Τη σημασία της συμβουλής έρχεται να αναδείξει νέα έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.
Η έρευνα, που βασίστηκε σε πειράματα με ομάδες εθελοντών, έγινε από τον καθηγητή Ντάνιελ Γκίλμπερτ, έναν από τους σημαντικότερους ειδήμονες διεθνώς στα θέματα της ευτυχίας (συγγραφέα του μπεστ σέλερ του 2007 «Σκοντάφτοντας στην ευτυχία») και δημοσιεύτηκε στο γνωστό περιοδικό «Science».
Μέσα από τα πειράματα αποδείχτηκε ότι όταν οι άνθρωποι εμπιστεύονται τις γνώμες και πληροφορίες που τους μεταφέρουν όσοι ήδη είχαν τη σχετική εμπειρία, κάνουν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις και παίρνουν πιο σωστές αποφάσεις.
Εμπιστοσύνη στους άλλους
«Αν θέλετε να μάθετε πόσο θα ευχαριστηθείτε μια εμπειρία, καλύτερα να μάθετε πόσο την ευχαριστήθηκε κάποιος άλλος, παρά να προσπαθήσετε να μάθετε ο ίδιος κάτι γι’ αυτήν εκ των προτέρων. Αντί να κλείνουμε τα μάτια και να φανταζόμαστε το μέλλον, πρέπει να μελετάμε τις εμπειρίες των άλλων, που έχουν ήδη βρεθεί εκεί όπου εμείς θέλουμε να πάμε», δήλωσε καθηγητής.
Προηγούμενες έρευνες στην ψυχολογία, τις νευροεπιστήμες και τα οικονομικά της συμπεριφοράς, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να προβλέψουν αν και πόσο θα τους αρέσει κάτι, με συνέπεια να παίρνουν συχνά λανθασμένες αποφάσεις.
Η νέα έρευνα απέδειξε ότι όταν οι άνθρωποι εμπιστεύονται τις γνώμες και πληροφορίες που τους μεταφέρουν όσοι ήδη είχαν τη σχετική εμπειρία, παίρνουν πιο σωστές αποφάσεις.
«Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν συνήθως πόσο πολύτιμη πηγή πληροφοριών είναι η εμπειρία ενός άλλου προσώπου», ανέφερε ο κ. Γκίλμπερτ, «επειδή κατά βάθος πιστεύουν ότι ο καθένας είναι ουσιαστικά διαφορετικός από όλους τους άλλους. Οι άνθρωποι θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος να προβλέψουν πόσο ευτυχισμένοι θα είναι στο μέλλον, είναι να εκτιμήσουν μόνοι τους ποιο θα είναι αυτό το μέλλον, όμως στην πραγματικότητα αυτό που θα έπρεπε να κάνουν, θα ήταν να φροντίσουν να μάθουν πόσο ευτυχισμένοι έχουν υπάρξει εκείνοι που ήδη έζησαν αυτό το μέλλον, δηλαδή ήδη έχουν τη σχετική εμπειρία».