Άλλο ένα περιστατικό Μηνιγγίτιδας προστέθηκε στην λίστα με τα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί στη χώρα μας , στο Χαϊδάρι αυτήν την φορά.
Πώς μεταδίδεται
Το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι: το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων. Αξίζει να σημειώσετε ότι ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα υπεύθυνα για την εκδήλωσή της βακτήρια και να τη μεταδώσουν σε άλλους.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε άτομο ηλικίας άνω των 2 ετών περιλαμβάνουν:
Τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι συχνά μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο.
-Αυχενική Δυσκαμψία
-Υψηλός Πυρετός
-Αιμορραγικό εξάνθημα
-Σύγχυση
-Πονοκέφαλος
-Εμετός
-Φωτοφοβία
Τα νεογνά και τα βρέφη μπορεί να μην εκδηλώσουν τα τυπικά συμπτώματα του πονοκεφάλου και της δυσκαμψίας στον αυχένα. Αντ’ αυτού, τα σημάδια της μηνιγγίτιδας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα μπορεί να περιλαμβάνουν:
-Υψηλό πυρετό
-Κλαίνε αδιάκοπα
-Υπερβολική υπνηλία ή ευερεθιστότητα
-Αδράνεια ή νωθρότητα
-Μειωμένη όρεξη
-Εξόγκωμα στο μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού
-Ακαμψία στο σώμα και τον λαιμό
Τι μπορούμε να κάνουμε
Η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική για την καταπολέμηση οποιασδήποτε ασθένειας – ειδικά όταν πρόκειται για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, η οποία εξελίσσεται ραγδαία και είναι δυνητικά θανατηφόρος τόσο στη βρεφική όσο και στην εφηβική ζωή. Ο εμβολιασμός βοηθά όχι μόνο στην αντιμετώπιση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αλλά και στη μείωση της ασυμπτωματικής φορείας.
Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που προστατεύουν από τις 4 οροομάδες (A,C,W,Y) του βακτηρίου που προκαλούν το 10% των περιστατικών, ενώ το εμβόλιο που προστατεύει από την οροομάδα Β, που προκαλεί την πλειονότητα των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, κυκλοφορεί στην χώρα μας από το 2014.
Πληροφορίες από www.mayoclinic.org