Ελπίδες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ γεννιούνται, καθώς νέα φάρμακα επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
Οι ειδικοί, ωστόσο, τόνίζο\υν τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης που πρέπει να ξεκινά από τη μέση ηλικία.
Η άνοια αποτελεί την επιδημία του 21ου αιώνα. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, δεδομένου ότι ένα ποσοστό 50%-60% του συνόλου των ανοϊκών ασθενών πάσχει από τη νόσο.
Η νόσος σε νούμερα
Σήμερα, υπάρχουν 160.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 28.000.000 παγκοσμίως. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050 λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, με συνέπεια, οι ανοϊκοί ασθενείς παγκοσμίως να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια.
Όσον αφορά στο κόστος φροντίδας των αυξανόμενων ανοϊκών ασθενών, αυτό αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό, που στο μέλλον απειλεί να χρεοκοπήσει τα εθνικά συστήματα υγείας. Το άμεσο κόστος εκτιμάται σε 210 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το έμμεσο κόστος ξεπερνά τα 105 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Τα παραπάνω στοιχεία ανέφεραν μεταξύ άλλων η δρ Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθήνας, Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης – Νοσοκομείο Υγεία και η Μάγδα Τσολάκη, Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας νόσου Αλτσχάιμερ σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Aλτσχάιμερ.
Τι είναι το Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι παθογενετικά μια πρωτεϊνοπάθεια, δηλαδή, μία κατάσταση όπου πρωτεΐνες συσσωρεύονται παθολογικά εντός και εκτός των νευρικών κυττάρων του εγκέφαλου των ασθενών και τα καταστρέφουν. Η διαδικασία αυτή της υπερπαραγωγής των δύο αυτών πρωτεϊνών και η επακόλουθη εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων διαρκεί περίπου 20 χρόνια και η κλινική εκδήλωση της άνοιας είναι το τελικό στάδιό της.
Όπως δήλωσε η κ. Σακκά: «Σήμερα υπάρχει συμπτωματική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα φάρμακα που ονομάζονται Αναστολείς Χολινεστερασών επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, ιδίως εάν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους».
Εν τω μεταξύ, πρόσφατες μεγάλες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, χοληστερίνη, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα), η συστηματική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και Ω3 λιπαρά οξέα, συντελούν σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας. Οι τακτικές αυτές, όμως, πρέπει να εφαρμόζονται από τη μέση ηλικία, πριν αρχίσει η νευροεκφυλιστική διαδικασία στον εγκέφαλο.
Ένα σημαντικό πρόβλημα ανέδειξε η διεθνής μελέτη IMPACT, σύμφωνα με την οποία η νόσος υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή.