Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης
«Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω» έλεγε στην «Ασκητική» ο Νίκος Καζαντζάκης. Με αφορμή τη συλλογική απειλή του κορωνοϊού που ήρθε και στη γειτονιά μας τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ακουστεί ακόμα περισσότερα.
Ένα από τα πράγματα που αυτή η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση απέδειξε ή καλύτερα υπενθύμισε σε όλους μας είναι ότι οι λέξεις «ατομική ευθύνη» στην Ελλάδα – όχι μόνο ως έννοια αλλά και ως γενικότερη στάση ζωής – …κάνουν «τζιζ». Ίσως γιατί είναι ως έννοια υποτιμημένη από τους ίδιους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι εν μέσω έξαρσης του φονικού ιού γέμισαν τις οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα και ανάγκασαν τον πρωθυπουργό μετά τα πολλαπλά φαινόμενα απειθαρχίας να βάλει λουκέτο και σε αυτούς τους δημόσιους χώρους. Και κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και η προσπάθεια των δημοτικών Αρχών να εφαρμοστούν πλήρως όλα τα μέτρα διαφύλαξης της δημόσιας Υγείας.
Τις τελευταίες ημέρες, οι δημοτικές Αρχές Πεντέλης και Βριλησσίων, ως όφειλαν, κλιμάκωσαν τα μέτρα πρόληψης απολυμαίνοντας σχολεία και παιδικούς σταθμούς, ανακοινώνοντας «λουκέτο» σε παιδικές χαρές, ΚΑΠΗ και δημοτικούς αθλητικούς χώρους, ενώ έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι στα ΚΕΠ θα εξυπηρετείται ένας συγκεκριμένος αριθμός δημοτών και μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Παράλληλα, ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης με επιστολή που απέστειλε προς τους διοργανωτές συναυλία,ς που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 14 Μαρτίου στην πλατεία Αναλήψεως, απαγόρευε ρητά την τέλεσή της «για λόγους δημόσιας υγείας».
Κι όμως! Η συναυλία όχι μόνο πραγματοποιήθηκε κανονικά υπό τα έκπληκτα μάτια των περιοίκων, αλλά η είδηση της πραγματοποίησής της έγινε viral σε όλες τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και όπως ήταν φυσικό αυτή η «εγκληματική παραφωνία» σχολιάστηκε δυσμενώς στα social media.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο φονικός ιός COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε 156 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να αγγίζουν τα 202.270 και τους θανάτους τους 8.012. Στην χώρα μας τα κρούσματα είναι 387 ενώ 5 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους. Πόσα από τα κρούσματα ή τις απώλειες ανθρώπινων ζωών θα είχαν αποφευχθεί, εάν όλοι φρόντιζαν να τηρήσουν ευλαβικά τις οδηγίες πρόληψης και προφύλαξης; Ίσως την απάντηση δεν θα την μάθουμε ποτέ. Αυτό που μάθαμε όμως για τα καλά είναι ότι η πιο επικίνδυνη πανδημία είναι η αδιαφορία…
Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 19/03.