Τα 9 βήματα που προηγούνται της αξιοποίησης
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Αμαρυσία τον Νοέμβριο του 2011, αναφέρονται τα βήματα που, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χαλανδρίου Γιώργο Κουράση, πρέπει να γίνουν, προκειμένου να δρομολογηθεί η αξιοποίηση του κληροδοτήματος. Όπως δήλωσε τότε ο δήμαρχος, πληροφορήθηκε τη σχετική διαδικασία από μελετητικό γραφείο «που έχει ασχοληθεί με τα περισσότερα διατηρητέα κτήρια της Αθήνας»:
α) πραγματοποίηση πολεοδομικού, νομικού και τεχνικού ελέγχου του ακινήτου,
β) εκτίμηση του ακινήτου από δύο ανεξάρτητες, διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες εκτιμήσεως,
γ) εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης και ωφελιμότητας ααπό αναγνωρισμένη εταιρεία,
δ) σύνταξη προμελέτης αξιοποίησης που να περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις του Δήμου (κτήρια, ύφος χρήσης) που θα εκπονήσει αρχιτεκτονικό γραφείο,
ε) σύνταξη διακήρυξης με οικονομικά και τεχνικά κριτήρια επιλογής,
στ) έγκριση όλων των ανωτέρω από το Δημοτικό Συμβούλιο,
ζ) επιτροπή αξιολόγησης προσφορών,
η) προκήρυξη διαγωνισμού,
θ) έγκριση απόφασης από επιτροπή κληροδοτημάτων του υπουργείου οικονομικών,
ι) υπογραφή σύμβασης.
Λίγα λόγια για την οικία Καλλισπέρη
Η οικία Καλλισπέρη είναι ένα συγκρότημα κτιρίων, που περικλείεται από τις οδούς Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Παρθενώνος και Νικολάου Καλλισπέρη και το συγκρότημα απαρτίζεται από ένα κύριο κτίσμα και δύο βοηθητικά.
Το ακίνητο κατασκευάστηκε σε χώρο που προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων όμορων οικοπέδων, τα οποία αγοράστηκαν διαδοχικά μεταξύ των ετών 1907 και 1919 από τους Γεώργιο και Σεβαστή Καλλισπέρη. Από το 1911, οπότε θεμελιώθηκε η κύρια οικία, μέχρι το 1930, οι ιδιοκτήτες κατασκεύασαν τα τρία κτίσματα, τα οποία αποτελούν το ενιαίο συγκρότημα της οικίας Καλλισπέρη, που κατοικήθηκε συστηματικά μέχρι τη δεκαετία του 1950.
Οι δύο ιδιοκτήτες του αποτέλεσαν εξέχουσες προσωπικότητες του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα. Ο Γεώργιος Καλλισπέρης, γιος του αγωνιστή και πολιτικού Νικόλαου Καλλισπέρη, πολέμησε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Η Σεβαστή Καλλισπέρη ήταν η πρώτη Ελληνίδα που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο, πρώτη επόπτρια των δημοτικών σχολείων και εισηγήτρια πολλών καινοτομιών στην Παιδεία.
Στις 22 Δεκεμβρίου 1937, η Σεβαστή Καλλισπέρη, με χειρόγραφη διαθήκη άφησε όλη την περιουσία της υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, με σκοπό να συσταθεί ίδρυμα για την εκπαίδευση κοριτσιών. Το ίδρυμα, όμως, αυτό δεν έγινε ποτέ. Μετά από εγκατάλειψη δεκαετιών, η περιουσία του κληροδοτήματος της Σεβαστής Καλλισπέρη περιήλθε στα Σχολικά Ταμεία Γυμνασίου – Λυκείου Θηλέων Χαλανδρίου και στη συνέχεια στον Δήμο Χαλανδρίου.
Το 2010 η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Monumenta» υπέβαλε αίτημα στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής ζητώντας από το υπουργείο Πολιτισμού να χαρακτηριστεί το κτηριακό συγκρότημα της παραπάνω οικίας διατηρητέο μνημείο. Το κοινό όργανο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) – ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων) αποφάσισε κατά πλειοψηφία το χαρακτηρισμό του συγκροτήματος (συγκεκριμένα, του κελύφους και των νεώτερων προσθηκών της κύριας οικίας, καθώς και του νότιου βοηθητικού κτίσματος), καθώς αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή της Ακρόπολης, έχει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία και στέγασε σημαντικές προσωπικότητες της εποχής.