανάπλασης», ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας ότι οι δημότες θα επιβραβεύσουν το Σώμα για μια τέτοια απόφαση. «Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στις επόμενες γενιές θα παραδώσουμε μια πλατεία, έναν χώρο συνάθροισης, στα πρότυπα του εξωτερικού. Κανένα τροχοφόρο δεν έχει θέση εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, είπε ότι στη θέση του θα μπορούσε να τοποθετηθεί μια πλάκα. Παράλληλα, πρότεινε και την ανέγερση ενός μνημείου στη μνήμη των Μεσολογγιτών, σε κοινόχρηστο χώρο που δημιουργήθηκε στην οδό Μεσολογγίου, ο οποίος θα μπορούσε να μετονομασθεί σε πλατεία Μεσολογγίου.
Μειοψηφια: «Να φύγει το άγαλμα»
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας εξέφρασαν την απορία τους για ποιο λόγο ζητείται η γνώμη τους τώρα, καθώς υπάρχει έγκριση της μελέτης κι έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες.
«Δεν μας ζητήσατε τη γνώμη μας όταν έπρεπε», δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, Λούλα Καρατζά.
Τη διαφωνία της παράταξής του, ως προς τον τρόπο ανάθεσης του έργου (ήθελαν να υπάρξει διαγωνισμός κι όχι απευθείας ανάθεση) υπενθύμισε στο Σώμα ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, Κώστας Ανδριτσόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της μειοψηφίας για τυχόν τροποποίηση εργασιών. «Έπρεπε η δημοτική αρχή να έχει συζητήσει με όλες τις παρατάξεις. Αφού δεν το έκανε, γιατί να το βάλουμε θέμα;», δήλωσε σχετικά, νώ εξέφρασε και την αντίθεσή του ως προς την ανέγερση μνημείου στην οδό Μεσολογγίου, στονίζοντας ότι ήδη υπάρχουν πολλά, σε κοντινές στο σημείο αποστάσεις.
Υπέρ της μη διέλευσης οχημάτων τάχθηκε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Βασιλική Ντίνου-Παλιούρα, ενώ για το άγαλμα τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσής του από την πλατεία. «Πρέπει να φύγει. Δεν είναι έργο τέχνης. Οι ήρωες δεν θέλουν ούτε βάθρα ούτε μεγάλα μνημεία» ήταν η χαρακτηριστική φράση της, ενώ πρόσθεσε ότι «κόσμημα για την πλατεία είναι η εκκλησία».
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν είναι θέμα προς συζήτηση
η πλήρης ενοποίηση»
Κάθετος ήταν ο δήμαρχος Γ. Ζαφειρόπουλος ότι «δεν αποτελεί θέμα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή το κλείσιμο της Κεντρικής πλατείας». Μάλιστα, απέδωσε τη μη πλήρη ενοποίηση της πλατείας στην παρούσα χρονική στιγμή στην «κακή εμπειρία συνεργασίας που έχει ο Δήμος με τις δημόσιες υπηρεσίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Μεταφορών». Ειδικότερα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ, οι παράγοντες του οποίου «κωλυσιεργούν, είτε εσκεμμένα, είτε λόγω στρεβλής δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί δραματικά η οποιαδήποτε έγκριση ή προώθηση αιτήματος από πλευράς Δήμου».
Ωστόσο, ο Γρ. Ζαφειρόπουλος διευκρίνισε ότι η δημοτική αρχή μόλις πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από ΥΠΕΧΩΔΕ, ΟΑΣΑ και υπουργείο Μεταφορών, θα προχωρήσει στην εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης που προβλέπει τη μετατροπή της Κολοκοτρώνη σε διπλής κατεύθυνσης, ώστε να μπορέσει έτσι να ολοκληρωθεί η ενοποίηση του κέντρου της πόλης.
Για τη θέση της μειοψηφίας ως προς το ότι η διοίκηση δεν ζήτησε την γνώμη της όταν έπρεπε, την αντέκρουσε λέγοντας ότι υπήρξαν σχετικές συζητήσεις στο γραφείο δημάρχου με εκπροσώπους όλων των παρατάξεων.
Αναφερόμενος στις εργασίες διαμόρφωσης που γίνονται στην πλατεία, ο δήμαρχος τόνισε ότι το «ιδεατό» θα ήταν η πλατεία να απλώνεται σ’ ένα επίπεδο και να μη χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα, όπως προβλέπει η μελέτη. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό αφού, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από μηχανικούς, κάτι τέτοιο «θ’ ανέβαζε κατά πολύ το κόστος του έργου».
Παράλληλα, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα υπάρξει αποξήλωση όλων των παραπηγμάτων από την πλατεία, ενώ θα δημιουργηθεί ανοικτή πέργκολα στο μισό της έκτασης που καλύπτουν σήμερα τα καταστήματα. Στόχος της δημοτικής αρχής τόνισε ότι είναι η ανάδειξη του διατηρητέου στεγάστρου, το οποίο χαρακτήρισε «αρχιτεκτονικό στολίδι» για την πόλη.
«Πρόσθετη αξία στην πόλη»
Όσον αφορά στον συλλογικό αντίκτυπο του έργου για το Χαλάνδρι, ο δήμαρχος επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα έργο η ολοκλήρωση του οποίου θα δώσει πρόσθετη αξία στη πόλη μας, όχι στα ακίνητα αλλά στον τρόπο ζωής μας». Αποκάλυψε δε ότι επόμενος στόχος της διοίκησης είναι να υπάρξει επέκταση της διαμόρφωσης προς τις περιοχές Συνοικισμού και Πολυδρόσου.
Τέλος, τη μη απομάκρυνση του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη την απέδωσε στη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και το ενδεχόμενο «μπλέξιμο» με το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η απόδοση φόρου τιμής στους προγόνους μας δεν μπορεί να γίνει πεδίο διαπραγμάτευσης ή χλευασμού».