Αντίθετος με την «προωθούμενη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Δήμου σε επιχειρηματικά συμφέροντα», δήλωσε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Γρηγόρης Καλομοίρης. Χαρακτηρίζοντας τη μετατροπή της ΔΕΠΑΧ σε κοινωφελή επιχείρηση ως «έμμεση μορφή ιδιωτικοποίησης», ο κ. Καλομοίρης αναφέρθηκε εκτενώς στη σημαντική αύξηση των εσόδων από τα δίδακτρα των μαθημάτων, που προβλέπεται από τη μελέτη βιωσιμότητας, στη μείωση της εκπροσώπησης φορέων όπως η Ένωση Γονέων, καθώς και στις ελαστικές μορφές εργασίας, υπό τις οποίες θα εργάζεται μέρος του προσωπικού της νέας επιχείρησης. Τέλος, ο κ. Καλομοίρης επανέφερε την πρόταση «να αναλάβει τον τομέα του πολιτισμού αντίστοιχη διεύθυνση του Δήμου».
«Στοχευμένη η πολιτιστική πολιτική»
Απαντώντας στις αιτιάσεις αναφορικά με την πολιτική του Δήμου στον τομέα του πολιτισμού, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Νεότητας, Αθλητισμού και Παιδείας Ζαχαρίας Νόμπελης σημείωσε ότι «όταν ανέλαβα, κατέθεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δέκα βασικούς άξονες στους οποίους σκόπευα να κινηθώ». Όπως ανέφερε ο κ. Νόμπελης, οι δράσεις του ως αντιδημάρχου κινούνται στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αξόνων αυτών, οι οποίοι υιοθετήθηκαν «σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης». Επιπλέον, ο κ. Νόμπελης εξήρε το έργο της προέδρου της (πρώην) ΔΕΠΑΧ Άννας Βιτυνάρου, καθώς και του αντιπροέδρου Δημήτρη Λέρτα, οι οποίοι, όπως τόνισε «εργάζονται δωρεάν».
Τη συμβολή της προέδρου και του αντιπροέδρου στη λειτουργία της επιχείρησης επιβεβαίωσε από τη μεριά του και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μύρων Ανδριανάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «όσον αφορά στις δραστηριότητες της επιχείρησης, δεν υπάρχει οικονομικό όφελος, καθώς δεν είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα».
Τέλος, στην ίδια επισήμανση προέβη και ο κ. Ποδηματάς, σημειώνοντας ότι «η σύσταση Κοινωφελούς Επιχείρησης σε καμία περίπτωση δεν έχει ούτε εμπορικό ούτε βιομηχανικό χαρακτήρα με σκοπό το κέρδος», ενώ απαντώντας στα λεγόμενα του κ. Καλομοίρη υπογράμμισε ότι «η αύξηση στα δίδακτρα είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας νέων τμημάτων, ενώ στόχος της επιχείρησης είναι να διεκδικήσει ευρωπαϊκά και εγχώρια χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε να ικανοποιήσει μεγαλύτερες ανάγκες του Δήμου».
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, την εισήγηση ενέκριναν οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ, ενώ καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Ωστόσο, το θέμα δεν εγκρίθηκε, καθώς δεν επετεύχθη η απόλυτη πλειοψηφία επί του αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (υπέρ ψήφισαν 16 και κατά 4), που απαιτείται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Τελικά, η εισήγηση επανήλθε προς ψηφοφορία στη συνεδρίαση της 24ης Νοεμβρίου, όπου και εγκρίθηκε από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, με μοναδική αρνητική ψήφο αυτήν του επικεφαλής της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Κώστα Ανδριτσόπουλου, που ήταν ο μόνος παρών από τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας.