Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις δημάρχων από δήμους – μέλη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Υμηττού (ΣΠΑΥ) στο κεντρικό ρεπορτάζ της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ του Σαββάτου 28 Μαΐου ότι ο Υμηττός «οχυρώνεται» με τα 17 εκατ. ευρώ για πυροπροστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», τα γεγονότα προσγείωσαν άπαντες στην πραγματικότητα: Η πυρκαγιά που ξέσπασε μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, και συγκεκριμένα το Σάββατο 4 Ιουνίου, στο Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ στη Γλυφάδα και η οποία επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών ανέμων προς τη Βούλα, άφησε πίσω της 4.300 καμένα στρέμματα χαμηλής και μεσαίας δασικής βλάστησης, αρκετά σπίτια που άγγιξαν οι φλόγες, την κινητοποίηση για την εκκένωση οικισμών που τελούσαν υπό άμεση πύρινη απειλή, την αγωνία για τα παιδιά των Χωριών SOS και τη διαφύλαξη του πεδίου βολής της Σχολής Ευελπίδων και, το κυριότερο, την έντονη ανησυχία για την Αττική και το φετινό καλοκαίρι, μετά την περσινή τραυματική εμπειρία.
Γρ. Κωνσταντέλλος: «Δεν μετατραπήκαμε σε νέο “Μάτι”»
«Ενωμένοι πετύχαμε τον πρωταρχικό μας στόχο, δεν μετατραπήκαμε σε νέο “Μάτι”, δεν χάσαμε ούτε μια ανθρώπινη ζωή και όλοι οι συμπολίτες μας το βράδυ κοιμήθηκαν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την πόλη μας και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας ακόμα καλύτερη», ανέφερε στο απολογιστικό μήνυμά του ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, την αναδάσωση των καμένων περιοχών.
«Το Σάββατο 4 Ιουνίου η πόλη μας βίωσε μια πραγματικά δύσκολη δοκιμασία, μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από έκταση πλησίον του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στη Γλυφάδα και μέσα σε λίγη ώρα, αφού δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως και αποτελεσματικά, έφτασε στο Πανόραμα Βούλας, θέτοντας σε κίνδυνο τον οικιστικό ιστό της πόλης και τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής μας. Άμεσα κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία του Δήμου όπως και ολόκληρος ο δημοτικός μηχανισμός», ανέφερε ο δήμαρχος, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την (μη) ετοιμότητα του μηχανισμού κατάσβεσης.
Ο ίδιος, άλλωστε, ήταν από τους ελάχιστους δημάρχους, οι οποίοι στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τη γραφειοκρατία και την έγκαιρη εκταμίευση των κονδυλίων για την πυροπροστασία της ευρύτερης περιοχής.
Δυσοίωνες προβλέψεις από υπουργικά χείλη
Ως «μια πολύ δύσκολη δοκιμασία», χαρακτήρισαν την πυρκαγιά στα νότια προάστια ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης στην ενημέρωσή του για την πυρκαγιά στα νότια προάστια, προσθέτοντας ότι «το καλοκαίρι θα είναι σκληρό γιατί όλες οι προγνώσεις αναφέρουν ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα».
Και ο Χ. Στυλιανίδης πρόσθεσε: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατορθώσαμε λόγω συντονισμένων προσπαθειών να περιοριστεί η δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 7 ώρες. Από πλευράς μου, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι πάλεψαν για να προστατεύσουν συνανθρώπους και τις περιουσίες τους.
Όλοι μαζί έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη με εκκενώσεις και οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού μέχρι την κατάσβεση της φωτιάς».
Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς δήλωσε: «Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη φωτιά που έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια. Προέκυψαν περιορισμένες ζημιές σε κατοικίες. Αποφύγαμε τραυματισμούς σε μια περιοχή κοντά στον αστικό ιστό».
Ο υποσταθμός ΔΕΔΔΗΕ και το φλεγόμενο πουλί
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου ανέφερε ότι η φωτιά ξεκίνησε στο όριο της περίφραξης του υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ στην Άνω Γλυφάδα, «μάλλον από τον πυλώνα», επισημαίνοντας ότι «μέσα στον σταθμό που έχει και ταμπέλα “Κίνδυνος Θάνατος”, υπάρχουν χόρτα και εκεί δεν μπορεί να πλησιάσει ούτε η Πυροσβεστική ούτε ο Δήμος, γιατί είναι δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ να καθαρίσει».
Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνά κλιμάκιο του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ Κώστα Μανιάτη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ για τη φωτιά που έκαψε εκτάσεις στην περιοχή της Άνω Βούλας και της Γλυφάδας, δήλωσε πως «υπαίτιος» ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένα πουλί, το οποίο, λόγω σπινθήρα, έπεσε φλεγόμενο στο έδαφος έξω από τον υποσταθμό της Άνω Γλυφάδας, ξεκινώντας τη φωτιά, επικαλούμενος και σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Στη συνέχεια τόνισε ότι ο γύρω χώρος βάσει του Νόμου πρέπει να καθαρίζεται από πρώτη Μαΐου ως τέλος Ιουνίου, ωστόσο αυτό δεν είχε γίνει ως εκείνη τη στιγμή, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να γίνονται οι καθαρισμοί μέχρι τέλος Μαΐου, όχι Ιουνίου» και πως «ο έλεγχος γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά οι έλεγχοι γίνονται μέχρι το τέλος του Ιουνίου, όμως η ρύθμιση αυτή πρέπει να αλλάξει, καθώς μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, είναι ήδη αργά».
Ανησυχία για τα ακαθάριστα οικόπεδα
Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα στην Ανατολική (και όχι μόνο) Αττική σε σημεία άκρως επικίνδυνα είναι πολλές, σύμφωνα με τον Κ. Μανιάτη, ο οποίος πρόσθεσε πως οι καθαρισμοί πρέπει να είναι πιο συχνοί.
Από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημειώνεται πως οι δήμοι μπορούν να προχωρούν άμεσα σε αυτεπάγγελτους καθαρισμούς οικοπέδων, όπου οι ιδιοκτήτες δεν μεριμνούν ή δεν είναι δυνατό να ανευρεθούν. Οι δημοτικές Αρχές εν συνεχεία βεβαιώνουν το κόστος της δαπάνης καθαρισμού σε βάρος των ιδιοκτητών. Προφανώς η όποια επιτελική κωλυσιεργία (που βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας) έχει να κάνει με εκείνον που συντονίζει τον όλο μηχανισμό.
O πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής Κώστας Τσίγκας, τόνισε, εξάλλου, ότι για τη φωτιά στη Βούλα, υπήρξε «αντικειμενική δυσκολία στη διασπορά δυνάμεων εντός κατοικημένων περιοχών», ενώ και εκείνος επιβεβαίωσε πως δυστυχώς «υπήρχαν πολλά ακαθάριστα οικόπεδα».
Νέα συνεδρίαση Πολιτικής Προστασίας στον Βόρειο Τομέα
Σε αυτό το κλίμα και με θέμα την «Εφαρμογή μέτρου προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2022» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου το 4ο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Λ. Κεφαλογιάννη.
Συζητήθηκαν οι εισηγήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δασικών Υπηρεσιών, καθώς και οι απόψεις των εκπροσώπων των Δήμων σχετικά με το κλείσιμο δασικών δρόμων, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη.
Από φέτος και σύμφωνα με το άρθρο 129 παρ.2 του Ν. 4926/2022, προβλέπεται η δυνατότητα στον χωρικό αντιπεριφερειάρχη να εκδίδει απόφαση κλεισίματος των δασικών δρόμων, όχι μόνο όταν ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δείκτη επικινδυνότητας 4-5, αλλά και στο 3άρι.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ο νέος χάρτης (σ.σ. μέχρι την έκδοσή του ισχύει ο ήδη υπάρχων), όπου θα περιλαμβάνονται αναλυτικά οι δρόμοι ανά Δήμο στον Βόρειο Τομέα που θα κλείνουν ανάλογα με τον ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητας και θα αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.
Διαβάστε επίσης: Σε λειτουργία το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης Αττικής – «Πρωταθλητής» ο Δήμος Βριλησσίων, ψηλά Φιλοθέη – Ψυχικό και Πεντέλη
Διαβάστε επίσης: Ενημέρωση των δημάρχων της Αττικής από τον Γ. Πατούλη για τις εξελίξεις στα ζητήματα της ανακύκλωσης