Γραπτή παρέμβαση, με την οποία δηλώνει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση καμερών στο ρέμα του Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του νέου συστήματος επόπτευσης και προστασίας της Ρεματιάς, δημοσίευσε το μέλος της παράταξης ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Σίμος Ρούσσος.
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασής του έχει ως εξής:
«Η πρόσφατη συνέντευξη τύπου με την οποία ο κ δήμαρχος ανακοίνωσε ότι προχώρησε ήδη στην τοποθέτηση καμερών στη Ρεματιά με πρόσχημα την πυροπροστασία δεν αποτέλεσε έκπληξη, μιας και η δημοτική αρχή, μας έχει συνηθίσει σε ανούσιες πρωτοβουλίες και παράνομες πρακτικές συνήθως σε συνεργασία με διάφορους επιχειρηματίες, με μόνο στόχο την ψηφοθηρία και τον εντυπωσιασμό. Αλήθεια πότε ο κ δήμαρχος εξάντλησε τα μέσα για την πυροπροστασία της Ρεματιάς με τρόπο που έκανε επιτακτική την χρήση των καμερών;
Δεν θα ήταν αποτελεσματικότερο τα χρήματα που σπαταλά για να καταπολεμήσει τα κουνούπια Τίγρης στην ρεματιά τον μήνα Δεκέμβριο (!!), να δαπανηθούν για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού επιφορτισμένου με την φροντίδα του πρασίνου της ρεματιάς; Πώς να πειστούμε για το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον μιας δημοτικής αρχής που αρνείται να εφαρμόσει το προεδρικό διάταγμα του 1995, κωλυσιεργεί στην οριοθέτηση του ρέματος επιτρέποντας καταπατήσεις και παρανομίες, προωθεί τη συστηματική καταστροφή των φυσικών πρανών με πέτρινα τείχη, ενώ συνηγορεί στη διάνοιξη καινούργιων αυτοκινητόδρομων στην περιοχή της Φραγκοκλησιάς.
Είναι προφανές ότι η τοποθέτηση καμερών ουδόλως πρόκειται να συμβάλει στην αποτροπή τυχόν εμπρησμού -εκτός αν πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι ο επίδοξος εμπρηστής δεν θα πάρει τα μέτρα του… Άλλωστε εκατοντάδες κάμερες στην πιο καλά φυλασσόμενη περιοχή της Αθήνας δεν απέτρεψαν το κτύπημα με… ρουκέτες κατά της αμερικάνικης πρεσβείας, ούτε βέβαια λειτούργησαν αποτρεπτικά σε περιπτώσεις βανδαλισμών ή εμπρησμών.
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για άλλες χώρες όπου η αποτρεπτική χρήση των καμερών θεοποιήθηκε όπως π.χ. στη Μ. Βρετανία. Έτσι παρά την ύπαρξη 4.200.000 καμερών στη χώρα αυτή, παρά την καταγραφή του μέσου Λονδρέζου πάνω από 300 φορές σε μία ημέρα, τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά: Σύμφωνα με έρευνα του ίδιου του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών το 2005 (Home Office Research Study 292, Assessing the Impact of CCTV), η παρουσία καμερών δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην εμπέδωση του «αισθήματος ασφάλειας», ενώ και στατιστικά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας!
Δυστυχώς για τον κ δήμαρχο και τις “πρωτοποριακές” του ιδέες, στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη -έστω και διαρκώς απειλούμενο και περιοριζόμενο- νομικό πλαίσιο που προστατεύει τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.