Το θέμα της αξιοποίησης της οικίας Καλλισπέρη επανήλθε ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τη δρομολόγηση, από τον Δήμο, όλων των απαραίτητων ενεργειών για την εκμετάλλευση του ακινήτου.
Ρεπορτάζ: Μαρία Εργατούδη
Στην πρώτη συνεδρίαση του Σώματος, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στις 28 Αυγούστου, σε μία μισοάδεια αίθουσα συνεδριάσεων, αφού σύσσωμη η μείζων μειοψηφία ήταν απούσα, υπήρξε για ακόμα μία φορά το μείζον θέμα συζήτησης.
Συγκεκριμένα η ακριβής διατύπωση του έκτου θέματος της ημερήσιας διάταξης ήταν η εξής: «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την αξιοποίηση του οικοπέδου ‘‘Κληροδότημα Καλλισπέρη’’ επί των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Καλλισπέρη και Παρθενώνος με σκοπό από την πλευρά του Δήμου Χαλανδρίου καθέτου ιδιοκτησίας».
Χρειάστηκε περισσότερο από μισή ώρα για να αποσαφηνιστεί πάνω σε ποιο θέμα κλήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι να συζητήσουν και να αποφασίσουν, καθώς οι εισηγήσεις που είχαν στα χέρια τους ήταν με τέτοιο τρόπο διατυπωμένες, που το πραγματικό θέμα συζήτησης χανόταν στη… μετάφραση. Τελικώς διευκρινίστηκε ότι ο κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Εκμετάλλευσης Ακινήτων Δήμου Χαλανδρίου ΦΛΥΑ Α.Ε., έφερε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο τη σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας, το διαχωρισμό δηλαδή του οικοπέδου των 1500 τ.μ. σε δύο μέρη, το αξιοποιήσιμο και το μη αξιοποιήσιμο, έτσι ώστε να κατατεθεί η μελέτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για να γνωμοδοτήσει και να εγκρίνει ποια μπορεί να είναι η χρήση του ακινήτου.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε, διατυπώθηκαν κάποιες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και ενστάσεις, κυρίως από την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου Λούλα Καρατζά, τον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου Κώστα Παττακό και από τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης Κωνσταντίνο Δρίβα και Μύρωνα Ανδριανάκη. Όλοι όσοι τοποθετήθηκαν συμφώνησαν σ’ ένα σημείο: Πως έρχεται για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο η σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας, χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν οι αιρετοί για όλες τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι στιγμής η ΦΛΥΑ Α.Ε. για την αξιοποίηση του ακινήτου, χωρίς να παρουσιαστεί πλήρης φάκελος με τα μέχρι τώρα δεδομένα και χωρίς να γίνει καμία συζήτηση για το πώς θα μπορούσε και πώς θα ήθελε ο Δήμος να αξιοποίησει το συγκεκριμένο ακίνητο. Επιπλέον, ακόμα και αν η ΚΑΣ, για να γνωμοδοτήσει χρειάζεται μια «εικονική» πρόταση για το πώς πρόκειται να αξιοποιηθεί το ακίνητο, ποιος αποφάσισε γι’ αυτήν, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε ενημερωθεί;
Ο κ. Ανδριανάκης αναρωτήθηκε: «Έχει έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα τόσο σημαντικό θέμα και ήρθε με αφορμή τη σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας; Το 2011 αναθέσαμε στη ΦΛΥΑ Α.Ε. την αξιοποίηση του ακινήτου και είπαμε ότι βήμα βήμα θα ενημερωνόταν το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ενέργειες που γίνονται και αυτό που βλέπω σήμερα είναι ότι οι συνάδελφοι αγνοούν ακόμα και το ιστορικό». Επιπλέον πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μόνο η δυνατότητα αξιοποίησης ολόκληρου ή μισού οικοπέδου αλλά και το ενδεχόμενο μεταβίβασής του στην Εφορία Αρχαιοτήτων, δεδομένων των δυσκολιών για εκμετάλλευσή του, λόγω των αρχαίων που βρέθηκαν σε μέρος του οικοπέδου.
Η Λούλα Καρατζά, απ’ την άλλη, ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα που έθεσε, ζήτησε επανειλημμένα να μάθει ποιος εκπροσωπεί τον Δήμο στα συμβούλια του ΚΑΣ και αφού έλαβε ως απάντηση από τον κ. Μπαλέρμπα ότι η επικοινωνία έχει γίνει διά υπομνήματος, διάβασε έγγραφο στο οποίο υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας παραβρέθηκε σε Συμβούλιο του ΚΑΣ, χωρίς να εκπροσωπεί επισήμως τον Δήμο, αλλά μιλώντας εξ ονόματός του.
Τέλος, ο κ. Παττακός ζήτησε να μη γίνει το θέμα της αξιοποίησης του ακινήτου Καλλισπέρη επίκεντρο προεκλογικών αντιπαραθέσεων, μικρότητας και μικροπρέπειας.
Κατόπιν αυτών, ο δήμαρχος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να έρθει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο πλήρης φάκελος προς ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, καταλήγοντας: «Δεν έχω κανένα λόγο να πιέσω κανέναν συνάδελφο. Περίμενε τόσα χρόνια το θέμα, δεν θα γίνει τίποτα αν περιμένει ακόμα δέκα μέρες».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Άρης Νόμπελης πρόσθεσε ότι δεν θέλει να πιστεύει κανείς ότι γίνονται εν κρυπτώ διαδικασίες και απέσυρε κι εκείνος με τη σειρά του το θέμα.