Οι δράσεις όμως της διεύθυνσης Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής, δεν σταματούν εδώ. «Από τον Ιούνιο του 2008 ξεκίνησε το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου, με το οποίο έχουν ήδη συνδεθεί 13 σχολεία και τα 2 δημοτικά κολυμβητήρια. Επιπλέον, για πρώτη φορά, στον περσινό χριστουγεννιάτικο φωτισμό της πόλης χρησιμοποιήθηκαν λαμπτήρες LED, χαμηλής δηλαδή ενεργειακής κατανάλωσης», υπογραμμίζει ο κ. Βάσιος, τονίζοντας ότι «παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα αξονικού φωτισμού, η χρησιμότητα των οποίων αποδεικνύεται καθημερινά».
Ο κατάλογος συνεχίζεται με την εγκατάσταση του προγράμματος τηλεμετρίας «SIX DATA» σε φωτιστικά σώματα στο κεντρικό Χαλάνδρι, «ένα έργο που δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού βλαβών, μέσω τηλεμετρίας σε φωτιστικά σώματα». Παράλληλα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από μελέτες, όπως -μεταξύ άλλων-, η Αποτύπωση της Ενεργειακής Κατάστασης του Δήμου, ενώ έχουν υποβληθεί τεχνικά δελτία για τη δημιουργία «πράσινων στεγών», σε δώματα σχολικών κτηρίων.
Τέλος, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του Δήμου μέσω γεωτρήσεων. «Ήδη στο Χαλάνδρι υπάρχουν 9 γεωτρήσεις και προχωράμε άμεσα σε άλλες τέσσερις», σημειώνει ο κ. Βάσιος, τονίζοντας ότι «στόχος είναι όλοι οι πράσινοι χώροι του Δήμου να υδρεύονται από γεωτρήσεις».
Προστασία ελεύθερων χώρων
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Πρασίνου, εντάσσεται και η συντήρηση και επέκταση του αστικού πρασίνου σε δημοτικούς χώρους. Όπως είναι φυσικό, στο επίκεντρο βρίσκεται η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Ρεματιάς.
«Η προστασία της Ρεματιάς γίνεται με συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, τόσο για τον κίνδυνο πυρκαγιάς όσο και για τον κίνδυνο πλημμύρας», σημειώνει ο κ. Βάσιος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική ανθρώπινη παρουσία. Έτσι κάθε χρόνο, από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οργανώνονται βάρδιες φύλαξης της Ρεματιάς επί 24ωρου βάσεως από εθελοντές του Δήμου, συλλόγους και το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, κάθε χρόνο υλοποιούμε μια μεγάλη εργολαβία για τον καθαρισμό της Ρεματιάς και την καταπολέμηση της βαμβακίασης».
Τέλος ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Βάσιο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, όπου, όπως εξήγησε «έχουν καταρτισθεί τοπικά σχέδια αντιμετώπισης σεισμών και πυρκαγιών, εναρμονισμένα με τον περιφερειακό και κεντρικό σχεδιασμό».
Ο κατάλογος των δράσεων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, σε έναν Δήμο με αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις, σίγουρα δεν τελειώνει εδώ. «Το Χαλάνδρι είναι ένας πολύ μεγάλος Δήμος, με θεαματική πληθυσμιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια», εξηγεί ο κ. Βάσιος επισημαίνοντας ότι «στόχος τόσο της Διοίκησης όσο και του προσωπικού της Διεύθυνσης, με το οποίο βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία, είναι να ικανοποιούμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, παρέχοντας ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής στην πόλη».