Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 20/10/21
Τις προηγούμενες μέρες, έχοντας αντέξει και τις βροχές, η Ρεματιά απασχόλησε Δήμο, συλλόγους & κατοίκους του Χαλανδρίου για διαφορετικούς λόγους.
Αφενός, με πρωτοβουλία από το Σώμα Εθελοντών και τον Σύλλογο Προστασίας προετοιμάζεται ένας περίπατος στο τοπόσημο της περιοχής (πήγε πίσω χρονικά λόγω κακοκαιρίας), που θα συνδυαστεί και με καθαρισμό. Ο χώρος, με το ιστορικό βάρος που κουβαλά για τους Χαλανδραίους, αξίζει μπόλικη φροντίδα δημοτών και επισκεπτών. Άλλωστε η Ρεματιά χάρισε απλόχερα την ύπαρξή της, ιδίως τις ημέρες της πανδημίας, καθώς από εναλλακτική ή παροδική λύση αναψυχής, έγινε καθημερινή -σχεδόν- διέξοδος για μεγάλο μέρος κατοίκων της περιοχής.
Αφετέρου, την ίδια περίοδο, το τοπόσημο της πόλης μετατράπηκε σε πεδίο… εργασιών τσιμεντόστρωσης μέσα στη ζώνη προστασίας, στα πρανή του ρέματος, στην περιοχή της οδού Γυφτοπούλου. Έπειτα από καταγγελίες, η διοίκηση του Δήμου διαπίστωσε αυθαίρετες ενέργειες επιχείρησης, χωρίς άδεια, στον κοινόχρηστο χώρο και σε σημείο που παραβιάζει το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας, όπως σημείωσε η δημοτική Αρχή. Βέβαια, λίγες ώρες μετά, το κατάστημα επιχείρησε να συνεχίσει τα έργα διαμόρφωσης που είχαν στόχο τη δημιουργία πάρκινγκ! Ο Δήμος «απάντησε» παρεμβαίνοντας στην Αστυνομία και την Πολεοδομία, ενώ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, σε αποξήλωση των παράνομων κατασκευών.
Το παρήγορο στοιχείο και στις δύο περιπτώσεις ήταν τα «αντανακλαστικά» υπεράσπισης της Ρεματιάς από Δήμο, φορείς και κατοίκους. Ενθαρρυντικά μηνύματα ευαισθητοποίησης είχαν δοθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, όταν προσωπικό και εθελοντές κάθε ηλικίας έκαναν 24ωρες βάρδιες περιφρούρησης στην περιοχή, για να μην ανάψει κάποια επικίνδυνη σπίθα με ολέθριες συνέπειες.
Ωστόσο, πέρα από τη διαφύλαξη του σπουδαίου πνεύμονα πρασίνου και στέγης σπάνιας πανίδας, ο χώρος (πρέπει να) έχει και μέλλον. Ήδη το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Χαλανδρίου, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο από την κυβέρνηση, δίνει ελπίδες προστασίας της Ρεματιάς, καθώς ενσωματώνει πλήρως το καθεστώς που ισχύει από το Προεδρικό Διάταγμα του 1995, ενώ προβλέπεται πλέον και ζώνη περιπάτου κι αναψυχής. Μάλιστα, με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το Αδριάνειο Υδραγωγείο, η δημοτική Αρχή ήδη σχεδιάζει μια ανάπλαση μέσω πεζοδρόμου που θα συνδέει το μνημείο με τη Ρεματιά και το κέντρο της πόλης, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μια διαδρομή αναφοράς.
Για όσους, λοιπόν, δεν έχουν εκτιμήσει ακόμη την αξία του «πνεύμονα» της περιοχής ή πολύ περισσότερο την υποβαθμίζουν κιόλας με ενέργειες γεμάτες από μπετόν ή σκουπίδια, ίσως θα είχε κάτι να τους πει μια σημαντική Ιταλίδα αρχιτέκτονας, η Chiara Lucchini, που πρόσφατα επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Χαλάνδρι: «Απόλαυσα τη βόλτα μου στη Ρεματιά, διαπιστώνοντας με έκπληξη το απροσδόκητο για μένα του φυσικού τοπίου που συνάντησα εντός αστικού ιστού, το 2021!». Ας ελπίσουμε να το δει ξανά και καλύτερο, την επόμενη φορά που μπορεί να βρεθεί στην πόλη…