Αποστολή κοινωνικών επιστημόνων πραγματοποίησε το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, με σκοπό τη διερεύνηση των αναγκών των πυρόπληκτων στον Νομό Ηλείας.
Η αποστολή απαρτίστηκε από την Ελένη Γιαννακοπούλου, κοινωνική λειτουργό του Δήμου Αργυρούπολης (αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ. του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας), τον Θάνο Παράσχη, ψυχολόγο από τον Δήμο Ν. Ηρακλείου και την Ιωάννα Χανιώτη, κοινωνική λειτουργό στον Δήμο Αμαρουσίου.
Οι πληγείσες περιοχές, τις οποίες επισκέφτηκαν, ήταν ο Δήμος Ζαχάρως, ο Δήμος Σκυλλούντος, η Λίμνη Καϊάφα (ιαματική πηγή) και τα χωριά Ξηροχώρι, Σχίνοι, Μάκιστος, Κρέστενα, Γρύλλος.
Η ομάδα του Δικτύου πραγματοποίησε συναντήσεις με εκλεγμένους τοπικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Ζαχάρως έγινε συνάντηση με τον δήμαρχο Πανταζή Χρονόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο Λάκη Λαμπρόπουλο, ενώ επικοινωνία υπήρξε και με τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Σχίνων Γιώργο Γραμματικό. Επίσης η αποστολή συνάντησε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, όπως τον εκπρόσωπο-συντονιστή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Ζαχάρω Βασίλη Ανδριόπουλο και εθελοντές των προγραμμάτων της Εκκλησίας. Επισκέφτηκαν δε και τον τόπο όπου διαμένουν σε σκηνές οι πρόσκοποι, οι υπάλληλοι και οι εθελοντές του ΕΕΣ.
Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν από τους ειδικούς, οι κατηγορίες των πυρόπληκτων ήταν τρεις:
– Άνθρωποι που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.
– Άνθρωποι των οποίων κάηκε το σπίτι ή/και η υπόλοιπη περιουσία τους.
– Αγρότες και κτηνοτρόφοι των οποίων οι καλλιέργειες και τα ζώα κάηκαν.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια στα είδη πρώτης ανάγκης (φαγητό, στέγαση), καθώς η προσφορά των πολιτών από όλη την Ελλάδα ήταν σημαντική.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι έχει ήδη χορηγηθεί η άμεση οικονομική ενίσχυση, ενώ ο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει στείλει ειδικούς για την ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων.
Τέλος, ο ΕΛΓΑ θα χορηγήσει ελαιόδεντρα προς αντικατάσταση των καμένων για την άμεση παραγωγή λαδιού.
Παράλληλα, υπήρξε παραλαβή από τον Δήμο Ζαχάρως μεγάλου κοπαδιού προβάτων από την Τουρκία, ενώ και η Αγροτική Τράπεζα προσφέρει ζωοτροφές.
Υπάλληλοι του Δήμου και της Νομαρχίας μεσολαβούν για την άμεση πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες για τη διεκπεραίωση επιδοματικών-προνοιακών δικαιωμάτων, ενώ μηχανικοί της Νομαρχίας έχουν αναλάβει την καταγραφή των κατεστραμμένων σπιτιών και καταστημάτων και έχουν ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση λυόμενων.
Τέλος, επιστήμονες του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Μελετών) προτείνουν έργα προστασίας για την αποφυγή κατολισθήσεων.
Στις άμεσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν εντάσσονται:
– Η κάλυψη αναγκών για τους χειμερινούς μήνες (χειμερινά ρούχα, κουβέρτες, σεντόνια, ξυλόσομπες, καλοριφέρ κ.ά.).
– Η επιπλέον οικονομική ενίσχυση. Έχει ανοιχθεί σε όλες τις τράπεζες ειδικός λογαριασμός αρωγής πυρόπληκτων (αρ. 2341103053). Επίσης η ΤΕΔΚΝΑ διαθέτει για τον ίδιο σκοπό λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς (5047-033220-175). Τέλος, μεμονωμένες πρωτοβουλίες Δήμων ή φορέων προσφέρουν ενίσχυση κατόπιν συνεννόησης με τον νομάρχη ή τους δημάρχους.
Οι προτάσεις των επιστημόνων του Διαδημοτικού Δικτύου συνίστανται:
– Στην οργάνωση συντονιστικής επιτροπής από τους δήμους-μέλη του ΔΔΥ για τη διατήρηση της επαφής με τοπικούς παράγοντες και φορείς με σκοπό την αδιάκοπη επαναξιολόγηση των αναγκών.
– Στη συγκέντρωση και αποστολή ειδών βοήθειας ή παροχής υπηρεσιών, με βάση την καταγραφή των αναγκών.
– Στην οργάνωση δικτύου εθελοντών με σκοπό την επιτόπια παρέμβαση και εργασία.
Για όσους θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες, η πλήρης αναφορά διερεύνησης αναγκών βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.ddy.gr.