Μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι παρά τα οφέλη που προκύπτουν από τη λήψη της ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιακών επεισοδίων, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη.
Ο καθηγητής Γκέρι Φόουκς και οι συνεργάτες του μελέτησαν υγιείς ενηλίκους και ανακάλυψαν, ότι όσοι εξ’ αυτών λάμβαναν ημερησίως ασπιρίνη ως και επί οκτώ χρόνια δεν μείωναν τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο γαστρορραγίας.
Σήμερα οι γιατροί χορηγούν ασπιρίνη σε καθημερινή βάση σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί ένα πρώτο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και σε όσα θεωρούνται υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο εξαιτίας παραγόντων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης.
Παρόλα αυτά, εκατομμύρια άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνουν προληπτικά ασπιρίνη, παρ΄ ότι είναι υγιή, ώστε να αποφύγουν την πρόκληση θρομβώσεων.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι υγιείς άνδρες άνω των 48 ετών καθώς και οι υγιείς γυναίκες άνω των 57 ετών μπορούν να ωφεληθούν από τη λήψη ασπιρίνης για προληπτικούς λόγους.
Τα νέα, όμως, ευρήματα από το Εδιμβούργο δεν ενισχύουν τα προηγούμενα επιστημονικά στοιχεία.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Φόουκς σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης του, «τουλάχιστον έξι προηγούμενες κλινικές δοκιμές είχαν δείξει ότι η λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, ωστόσο η μελέτη μας μαρτυρεί ότι η ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται στον γενικό πληθυσμό, αν και έχει οφέλη για τα άτομα με καρδιοπάθεια ή με κάποια άλλα προβλήματα υγείας».
\Την ίδια στιγμή δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βαρκελώνης έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και μέσα στα συνιστώμενα όρια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής (επικίνδυνων καρδιακών αρρυθμιών), η οποία συνδέεται με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.
Η μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο στη Νορβηγία περιελάμβανε σχεδόν 9.000 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση από τη Βρετανία, τη Σκανδιναβία και τις ΗΠΑ. Όπως προέκυψε, όσα εξ αυτών κατανάλωναν δέκα ποτά την εβδομάδα αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 80% κίνδυνο να διαγνωσθούν με κολπική μαρμαρυγή μέσα σε διάστημα πέντε ετών.
Οι ερευνητές πάντως τονίζουν ότι η συγκεκριμένη μελέτη αφορούσε άτομα με υπέρταση και συμπληρώνουν ότι δεν γνωρίζουν αν δέκα ποτά την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και στα υγιή άτομα.
Όφελος για την καρδιά η τομάτα σε χάπι
Η καθημερινή λήψη μιας κάψουλας που κλείνει μέσα της τα οφέλη της τομάτας φαίνεται ότι ωφελεί σημαντικά την καρδιά. Αυτό τουλάχιστον έχει μέχρι στιγμής προκύψει από τα αποτελέσματα μιας πρώτης κλινικής δοκιμής του φαρμάκου Αteronon σε 150 καρδιοπαθείς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, μια κάψουλα Αteronon την ημέρα μπορεί όχι μόνο να σταματήσει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα, αλλά και να αναστρέψει την κατάσταση των αθηρωματικών πλακών μέσα σε μόλις δύο μήνεςχωρίς παρενέργειες.
Τι περιέχουν
Το φάρμακο περιέχει λυκοπένιο (το χημικό που χαρίζει στις ώριμες τομάτες το κόκκινο χρώμα τους) και συγκεκριμένα κάθε κάψουλα παρέχει στον οργανισμό ποσότητα λυκοπένιου αντίστοιχη με εκείνη που παρέχεται από την κατανάλωση τριών κιλών ώριμων τοματών.
Εφέτος θα ξεκινήσουν μεγάλου εύρους κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε 10.000 ασθενείς στη Βρετανία, στην Ιταλία, στη Φινλανδία και στις ΗΠΑ.