Συνεχίζεται η προβολή ταινιών στον χώρο της οδού Αβέρωφ 7Α από τη δημοτική συνεργασία ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ. Ώρα έναρξης προβολών: 8:30 μ.μ. Το πρόγραμμα για τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο έχει ως εξής:
5 Φεβρουαρίου 2010
ΛΕΥΚΗ ΚΟΡΔΕΛΛΑ του Μ. ΧΑΝΕΚΕ (2009) 144΄
Μια ιστορία συγκαλυμμένης βίας, που παρουσιάζεται με την μορφή της αφήγησης μιας μακρινής ανάμνησης από τον κάποτε νεαρό δάσκαλο ενός χωριού, μετατρέπεται από τον μεγάλο σκηνοθέτη σε μια εκπληκτικά βαθιά και αφαιρετική αλληγορία πάνω στην γενιά που θα εκθρέψει λίγο αργότερα των φασισμό. Μέσα από την ωμή εικόνα με την οποία οι εσωτερικά διαρρηγμένες σχέσεις του συλλογικού νου ενός φαινομενικά πρότυπου αγροτικού οικισμού στις αρχές του αιώνα στη γερμανική Κεντρική Ευρώπη, μας δίνουν να καταλάβουμε πως ο ίδιος θέλει να αντιληφθούμε το γραφικό παρελθόν ως μια διαρκή πραγματωμένη βία. Βία απέναντι στις παρορμήσεις, βία απέναντι στις γυναίκες, συλλογική βία από την πλευρά των ανώτερων τάξεων προς τις κατώτερες έστω και καλυμμένης από παραδοσιακές γιορτές του θερισμού με άφθονη μπύρα να ρέει και φαγητό.
19 Φεβρουαρίου 2010
WELCOME του ΦΙΛΙΠ ΛΙΟΡΕ (2009) 109΄
Είκοσι δύο μίλια νερού (η απόσταση ανάμεσα στο Καλαί και το Ντόβερ στέκονται τελευταίο εμπόδιο για να ξανασυναντηθούν ο Μπιλάλ (Φιράτ Αϊβερδί) με την αγαπημένη του Μίνα (Ντέρια Αϊβερδί). Ο Μπιλάλ έφυγε από το Ιράκ και μετά από μία πορεία 4.000 χιλιομέτρων, περνώντας από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, βρίσκεται στη γαλλική πόλη Καλαί. Στην προσπάθειά του να εισέλθει λαθραία στη Βρετανία, όπου ονειρεύεται να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής, το ταξίδι του τερματίζεται απότομα καθώς οι αρχές τον εντοπίζουν και τον θέτουν υπό επιτήρηση. Βλέποντας τις Βρετανικές ακτές τόσο κοντά, αποφασίζει να διασχίσει τη θάλασσα κολυμπώντας αψηφώντας τους κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος.
26 Φεβρουαρίου 2010
ΚΑΜΠΕΪ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ του ΓΙΟΖΙ ΓΙΑΜΑΝΤΑ (2008) 133΄
Πρόκειται για έναν ύμνο στην ελευθερία, τόσο την ατομική όσο και την συλλογική, απέναντι σε κάθε μορφής βαρβαρότητα και ψευδεπίγραφων ιδεολογικών πολέμων, ουσιαστικά είναι η παρακαταθήκη του για το μέλλον μέσα από την γνώση και την διδαχή των λαθών της Ιστορίας. Καυτηριάζει την εθνική προδοσία και την άνευ ορίων πίστη στον ιαπωνικό αυτοκρατορικό επεκτατισμό με τίμημα την ανθρώπινη ζωή. Ενάντια σε κάθε μορφής λογοκρισία, καταπίεση και πλύση εγκεφάλου, παίρνει σαφή θέση υπέρ της ελευθερίας της σκέψης και της διακίνησης των ιδεών. Ναι στην μνήμη όχι λήθη, είναι το δίδαγμα που φωτίζει η πορεία αυτού του μεγάλου κινηματογραφιστή που καταπιάνεται για άλλη μια φορά σε πραγματικά γεγονότα «εποχής». Ναι στην προσωπικότητα, όχι στην «προβατοποίηση».