Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 04/05/2022
Η μακρά περίοδος της πανδημίας έθεσε, ανάμεσα στα άλλα, στο επίκεντρο την Τρίτη Ηλικία. Οι ανάγκες προστασίας των γηραιότερων ανθρώπων από τον ιό αλλά και συγχρόνως της σταθερής τους φροντίδας όλο και διευρύνονταν. Σε επίπεδο βασικών αναγκών, οι περισσότεροι Δήμοι, ιδίως τα διαστήματα υποχρεωτικής καραντίνας, βρέθηκαν δίπλα στους ηλικιωμένους.
Η εξίσωση φάνταζε εξ ορισμού δυσκολότερη, διότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι γηραιότεροι ζουν με συντάξεις που δεν αρκούν για τα απαραίτητα, ενώ το κράτος παρέχει ιατρική περίθαλψη με πολλές ελλείψεις, που κάνουν τη φροντίδα των ηλικιωμένων υπόθεση των ίδιων ή της οικογένειας τους. Το βάρος γίνεται μεγαλύτερο, ειδικά σε περιπτώσεις μοναχικών γερόντων ή ανθρώπων με άνοια, Αλτσχάιμερ και άλλες σοβαρές νόσους.
Πέρα από τα παραπάνω, η Τρίτη Ηλικία, όλο το διάστημα της πανδημίας, στερήθηκε την καθημερινότητά των ΚΑΠΗ, τα οποία σε άλλες εποχές τους προσέφεραν ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, ανακούφισης και διασκέδασης. Στους περισσότερους ΟΤΑ, τις περιόδους των περιοριστικών μέτρων, το προσωπικό των Κέντρων και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες ήταν στη διάθεση των γερόντων για ψυχολογική υποστήριξη ή έστω λίγες κουβέντες στο τηλέφωνο με επίκεντρο τις καθημερινές αγωνίες.
Στο μεταξύ, Δήμοι όπως του Χαλανδρίου ίδρυσαν, από το τέλος του 2020, νέα υπηρεσία Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων, κατορθώνοντας την υποστήριξη εκατοντάδων γερόντων σε καθημερινές τους ανάγκες κάθε είδους αλλά και στον συντονισμό των υφιστάμενων δημοτικών δομών και υπηρεσιών που παρέχονται στους γέροντες.
Στου Παπάγου, δε, ο Δήμος θα δρέψει τους καρπούς των έργων του νέου πολυκέντρου ανοικτής προστασίας ηλικιωμένων και δημοτικών ιατρείων, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Ο χώρος θα διαθέτει 13 αίθουσες για ιατρεία διαφόρων ειδικοτήτων, όπως οδοντιατρικό, γυναικολογικό, παιδιατρικό, δερματολογικό, ΩΡΛ, ορθοπεδικό, καρδιολογικό, παθολογικό, νευρολογικό, ψυχιατρικό, ψυχολόγων, μνήμης, ενώ θα περιλαμβάνει 7 χώρους για τα ΚΑΠΗ, όπως εντευκτήρια, χώρους εργοθεραπείας, ειδικών ενδιαφερόντων καθώς και καθιστικά, κουζίνες, γραφεία, τουαλέτες.
Βέβαια, από τον περασμένο χειμώνα, τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων άρχισαν να επαναλειτουργούν με μέτρα προστασίας, αποστάσεις και δικαιολογητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Στην Αγία Παρασκευή, παρά την καλή λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας και τα αντανακλαστικά του Δήμου ιδίως εν μέσω lockdown, τα δύο ΚΑΠΗ παραμένουν κλειστά για άγνωστους λόγους. Ήδη από τις αρχές Απριλίου, αντιπροσωπεία μελών των Κέντρων συναντήθηκε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο οποίος υποσχέθηκε να μεταφέρει στον δήμαρχο το αίτημα επαναλειτουργίας, δεσμευόμενος ότι θα απαντήσει το συντομότερο δυνατό.
Έως τις 2 Μαΐου που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν προέκυψε καμία εξέλιξη στο ζήτημα δύο δομών με δεκαετίες δράσης και ιστορίας (Το 1985 ιδρύθηκε το πρώτο και 14 χρόνια μετά τ΄άλλο). Ας ελπίσουμε έως την… 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, που όλοι οι ιθύνοντες θυμούνται τους γέροντες με λόγια υποστήριξης, να μην επιβεβαιωθεί στην Αγία Παρασκευή η λαϊκή ρήση, όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι.