«Στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος η μάχη με τα προβλήματα είναι συνεχής, γιατί οι αρμοδιότητές της σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των Χαλανδραίων πολιτών», λέει στην «Α» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παναγιώτης Βάσιος.
Συνέντευξη στην Αρετή Κοτσολάκου
Στη συνέντευξη που παραχώρησε μιλά για τις ευθύνες, τις δραστηριότητες, αλλά και τους στρατηγικούς στόχους της περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου Χαλανδρίου.
Οι αυξημένες αρμοδιότητες της νέας διεύθυνσης Περιβάλλοντος -με βάση τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας- βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, υπό την ευθύνη του οποίου βρίσκονται πλέον τα τμήματα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Πρασίνου, Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης, Πολιτικής Προστασίας, Κίνησης & Μηχανολογικού Εξοπλισμού και Δημοτικού Κοιμητηρίου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βάσιος, βασικός στόχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος «δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας». Σε «πρώτο πλάνο», βρίσκεται η ανάπτυξη πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αποδεικνύει και η δημιουργία του νέου τμήματος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, το οποίο είναι υπεύθυνο «για τη συγκέντρωση στοιχείων και τη σύνταξη μελετών σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης».
Δράσεις για μια καθαρή πόλη
Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος βρίσκεται η καθαριότητα στις γειτονιές της πόλης. «Η αποκομιδή των οικιακών και ογκωδών απορριμμάτων γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ στο κέντρο και τους κεντρικούς δρόμους του Δήμου, τα οικιακά απορρίμματα συλλέγονται σε καθημερινή βάση», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. Για την υλοποίηση της «αποστολής» της, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου διαθέτει έναν «στόλο» ειδικών οχημάτων, καθώς και ολοκληρωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα 13 απορριμματοφόρα που διαθέτει ο Δήμος, εκ των οποίων τα δύο λειτουργούν με φυσικό αέριο, καθώς και τα δύο οχήματα ταχείας επέμβασης.
Μάλιστα, συνολικά ο εξοπλισμός για την καθαριότητα του Δήμου έχει ανανεωθεί κατά 80% μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, καθώς «η οργανωμένη, αποτελεσματική και πλήρως εξοπλισμένη υπηρεσία καθαριότητας είναι βασικό στοιχείο για μια καθαρή πόλη». Βασικό ρόλο σε αυτό παίζει, ωστόσο, και «η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης απο τους πολίτες», σημειώνει ο κ. Βάσιος, τονίζοντας τη σημασία της καθημερινής συνεργασίας της Υπηρεσίας, αλλά και του ίδιου προσωπικά, με τους δημότες.
Επιπλέον, προχωρώντας σε μια καινοτομία, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος θα εγκαταστήσει δύο ρομποτικούς κάδους στο κέντρο του Χαλανδρίου, μετά το πέρας των εργασιών ανάπλασης της πλατείας. «Με χωρητικότητα περίπου 35 συμβατικών κάδων και συστήματα συμπίεσης, πλύσης και απολύμανσης των απορριμμάτων, οι ρομποτικοί κάδοι συμβάλλουν τόσο στην καθαριότητα, όσο και στην αισθητική ανάδειξη της πόλης», υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.
Πλούσια είναι η δραστηριότητα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και στον τομέα της ανακύκλωσης, όπου «εφαρμόζεται με επιτυχία ένα πολυσυλλεκτικό σύνολο προγραμμάτων». Ήδη από το 2003 το Χαλάνδρι συμμετέχει στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευασιών, που εφαρμόζει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), με θεαματικά αποτελέσματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2003 τοποθετήθηκαν στις γειτονιές του Χαλανδρίου 160 μπλε κάδοι και συνελέγησαν 96 τόνοι ανακυκλώσιμων συσκευασιών από γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, το 2008 οι κάδοι έφτασαν τους 1.272 και η συλλεγόμενη ποσότητα τους 5.385 τόνους. Μάλιστα, για το 2009 ο στόχος είναι οι 6.100 τόνοι. Παράλληλα, στον Δήμο εφαρμόζονται προγράμματα ανακύκλωσης, γυαλιού, μπαταριών, ηλεκτρικών συσκευών, λαμπτήρων και μαγειρικών ελαίων.
Πρωτοπόρα ενεργειακή πολιτική
Ένας τομέας στον οποίο ο Δήμος Χαλανδρίου μπορεί να δηλώνει «πρωτοπόρος», είναι η ενεργειακή πολιτική. «Βασικός στόχος είναι η συμβολή στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, μέσω δράσεων που βοηθούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», τονίζει ο κ. Βάσιος.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος έχει αναπτύξει συνεργασία με φορείς που «κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία σε θέματα ενεργειακής πολιτικής». Συγκεκριμένα, έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), υλοποιώντας πιλοτικά προγράμματα παρεμβάσεων σε δημοτικά κτίρια και χώρους, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Παράλληλα, Μνημόνιο Συνεργασίας έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΗ για «για την ορθολογική χρήση της ενέργειας, με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη». Τέλος, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει προχωρήσει και στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με τον Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της «ΔΕΗ Α.Ε.» (ΚΔΕΠ). Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη για τον φωτισμό 29 δρόμων της πόλης, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και τη βελτίωση της ποιότητας του νυχτερινού τοπίου. Τέλος, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», ο Δήμος συμβάλλει στην ενεργειακή αποδοτικότητα σε τοπικό επίπεδο.