Την ανοικτή συζήτηση για την εφηβική βία συνέχισε στην Αγία Παρασκευή το «Στέκι της Αναξαγόρα», με ομιλητές από διαφορετικούς χώρους, που γνωρίζουν, ωστόσο, το «φλέγον» ζήτημα εκ των έσω. Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαϊδης και ο διευθυντής του σχολείου στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνας Πέτρος Δαμιανός μίλησαν για το επίκαιρο θέμα, με συντονίστρια την κοινωνική λειτουργό Μαρία Βασιλειάδου. Η σχετική εκδήλωση –δεύτερη κατά σειρά της συλλογικότητας– φιλοξενήθηκε στο 7ο Δημοτικό σχολείο την Κυριακή 4/2, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μυλωνάκη, εκπροσώπων φορέων, γονέων και εκπαιδευτικών.
Αναλυτικά η ενημέρωση του «Στεκιού»:
«“Ζω τα τελευταία 30 χρόνια μαζί με τους θύτες, σας λέω ότι δεν έχω βρει ακόμα παιδί που να μην υπήρξε θύμα…”. Ομιλίες απλές στον λόγο, συναρπαστικές στην σκέψη. Άνθρωποι που ζουν με τα βίαια παιδιά και τα αγαπούν βαθιά. Τους δείχνουν πως η τέχνη, το διάβασμα, η αποδοχή, οι ικανότητες τους, η αυτοεκτίμηση είναι ο δρόμος. Ο κος Δαμιανός ξεκίνησε σαν εθελοντής μαθηματικός στις φυλακές Αυλώνα…Το σχολείο του σήμερα έχει 220 μαθητές, το 80% των κρατουμένων!

Επίσης θεσμοθετήθηκε ένα όνειρο: όλες οι φυλακές να έχουν σχολεία. Δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε ακόμα. Το σχολείο του Αυλώνα συμμετέχει σε 30 ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχει σημαντικές επιτυχίες εισαγωγής στα ΑΕΙ. Δυστυχώς το κράτος μας υστερεί σε διαδικασίες επανένταξης στην κοινωνία.
Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης σημείωσε ότι ο πραγματικός πλούτος των γονέων είναι ο χρόνος τους, όχι τα χρήματα. Αν ακούσουμε τους εφήβους, θα καταλάβουμε και την συμπεριφορά τους. Οι σημερινοί έφηβοι ακούνε συνεχώς γύρω τους ότι υπάρχουν απειλές. Τα πρώτα χρόνια υπήρχε οικονομική απειλή λόγω της οικονομικής κρίσης, μετά υγειονομική απειλή λόγω της πανδημίας, έπειτα πόλεμοι, ακρίβεια. Το μήνυμα που λαμβάνουν είναι ότι όλα θα πάνε χειρότερα. Πώς περιμένουμε να αντιδράσουν; Πρέπει να φροντίσουμε να τους δείξουμε με πράξεις ότι όλα θα πάνε καλύτερα.
Επίσης οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γνωρίζαμε ότι ο άλλος άνθρωπος, ο απέναντι άνθρωπος ήταν η χαρά, το μοίρασμα και η λύση όποιου προβλήματος. Οι έφηβοι αντίθετα τον άλλο άνθρωπο τον βλέπουν σαν απειλή , σαν πρόβλημα. Χρειάζεται να τους μάθουμε ότι είναι η λύση του προβλήματος. Μητέρα/φιλόλογος σημείωσε ότι τα παιδιά χρειάζονται τον χρόνο των γονιών τους και δυστυχώς στο προάστιο μας έχουν παροχές υλικών αγαθών, αλλά όχι τους γονείς τους.

Ευτυχώς έχουμε τους συλλόγους γονέων, στο δικό της σχολείο είναι χρόνια που δεν υπάρχει σύλλογος. Και γενικότερα οι γονείς των παιδιών λυκείου δεν έρχονται στο σχολείο να ενημερωθούν. Ή έρχονται μόνο οι γονείς των παιδιών που δεν χρειάζονται βοήθεια. Θα έπρεπε καθηγητές και σύλλογοι γονέων να συνεργάζονται προς όφελος των μαθητών.
Σε αναφορά γονέα πως δεν έχει καμία βοήθεια από το σχολείο ή τον σύλλογο γονέων για περίπτωση bullying στο παιδί του, ο κος Νικολαΐδης εξήγησε ότι και ένα παιδί να σταθεί δίπλα στο παιδί που υφίσταται bullying, είναι τεράστια διαφορά από το να είναι ολομόναχο στο σχολείο. Και δυο άνθρωποι που μιλούν, κάνουν την διαφορά. Στην εκδήλωση που παραβρέθηκαν πολλοί πολίτες, χαιρέτησε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης, ενώ παραβρέθηκε και μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Φαίη Βαζουρά . Τέλος αρκετοί γονείς κι εκπαιδευτικοί έθεσαν ερωτήματα και κατέθεσαν απόψεις».
Ειδήσεις από την Αγία Παρασκευή στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter