Με χρόνια αϋπνία κινδυνεύουν τα παιδιά που κοιμούνται αργά, σύμφωνα με έρευνα του ιαπωνικού Πανεπιστημίου του Τόκιο, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Brain and Development» (Eγκέφαλος και Ανάπτυξη).
Συγκεκριμένα, η έρευνα υποστηρίζει ότι ο ύπνος με καθυστέρηση επηρεάζει το βιολογικό «ρολόι» των παιδιών πολύ περισσότερο απ’ ό,τι των ενηλίκων και οι συνέπειες είναι δύσκολο να αντιστραφούν σε έναν ενήλικο που έχει αποκτήσει από παιδί την κακή συνήθεια να κοιμάται αργά.
Η μέθοδος που ακολουθήθηκε έτσι ώστε να έχουμε σήμερα αυτά τα συμπεράσματα, είναι η μελέτη των λεγόμενων «κιρκαδιανών» ρυθμών, που αναφέρονται στον βιολογικό ρυθμό ενός οργανισμού με βάση το 24ωρο και οι οποίοι «κυβερνούν» τον ύπνο και το ξύπνημα ενός ανθρώπου.
Όταν τα παιδιά μένουν ξύπνια μέχρι αργά, το τεχνητό φως της λάμπας οδηγεί σε σύγχυση τον εγκέφαλο για το πότε ξεκινά η μέρα και πότε τελειώνει, οδηγώντας σε μονιμότερη διαταραχή τους κιρκαδιανούς ρυθμούς του παιδιού, ακόμα και όταν πια αυτό έχει μεγαλώσει.
Το πρόβλημα δημιουργείται επειδή η διαταραχή των εγκεφαλικών κιρκαδιανών ρυθμών συνδυάζεται με την έξαψη και την ευερεθιστότητα που αποκτούν τα παιδιά, τα οποία συνήθως ξαγρυπνούν δεχόμενα αλλεπάλληλα ερεθίσματα από ηλεκτρονικές πηγές (τηλεόραση, υπολογιστής κ.ά.).
Η ιαπωνική έρευνα επισημαίνει ότι πάνω από τα μισά παιδιά άνω του ενός έτους στην εποχή μας, πάνε για ύπνο μετά τις 22:00 το βράδυ, ενώ άλλες έρευνες από τη Βρετανία έχουν δείξει ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός παιδιών κάτω των 11 ετών που προσέρχονται σε γιατρούς για διάφορες διαταραχές του ύπνου.