Το αλάτι (νάτριο), που καταναλώνουμε καθημερινά στο φαγητό μας με τη μορφή πρόσθετων συντηρητικών, επιβαρύνει την υγεία μας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Καναδική Επιθεώρηση του Ιατρικού Συλλόγου.
Ο δρ. Kevin Willis, συνυπογράφων το άρθρο και διευθυντής συνεργασίας στην Καναδική Εταιρεία Εγκεφαλικών Παθήσεων, δηλώνει ότι «ποσοστό 80% του νατρίου που καταναλώνουν οι Καναδοί, βρίσκεται στις συντηρημένες τροφές και είναι χρέος της κυβέρνησης να λάβει νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να τεθούν όρια στη χρήση του από τις βιομηχανίες τροφίμων».
«Παρότι η μείωση της ποσότητας του νατρίου θα ήταν προτιμητέο να αρχίσει από τη βιομηχανία τροφίμων, η έλλειψη αυτής της βούλησης θα πρέπει να οδηγήσει τις κυβερνήσεις να προβούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με το θέμα», αναφέρει το επιστημονικό άρθρο.
Ο κίνδυνος που εγκυμονεί το χλωριούχο νάτριο στη σημερινή διατροφή έχει επισημανθεί πολύ νωρίτερα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως περίπου ένα τέταρτο των ενηλίκων Καναδών παρουσιάζουν υπέρταση και κατά 30% οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες αλατιού, που περιέχεται στις τροφές. Η Οτάβα ανταποκρίθηκε στην επισήμανση δημιουργώντας εθνική επιτροπή που θα υποβάλλει προτάσεις, αλλά δεν έχει εκπονηθεί ακόμη σχέδιο δράσης.