Την αναγκαιότητα της ακριβούς και έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας της Πνευμονικής Υπέρτασης (Π.Υ.), που προσβάλει τους πνεύμονες και την καρδιά και αποτελεί μία γρήγορα, ύπουλη εξελισσόμενη ασθένεια, ανέδειξε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, στο συνέδριο που διοργάνωσε το Σωματείο Πνευμονικής Υπέρτασης Ελλάδος στο ΟΑΚΑ.
Παρόντος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, διακεκριμένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στους πέντε βασικούς τύπους Π.Υ. που προσβάλουν τους ασθενείς με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, αν και όλοι μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή υπέρταση και θάνατο. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω έρευνα, ώστε να κατανοηθεί η σπάνια αυτή νόσος και τελικά να θεραπευτούν αποτελεσματικά και τα πέντε είδη της.
Μεταξύ των ειδικών επιστημόνων ήταν ο ειδικός ΡΗ Αττικού Νοσοκομείου Στυλιανός Ορφανός, ο ειδικός ΡΗ Ωνασείου Νοσοκομείου Παναγιώτης Καριοφύλλης, ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κ. Λουράντος, η πρόεδρος του ΠΕΣΠΑ Μαριάννα Λάμπρου και η πρόεδρος Π.Υ. Ελλάδας Ιωάννα Αλυσανδράτου.
Στην τοποθέτησή του, ο Γιώργος Πατούλης επισήμανε το σημαντικό χρόνο που παίρνει μέχρι να διαγνωσθεί η νόσος (2 χρόνια), εξαιτίας της ταύτισης των συμπτωμάτων της με κοινές ασθένειες, καθώς και τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η Π.Υ. στην καθημερινή ζωή ενός ασθενούς, τονίζοντας την αναγκαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης.
«Με τη γρήγορη διάγνωση και θεραπεία τόσο τα ποσοστά επιβίωσης, όσο και η ποιότητα ζωής των ασθενών μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά, ενώ η εκπαίδευση των ανθρώπων για την άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων θα μπορούσε να σώσει ζωές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ασθένειες είναι η δύσπνοια, η κόπωση και συχνά το μελάνιασμα στα άκρα και στα χείλη. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό θνησιμότητας από Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΥΑ), πρόκειται για τον τύπο που έχει διερευνηθεί περισσότερο, είναι υψηλότερο από εκείνο του καρκίνου του μαστού ή του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το 50% των ασθενών πεθαίνει μέσα στα πρώτα τρία χρόνια, εάν δεν λάβει φαρμακευτική αγωγή.