Η γιαγιά που μαγειρεύει στο σπίτι, η καλοπέραση στο τραπέζι, οι… φαγανοί γονείς και η υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής είναι μερικοί απο τους λόγους που τα Ελληνόπουλα εμφανίζουν τριπλάσια ποσοστά παχυσαρκίας συγκριτικά με τα παιδιά των οικονομικών μεταναστών από ανατολικές χώρες, που ζουν στη χώρα μας.
Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την νέα έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, που έγινε σε 276 παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, από τον Νομό Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων το 13% ήταν μετανάστες.
Κακές συνήθειες από τη Δύση
Στο συμπέρασμα ότι η δυτική ζωή παχαίνει οδηγούν τα αποτελέσματα της έρευνας, αφού ενώ μετανάστες και Ελληνόπουλα καταναλώνουν ίδιες ποσότητες φαγητού, τα τελευταία είναι περισσότερο παχύσαρκα, μιας και έχουν υιοθετήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τον δυτικό τρόπο ζωής.
Σε αριθμούς, οι υπέρβαροι νέοι Έλληνες είναι 25,8%, οι παχύσαρκοι 12,7%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στα παιδιά μεταναστών είναι 10% και 3,3%.
Κληρονομιά από την..οικογένεια
Οι ερευνητές, επίσης, διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν παχύσαρκους γονείς, καθώς και ότι ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών, στο σπίτι των οποίων μαγείρευε η γιαγιά, ήταν πενταπλάσιος από τον αριθμό των παιδιών, στο σπίτι των οποίων μαγείρευαν οι γονείς.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι ότι τα παχύσαρκα παιδιά παίρνουν στο σχολείο μικρότερο χαρτζιλίκι. Οι γονείς προσπαθούν να δώσουν λιγότερα χρήματα, ώστε τα παιδιά να μην αγοράσουν ανθυγιεινά φαγητά από το κυκλικείο, ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ακριβώς αντίθετα, καθώς οι μικροί μαθητές επιλέγουν να δώσουν τo λιγοστό χαρτζιλίκι τους σε fast food, με αποτέλεσμα να αποκτούν κακές διατροφικές συνήθειες.
Παχύσαρκη η μισή Ελλάδα!
Σύμφωνα με άλλη πανελλαδική έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, το 67,3% των ανδρών και το 48% των γυναικών είναι παχύσαρκο και υπέρβαρο.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όσο υψηλότερο είναι το σωματικό βάρος σε άνδρες και γυναίκες, τόσο λιγότερο γυμνάζονται.
Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας εμφανίζουν οι έγγαμοι και διαζευγμένοι, παρά οι άγαμοι, ενώ αυτοί που έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, εμφάνιζουν μικρότερο ποσοστό παχυσαρκίας.
Έφηβοι και νήπια
Αυξητικές τάσεις στην παχυσαρκία εμφανίζουν όλες οι ηλικίες με εξαίρεση την προεφηβική περίοδο στα κορίτσια.
Έτσι, στους εφήβους, αυξημένο σωματικό βάρος έχει το 30% των αγοριών και το 15%-17% των κοριτσιών. Όσον αφορά τα παιδιά 7-12 ετών, το 31% των αγοριών και το 26% των κοριτσιών έχουν αυξημένο σωματικό βάρος.
Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το πρόβλημα αυξημένου βάρους αγγίζει και τα παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας 1-5 ετών, σε ποσοστό της τάξης του 21%.