ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Βιοκλιματική ανάπλαση οδών και κατασκευή υπερσύγχρονου δικτύου ποδηλατοδρόμων στο Κοντόπευκο
Πρωτοποριακό έργο προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ, ποσό που θα προέλθει εξ΄ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ, ως εκ τούτου δεν θα επιβαρύνει οικονομικά ούτε στο ελάχιστο τους δημότες. Αξίζει να τονιστεί ότι ο Δήμος μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους Δήμους που έχουν εξασφαλίσει ένα τέτοιο έργο υποδομής. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για το Δήμο Αγίας Παρασκευής το οποίο περιλαμβάνει την ανάπλαση οδών συνολικού μήκους 7,8 χιλιομέτρων, με βιοκλιματικά υλικά, δίνοντας εξέχουσα σημασία στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής για όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα για τη θερινή περίοδο.
Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού και μοναδικού για την Αττική δικτύου ποδηλατοδρόμων 7,2 χιλιομέτρων, που θα συνδέσει τους σταθμούς του μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής και Νομισματοκοπείου και θα βελτιώσει αισθητά τη λειτουργικότητα του δικτύου της Αγίας Παρασκευής, κατατάσσοντας την ανάμεσα στις πλέον σύγχρονες και μοντέρνες πόλεις της χώρας. Η συνολική επιφάνεια που αναπλάθεται ανέρχεται σε 91.000 τ. μ. ενώ θα φυτευτούν και περί τα 1.600 δέντρα.
Σημειωτέον ότι πρόκειται για το πέμπτο κατά σειρά έργο που εκτελείται με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να απορροφήσουμε κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ),ποσού που υπερβαίνει τα 9 εκ. ευρώ.
Θα διεκδικήσουμε την ένταξη στο προσεχές χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ και δύο ακόμα Βρεφονηπιακών Σταθμών και βιοκλιματική ανάπλαση οδών μήκους 10 χ λμ. και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να διεκδικούμε με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα την ένταξη έργων που θα αλλάξουν την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης μας.
Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη διεκδίκηση από το Πράσινο Ταμείο της απαλλοτρίωσης του Ο.Τ 118 , καθώς επίσης και την κατασκευή τεσσάρων πρότυπων και πιστοποιημένων με ISO Παιδικών Χαρών. Θέλω να ενημερώσω ότι στην επόμενη συνεδρίαση Δ.Σ. θα γίνει αναμόρφωση προϋπολογισμού για άλλες 4 Παιδικές Χαρές με ISO και για τους αύλειους χώρους άλλων 4 σχολείων όπως έγινε στο Β Γυμνάσιο.
Ανέγερση Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής
Πρόκειται για έργο μεγίστης σημασίας το οποίο, υλοποιώντας προεκλογική μας δέσμευση, θα δώσει χαρακτήρα και «στίγμα» στην πόλη, θα απαλλάξει το Δήμο μας από υπέρογκες δαπάνες ενοικίων και θα παραδοθεί ως παρακαταθήκη στους νέους δημότες μας, στη νέα γενιά, στους νέους δημοτικούς συμβούλους για να το αξιοποιήσουν! Το νέο μας Δημαρχείο θα κατασκευαστεί επί ιδιόκτητου οικοπέδου του Δήμου, επί της οδού Αγίου Ιωάννου 9, θα είναι τριώροφο, εκτάσεως 3.700 τ.μ. και θα έχει υπόγεια (γκαράζ, αποθήκες κ. λ. π.) εκτάσεως 6.500 τ. μ. Με την αποπεράτωσή του το οικονομικό όφελος του Δήμου από εξοικονόμηση ενοικίων και εκμετάλλευση του υπόγειου παρκινγκ θα ανέρχεται στο ποσό άνω των 7000.000 ευρώ περίπου ετησίως. Ένα μεγάλο μέρος απόσβεσης της αξίας του θα γίνει σε χρονικό ορίζοντα 15 ετίας από ενοίκια. Επίσης θα διαθέτει υπερσύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 350 περίπου ατόμων.
Βρεφονηπιακός Σταθμός στα Πευκάκια
Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτήριο εκτάσεως 1600 τ. μ., με 900 τ. μ υπόγειο που θα περιβάλλεται από αυλή 1.000 τ. μ., προϋπολογισμού 3.356.000 ευρώ.Το έργο χρηματοδοτείται εξ΄ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ. Σήμερα ο Δήμος μας προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πολίτες του χρησιμοποιεί οκτώ ενοικιαζόμενους Σταθμούς καταβάλλοντας ενοίκια ύψους 25 περίπου χιλιάδων ευρώ μηνιαίως. Για το λόγο αυτό, αναμένοντας τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, έχουμε προγραμματίσει την ανέγερση άλλων δύο Βρεφονηπιακών Σταθμών, έναν στον Τσακό και άλλον ένα στα Πευκάκια (έχουμε ήδη εξασφαλίσει την άδεια για τον ένα), για να σταματήσει η «αιμορραγία» σε ενοίκια.
Πεζογέφυρα Γελαδάκη
Ξεκίνησαν οι εργασίες τομών εδάφους προκειμένου να διαπιστωθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στους ΟΚΩ (Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας).Όπως προβλέπεται από την συμβατική υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας το έργο πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί εντός δέκα μηνών.
Πρόκειται για ένα απολύτως επιβεβλημένο έργο το οποίο μετά από συνεχείς, επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες, πιέσεις και διαβήματα ξεκινά επιτέλους μετά από καθυστέρηση πλέον των είκοσι ετών, χρηματοδοτούμενο εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ. Δεδομένου ότι έχουν πλέον δρομολογηθεί οι ενέργειες για την κατασκευή της πεζογέφυρας Γελαδάκη, θα προχωρήσω άμεσα στη διαδικασία διεκδίκησης έργου κατασκευής και δεύτερης πεζογέφυρας επί της οδού Μεσογείων.
Βιοκλιματική Ανάπλαση Ελευθερίου Βενιζέλου & Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄
Το συγκεκριμένο έργο όταν αναλάβαμε το δήμο το βρήκαμε με υπογεγραμμένη τη σύμβαση προϋπολογισμού 1.450.000 ευρώ εξ΄ιδίων πόρων. Οφείλω να σας ενημερώσω ότι αναζήτησα το παραπάνω ποσό στα ταμεία του Δήμου, αλλά δεν βρήκα ούτε ένα ευρώ. Για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε την εκτέλεση του έργου και να αναζητήσουμε τη χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ και το επιτύχαμε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα ακόμα μεγάλο έργο υποδομής να μην επιβαρύνει οικονομικά τους δημότες.
Βιοκλιματική Ανάπλαση Κυκλάδων, Σολωμού & καθέτων οδών
Πρόκειται για έργο , προϋπολογισμού 2.400.000 ¬ που αντιστοιχεί σε μήκος 2,5 χλμ, το οποίο το διεκδικήσαμε από το ΕΣΠΑ από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, επιτύχαμε την ένταξη και χρηματοδότησή του και ήδη βρίσκεται σε διαδικασία εκτέλεσης.