Φορητό πνεύμονα κατασκευάζουν επιστήμονες στην Ουαλία, με σκοπό να βοηθηθούν οι άνθρωποι που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα. Πρόκειται για μια εφεύρεση που όπως πιστεύουν οι ειδικοί θα αποτελέσει εναλλακτική λύση στις μεταμοσχεύσεις.
Η συσκευή μιμείται τη λειτουργία του πνεύμονα-παίρνοντας οξυγόνο και απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα από την κυκλοφορία του αίματος. Ο «φορητός πνεύμονας» θα έχει το ίδιο μέγεθος με μια θήκη γυαλιών, ωστόσο, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες του παν\επιστημίου του Swansea, η συσκευή θα κάνει πολλά χρόνια να κυκλοφορήσει ευρέως. Σύμφωνα με τον Bill Johns, καθηγητή που συνέλαβε την ιδέα, «είναι σημαντικό να βοηθηθούν άνθρωποι που βρίσκονται σε αναπηρική πολυθρόνα και να μπορέσουν να περπατήσουν και να λειτουργήσουν». Ωστόσο, «θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν η συσκευή γίνει διαθέσιμη προς χρήση ακόμα και σε πειραματικό επίπεδο» όπως δήλωσε ο Chris Mulholland, επικεφαλής του British Lung Foundation.
Σύμφωνα με το British Lung Foundation, υπάρχουν περισσότερες από 40 παθήσεις που επηρεάζουν τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς και την ικανότητα ενός ανθρώπου να αναπνέει. Ανάμεσά τους ο καρκίνος του πνεύμονα, η φυματίωση, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η κυστική ίνωση, η άπνοια, η γρίπη, η βρογχιολίτιδα και άλλες.
«Καλωσορίζουμε τις προόδους, πρέπει όμως να είμαστε και ρεαλιστές, παρόλο που αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ένας στους πέντε ανθρώπους χρειάζεται τη συσκευή», τόνισε η Elizabeth Spence από το Swansea που έχει απορριφθεί δύο φορές για μεταμόσχευση πνευμόνων.