Την αποκωδικοποίηση της τριδιάστατης δομής του ανθρώπινου γονιδιώματος πέτυχαν Αμερικανοί ερευνητές, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για νέες προσεγγίσεις στις λειτουργίες και τις γονιδιωματικές δομές, σύμφωνα με τις εργασίες τους που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
«Αποσυνθέτοντας το γονιδίωμα σε χιλιάδες τμήματα, δημιουργήσαμε έναν χάρτη σε τρεις διαστάσεις αποκαλύπτοντας σε λεπτομέρειες τις σχέσεις ανάμεσα σε όλα αυτά τα τμήματα», εξηγεί ο Νίνκε βαν Μπέρκουμ της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ένας από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης. «Κάναμε ένα φανταστικό τρισδιάστατο παζλ και στη συνέχεια το λύσαμε με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή», πρόσθεσε.
Νέα εξελιγμένη τεχνολογία
Για να το κάνουν αυτό οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνολογία που βαπτίστηκε «Hi-C», η οποία τους επέτρεψε να απαντήσουν στις ερωτήσεις που παρέμεναν έως τώρα αναπάντητες. Όπως εξηγούν κάθε κύτταρο του σώματος μπορεί να περιέχει περίπου τρία δισεκατομμύρια βασικά ζεύγη του DNA λειτουργώντας θαυμάσια.
«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι σε μικρή κλίμακα το DNA είναι μια διπλή έλικα», αποκαλύπτει ο ερευνητής της σχολής μηχανικής του Χάρβαρντ και ένας από τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science» Ερεζ Λιμπερμαν Αιντεν.
Αν απλώναμε τελείως αυτήν τη διπλή έλικα, το γονιδίωμα που περιέχεται σε κάθε κύτταρο θα είχε δύο μέτρα μήκος. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν πώς η δομή αυτή μπορεί να εισαχθεί στην πυρήνα ενός ανθρώπινου κυττάρου, του οποίου η διάμετρος δεν είναι μεγαλύτερη από ένα εκατοστό του χιλιοστού, προσθέτει η ίδια πηγή. Αυτή η νέα τεχνολογία επιτρέπει να επιλυθεί το μυστήριο αυτό, δηλώνουν οι ερευνητές.
Ανακάλυψαν επίσης ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι οργανωμένο σε δυο ξεχωριστά διαμερίσματα: τα ενεργά γονιδιώματα που είναι προσβάσιμα στις πρωτεΐνες χωρίζονται από το μη χρησιμοποιούμενο DNA, που είναι αποθηκευμένο.
Τα χρωμοσώματα περνούν από το ένα διαμέρισμα στο άλλο συνεχώς και το DNA τους είναι πότε ενεργό και πότε ανενεργό.