Το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και τον προϋπολογισμό του Δήμου Χαλανδρίου για το 2013 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Η συνεδρίαση «σημαδεύτηκε» από την αποχώρηση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ.
Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου
Η αποχώρηση οφειλόταν στο ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημα του επικεφαλής τής παράταξης Στάθη Ανδρεόπουλου για δευτερολογία από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Θεοδώρου.
Γ. Κουράσης: «Βάρος στις κοινωνικές δράσεις»
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, τόνισε ότι «η κατάρτιση του Ετήσιου Προγράμματος και του προϋπολογισμού πραγματοποιείται σε ένα ασφυκτικό -όχι μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία- περιβάλλον», επισημαίνοντας ότι «οι διαθέσιμοι πόροι συνεχώς περιορίζονται με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά όχι μόνο το επενδυτικό έργο του Δήμου αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και η ορθή λειτουργία του».
Όπως σημείωσε, «στόχος μας, με την κατάρτιση του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης, είναι να δώσουμε τις διεξόδους και τις λύσεις που απαιτούνται προκειμένου να απομειώσουμε τον αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή μας ευελιξία», εξηγώντας ότι «οι προτεραιότητές μας για το 2013 μπορούν να συνοψιστούν στις παρακάτω βασικές επιδιώξεις:
● Αναδιοργάνωση των λειτουργιών του Δήμου προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
● Ενίσχυση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος προκειμένου να δοθεί λύση στο χρονίζον πρόβλημα της καθαριότητας στην πόλη μας, με τη μετεγκατάσταση της υπηρεσίας και την επένδυση σε εξοπλισμό υψηλού επιπέδου.
● Ένταση των προσπαθειών μας για χρηματοδότηση από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ωριμάζουμε ταχύτατα μια σειρά από έργα και δράσεις ενώ αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις θα αναζητήσουμε και απευθείας από τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Παράλληλα, όπως είπε, «ολοκληρώνεται η διαδικασία αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και εκτιμάται ότι ως τον Φεβρουάριο θα έχει την οριστική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην τελική φάση βρίσκεται, επίσης, η διαδικασία συμβασιοποίησης για την ένταξη της περιοχής Πεύκο Πολίτη – Πευκάκια – Ρουπάκια στο σχέδιο πόλης».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, σύμφωνα με τον Γ. Κουράση «σε δράσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία όπως η δημιουργία κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας σε συνεργασία με φορείς της πόλης μας (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, δομή παροχής συσσιτίων, κέντρο διαμεσολάβησης), η ίδρυση κέντρου συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών που υφίστανται βία (μοναδικό σε ολόκληρο τον Βόρειο Τομέα), η ίδρυση κέντρου δια βίου μάθησης καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης που απευθύνονται και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με το ΚΕΑΝ, εγκεκριμένη πρόταση ΤοπΣΑ και τρεις προτάσεις ΤοπΕΚΟ υπό αξιολόγηση)».
Ολοκληρώνοντας, ο ίδιος επισήμανε ότι «τελική επιδίωξή μας είναι στον απολογισμό μας να είμαστε σε θέση να επιδείξουμε όχι μόνο πόσα έργα και δράσεις υλοποιήσαμε, αλλά σε πόσους δημότες αυτά είχαν θετικό αντίκτυπο, σε πόσους μπορέσαμε να εμπνεύσουμε αίσθημα ασφάλειας και αξιοπρέπειας και σε πόσους τελικά βελτιώσαμε τις συνθήκες διαβίωσης έστω και στο ελάχιστο».
Κ. Αγαπητού: «Στόχος η οικονομική βιωσιμότητα»
Την εισήγηση για τον προϋπολογισμό πραγματοποίησε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Κρίστη Αγαπητού. Αρχικά, η κ. Αγαπητού αναφέρθηκε στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον λόγω της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, η αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και τη μεγάλη μείωση των πιστώσεων της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ).
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η μείωση των ΚΑΠ σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 28,26%, ενώ η μείωσή τους στο διάστημα των τριών τελευταίων ετών, δηλαδή από το 2009 είναι μεγαλύτερη του 53%. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αδυναμία των δημοτών να εκπληρώσουν τις οφειλές τους προς τους δήμους, αλλά και στις νέες αρμοδιότητες που θα αναλάβουν οι ΟΤΑ, την ίδια στιγμή που μειώνεται το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Στη συνέχεια, η κ. Αγαπητού αναφέρθηκε αναφέρθηκε στα νούμερα του προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι το γενικό σύνολο για το έτος 2013 είναι 68.977.967,36 ευρώ έναντι 61.923.566,96 το 2012. Όπως είπε η ίδια «η διαφορά των δύο ετών οφείλεται στη διόρθωση των τιμών ζώνης, στις επιχορηγήσεις για τα προνοιακά επιδόματα και τις επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ»
Αναφορικά με τα προϋπολογισθέντα έξοδα για το 2013, σημειώνουμε ενδεικτικά ότι τα τακτικά έσοδα προϋπολογίζονται σε 33.695.068,15 ευρώ, τα έκτακτα σε 17.030.940,98 ευρώ, τα έσοδα από παρελθόντα οικονομικά έτη σε 980.000 ευρώ, ενώ οι εισπράξεις δανείων σε 10.274.426,37 ευρώ.
Όσον αφορά τα προϋπολογισθέντα έξοδα, για λειτουργικές δαπάνες προϋπολογίζονται σε 32.169.373,36 ευρώ, για επενδυτικές δαπάνες σε 22.759.357,35 ευρώ, για πληρωμές ΠΟΕ σε 13.333.719,05 ευρώ ενώ για το αποθεματικό 715.518,57 ευρώ. Τέλος, για τα δάνεια η προϋπολογισθείσα τοκοχρεωλυτική δόση ανέρχεται σε 1.307.568,05 ευρώ ενώ το 2012 ανερχόταν σε 1.494.276,88 ευρώ.
Κλείνοντας, η αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε στους βασικούς οικονομικούς στόχους της διοίκησης που όπως είπε είναι «η δημιουργία και διατήρηση περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας, με στόχο την εξασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας».