Να βάλουμε λίγο περισσότερο αλάτι στη ζωή μας, μας προτρέπουν οι Αμερικάνοι επιστήμονες, καθώς ενισχύει τη διάθεση, αν και είναι γνωστό ότι η υπερκατανάλωσή του κάνει κακό στην υγεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychology and Behavior, το αλάτι δρα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε απο πειράματα που έγιναν σε αρουραίους και έδειξαν ότι εκείνοι που είχαν ανεπάρκεια άλατος προέβαλαν σημάδια κατάθλιψης. «Πράγματα που φυσιολογικά ήταν ευχάριστα στους αρουραίους δεν εξήγαγαν ιδίου βαθμού ευχαρίστηση, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η έλλειψη αλατιού και η επιθυμία σχετίζονται με ό,τι μπορεί να προκαλέσει ένα απ’ τα κύρια συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη», εξηγεί η ψυχολόγος Κιμ Τζόνσον.
Προτεινόμενη κατανάλωση
Ο οργανισμός έχει ανάγκη το νάτριο για να λειτουργήσει, αλλά η υπερεπάρκειά του και η αυξανόμενη αρτηριακή πίεση σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος.
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να περιορίζει το αλάτι σε 6 γραμμάρια την ημέρα. Η πρόσληψή του πέφτει, αλλά σύμφωνα με περσινά στοιχεία ήταν κατά μέσο όρο 8,6 γραμμάρια, ενώ περίπου τα τρία τέταρτα του αλατιού που καταναλώνουμε προέρχεται από προ-παρασκευασμένα τρόφιμα.
Εξαρτησιογόνο
Σύμφωνα με τους ίδιους ερευνητές, υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το αλάτι είναι εξαρτησιογόνο. Το ότι το ζητάμε έντονα όταν το στερούμαστε, το ότι το καταναλώνουμε και ας ξέρουμε τις άσχημες επιδράσεις του, το ότι μας αρέσει η γεύση του και θεωρούμε τα ανάλατα φαγητά μονότονα, είναι μερικές απο τις ενδείξεις.
Τα αποτελέσματα των ερευνητών επιβεβαιώνουν τα σημάδια των ενδείξεων, καθώς παρατηρούνται όμοιες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των αρουραίων που είχαν εκτεθεί είτε σε ναρκωτικές ουσίες είτε σε αλάτι.