Κοινωνοί αυθεντικών μουσικών συνθέσεων και σκέψεων έγιναν όσοι παρακολούθησαν την ιδιαίτερη εκδήλωση που οργάνωσε ο πολιτιστικός – επιστημονικός σύλλογος Χαλανδρίου «Αργώ». Ο σπουδαίος και αεικίνητος συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος «ξεδίπλωσε», έπειτα από πρόσκληση της δραστήριας ομάδας του προαστίου, την πρόταση που έχει διατυπώσει για τη δημιουργία έργων κλασικής μουσικής, με ιδιότητες και χαρακτηριστικά που να τα καθιστούν δημιουργίες της χώρας μας.
Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης

Η ξεχωριστή αυτή παρουσίαση, υπό τον τίτλο «Ελληνικός Μουσικός Θησαυρός», φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του 1ου Γενικού Λυκείου Χαλανδρίου, στις 9 Νοεμβρίου, με περιορισμένο κοινό λόγω πανδημίας.
Τη σημαντική βραδιά, στην οποία βρέθηκε η «Αμαρυσία», άνοιξε ο πρόεδρος της «Αργώ» Στέφανος Καμπάς, ευχαριστώντας τη διευθύντρια της μονάδας Φωτεινή Θραμπουλίδου για τη φιλοξενία.
Aφού σημείωσε την ιδιαίτερη αξία της παρουσίασης για τον σύλλογο, προανήγγειλε μια ανοικτή εκδήλωση με τον ίδιο καλεσμένο, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.
Οι όροι νέας εποχής στον Πολιτισμό μας
Στη συνέχεια, ο λόγος πέρασε στον Θωμά Μπακαλάκο, ο οποίος έδωσε εξ αρχής το στίγμα του τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να κάθομαι ήσυχος, θέλω να είμαι διαρκώς δημιουργικός».

Παρουσιάζοντας την πρότασή του, ο συνθέτης υποστήριξε ότι μια νέα εποχή αρχίζει για τη μουσική της χώρας μας, εάν αξιοποιήσουμε δημιουργικά την παρατήρησή του ότι η ελληνική ομιλούμενη γλώσσα μπορεί να επιδρά γόνιμα στη μουσική, μέσω των τονικών της ενοτήτων -οι οποίες αποτελούν φωνητικές φράσεις ή λέξεις- αλλά και των συστατικών του τόνου της γλώσσας.
Επίσης, ο δημιουργός υποστήριξε τις μουσικές νουβέλες, ένα νέο είδος πρωτότυπων ελληνικών έργων που όπως σημείωσε ο Θωμάς Μπακαλάκος, άρχισε να συνθέτει ο ίδιος εμπνεόμενος από το δημοτικό μας τραγούδι, που αξιοποιεί με σύγχρονη σκέψη, στο πλαίσιο της δυτικής μοντέρνας καλλιτεχνικής διαδικασίας.
Η πολλαπλή διάσταση της γλώσσας
Ο συνθέτης ανέφερε πως πιστεύει ότι είναι επιτακτικό καθήκον όλων μας να αξιοποιήσουμε στη σύνθεση έργων κλασικής μουσικής τον ανεξάντλητο μουσικό θησαυρό, που μας προσφέρουν οι δύο δίδυμες αδερφές, ελληνική ομιλούμενη και μουσική γλώσσα, δύο ακουστικά φαινόμενα με παράλληλη πορεία στους αιώνες, έχοντας πάντα μαζί τους και την τρίτη γλώσσα του λαού μας, που είναι της χειρονομίας – κίνησης – χορού.

Όλα τα παραπάνω, με βάση τον ίδιο, ενσαρκώνει το μεγαλειώδες δημοτικό μας τραγούδι, το οποίο στέκεται κοντά στις τρεις γλώσσες ως κολώνα σταθερότητας, πέραν του ότι από αυτό γαντζώνεται ο λαός μας, στα δύσκολα γυρίσματα της ιστορίας του, ώστε να υπάρξει.
Η σημασία του δημοτικού τραγουδιού
Σύμφωνα με τον δημιουργό, το δημοτικό τραγούδι, αξιοποιούμενο ως πηγή για την έμπνευση νέων έργων σύγχρονης ελληνικής μουσικής και όχι ως αποθήκη εξωτισμών -κάτι που μπορούν να κάνουν οι ξένοι συνθέτες, θέλοντας να προσδώσουν φρεσκάδα στο έργο τους- έχει τη δύναμη να καταστεί και πηγή εμπλουτισμού της ελληνικής μουσικής γλώσσας με νέα γλωσσικά μουσικά σημεία.
Ένας τέτοιος τρόπος αξιοποίησής του είναι και αυτός που ο Θωμάς Μπακαλάκος τόνισε ότι αναπτύσσει «με ενθουσιασμό και χωρίς έπαρση» στο πλαίσιο της πρότασης σύνθεσης.
Εάν όλα τα παραπάνω γίνουν και άλλα που ίσως θα προκύψουν από την έρευνα άλλων καλλιτεχνών, τότε, με βάση τον δημιουργό, τα μουσικά μας έργα θα απλώσουν βαθιές ρίζες στα χώματα της πατρίδας και στις καρδιές των Ελλήνων, περνώντας και πέρα από τα σύνορα.
Μια πρόταση που λείπει

Θα ακουστεί έτσι στην παγκόσμια μουσική σκηνή μια καθαρή και ξεχωριστή φωνή της χώρας μας, από όπου, όπως είπε, σήμερα δυστυχώς λείπει.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Αλεξάνδρα Γιαλίνη, γνωστή παραγωγός του Τρίτου προγράμματος και μουσικός, η οποία ανέλυσε τη ξεχωριστή πρόταση του δημιουργού.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Απόστολος Παληός, πολυβραβευμένος πιανίστας διεθνούς φήμης, απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας του Βερολίνου και της Λειψίας, διευθυντής ορχήστρας, ο οποίος ως δόκτορ μουσικολογίας, διδάσκων σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρουσίασε επιστημονική ανακοίνωση στο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο της Τιφλίδας που έγινε την περασμένη Άνοιξη. Θέμα της ήταν η μουσική πρόταση του Θωμά Μπακαλάκου για τη σύνθεση έργων συγχρονης μουσικής με ιδιότητες και χαρακτηριστικά που τα καθιστούν έργα ελληνικά, στην οποία αναφέρθηκε ειδικότερα στο νέο τρόπο αξιοποίησης της δημοτικής παράδοσης με σύγχρονη καλλιτεχνική σκέψη για τη δημιουργία έργων που ο συνθέτης ονομάζει μουσικές νουβέλες, ένα νέο είδος, είπε, πρωτοποριακό για την τέχνη παγκοσμίως, όπως αναφέρθηκε και στον ελληνικό τύπο.
Διεθνής αναγνώριση

Ο ίδιος σημείωσε ότι η μουσική του ανακοίνωση προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του συνεδρίου και ευρύτατο διάλογο, ενώ δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ένα διεθνές σχετικό περιοδικό και αναμένεται σύντομα να ακολουθήσει κάτι ανάλογο και σε άλλο ένα ακόμη. Η επιστημονική παρέμβαση του κ. Παληού, όπως τόνισε ο κ. Μπακαλάκος, δεν είναι κάτι σύνηθες καθώς πραγματεύεται το νέο τρόπο σύνθεσης έργων από την σύγχρονη αξιοποίηση του δημοτικού τραγουδιού και της Ελληνικής ομιλούμενης γλώσσας. Κάτι ανάλογο, όπως υπογράμμισε ο δημιουργός, δεν έχει γίνει ποτέ για τη χώρα μας, ενώ και διεθνώς είναι σπάνιο γεγονός.
Δείτε επίσης: Επίκαιρο σεμινάριο για παιδιά στο «Αετοπούλειο» με έμπνευση από την Ευγενία Φακίνου