Τη μετατροπή της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Χαλανδρίου (ΔΕΠΑΧ) σε «Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Χαλανδρίου», αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου. Το ίδιο θέμα είχε συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου, ωστόσο δεν είχε εγκριθεί από το Σώμα, καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία.
«Στόχος η διατήρηση του κοινωφελούς χαρακτήρα»
Την εισήγηση του θέματος, στη συνεδρίαση της 23ης Νοεμβρίου, πραγματοποίησαν τα στελέχη της ανώνυμης εταιρείας «Πληροφόρηση – Επιμόρφωση – Τοπική Ανάπτυξη» (ΠΕΤΑ) Μαρία Γκιουλιούμη και Λευτέρης Ποδηματάς, που είχαν αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης βιωσιμότητας της νέας επιχείρησης. Κατά την ομιλία της η κ. Γκιουλιούμη, ενημέρωσε το Σώμα ότι, με βάση τη μελέτη, το κεφάλαιο της νέας «Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Χαλανδρίου» ανέρχεται σε 170.000 ευρώ, η διάρκειά της σε 50 χρόνια, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιό της θα είναι 11μελές.
Σύμφωνα με την κ. Γκιουλιούμη, «οι πόροι της επιχείρησης προέρχονται από επιδοτούμενα προγράμματα, δωρεές, επιχορηγήσεις και από παροχή υπηρεσιών προς τρίτους», ενώ «σκοπός είναι η συνέχιση όλων των δράσεων κοινωφελούς και πολιτιστικού χαρακτήρα που μέχρι σήμερα παρέχονταν από τη ΔΕΠΑΧ, καθώς και η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων συναφών με την κοινωνική αλληλεγγύη».
Υπέρ της μετατροπής της ΔΕΠΑΧ σε κοινωφελή επιχείρηση τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Κόσσυβας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά τα Νομικά Πρόσωπα προσφέρουν έργο».
Στην αδυναμία της ΔΕΠΑΧ να συνεχίσει τη λειτουργία της υπό την προηγούμενη μορφή της, εστίασε η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Μιχαήλ. Η κ. Μιχαήλ τόνισε ότι η «ΔΕΠΑΧ ήταν καταχρεωμένη κι αδυνατούσε να διαχειριστεί ακόμα και τα προγράμματα που είχε».
«Όχι στην εκχώρηση σε επιχειρηματικά συμφέροντα»
Την έντονη αντίδρασή της στη μετατροπή της επιχείρησης εξέφρασε η επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Λούλα Καρατζά, κάνοντας λόγο για «πολιτικό ζήτημα». «Η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του πολιτισμού είναι πολιτική επιλογή», σημείωσε η κ. Καρατζά, υπογραμμίζοντας ότι «ο Δήμος δεν πρέπει να έχει επιχειρήσεις και ειδικά στους τομείς που αφορούν κοινωνικά αγαθά, όπως ο πολιτισμός», τα οποία πρέπει να παρέχονται δωρεάν στους δημότες.