Είναι η πρώτη φορά, που η Κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον «σκληρό πυρήνα» των Μονίμων Κρατικών Υπαλλήλων, με άρση της μονιμότητας .Ταχύτατα και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη προχώρησε στην κατάργηση του πιο εύρωστου , ίσως τομέα της τεχνολογικής εκπαίδευσης, του τομέα υγείας πρόνοιας, που απαριθμούσε 26.720 μαθητές( έναντι των 80.177 μαθητών ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ ) αριθμός που αντιστοιχεί στο 33% του μαθητικού πληθυσμού των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ
Το 81% από αυτούς είναι κορίτσια τα οποία δεν μπορούν να κατευθυνθούν προς τις άλλες διατιθέμενες ειδικότητες (Μηχανολογία, Ηλεκτρολογία, Οχημάτων), οπότε θα αποταθούν αναγκαστικά στη Δημόσια και Ιδιωτική Κατάρτιση ( ΙΕΚ), πληρώνοντας αδρά, όσοι βέβαια μπορούν, χωρίς να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι εκπαιδευτικοί που στοχοποιήθηκαν στο άρθρο 82:
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ υπεράριθμοι
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ διεφθαρμένοι
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αργόμισθοι
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τεμπέληδες
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ διαταραγμένοι ψυχικά
ΔΕΝ προσλήφθηκαν χαριστικώς ή από το «παράθυρο»
ΔΕΝ χαρακτηρίστηκαν «ελλιπείς» από καμιά διαδικασία «αξιολόγησης», αντίθετα πολλοί από αυτούς έχουν αξιολογηθεί και κατέχουν θέσεις ευθύνης !!
Εκτός από το πτυχίο ειδικότητας που έχει ο καθένας τους, έχουν επιπλέον Παιδαγωγικές Σπουδές της ΑΣΠΑΙΤΕ (τέως ΣΕΛΕΤΕ), πέρασαν διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, διορίστηκαν ΝΟΜΙΜΑ, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Εκπαίδευσης, πολλοί έχουν Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά, και ΟΛΟΙ είναι καθηγητές της τάξης, καταξιωμένοι και αγαπητοί από τους μαθητές τους.
Είναι Γιατροί, Φαρμακοποιοί, Νοσηλευτές, Φυσιοθεραπευτές, Βρεφονηπιοκόμοι, Γραφίστες, Αισθητικοί, κλπ.
Το Νομοσχέδιο για το νέο «Τεχνολογικό Λύκειο» ψηφίστηκε στις 10-9-13 και έχει αρχίσει να εφαρμόζεται αρκετές μέρες πριν ψηφιστεί !!! Γιατί τόση βιασύνη; Αυτό και μόνο είναι ένδειξη, της πρωτοφανούς προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει, η παρούσα κυβέρνηση ,το ευαίσθητο θέμα της παιδείας!!!
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προβαίνει σε διαθεσιμότητες για να εξυγιάνει τον δημόσιο τομέα, ε, λοιπόν στην περίπτωση μας το εννοούσε απόλυτα, εξυγίανε την εκπαίδευση καταργώντας τον τομέα υγείας!!!
Ωστόσο καμία μελέτη δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη, από το υπουργείο, που να εξηγεί ποια είναι η σκοπιμότητα κατάργησης των τομέων αυτών από τα ΕΠΑΛ. Το αντίθετο μάλιστα μελέτες δείχνουν τα επαγγέλματα υγείας, σαν τα επαγγέλματα του μέλλοντος, με πολύ καλή και γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση! Το γεγονός και μόνο ότι έχουν τους περισσότερους μαθητές μας οδηγεί -δυστυχώς – όλους να πιστέψουμε ότι προσφέρουν το καλύτερο κομμάτι της επαγγελματικής στον ιδιωτικό τομέα (στα ιδιωτικά ΙΕΚ).
Ειδικά η τεχνολογική εκπαίδευση στο Χαλάνδρι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, μια που λειτουργούσαν 3 ΕΠΑΛ και 1 ΕΠΑΣ, οι καθηγητές τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή «εξαναγκάστηκαν» να βγουν στην σύνταξη ή σε υποχρεωτική μετάταξη .
Οι μαθητές της Γ ΄ τάξης φέτος θα κάνουν μάθημα ή με ωρομίσθιους (ο καθένας μπορεί να διδάξει μέχρι 8 ώρες, χωρίς προηγούμενη εκπαιδευτική εμπειρία και χωρίς παιδαγωγικό πτυχίο) ή σύμφωνα με τροπολογία κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, με καθηγητές που ήδη έχουν μεταταχθεί στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση και χαρακτηρισθεί αρχικά ως «διοικητικοί υπάλληλοι», θα τους χαρακτηρίσει ξανά «εκπαιδευτικούς» και θα τους επανεντάξει στην εκπαίδευση!
Όσο για όσους μαθητές της Β΄ τάξης, τον Ιούνιο είχαν επιλέξει τις καταργημένες ειδικότητες, είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν, και ήδη εξαναγκάζονται να αλλάξουν ειδικότητα!