Άρθρο της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ
H χρονιά που πέρασε ήταν, αν μη τι άλλο, πρωτόγνωρη. Το κυβερνητικό έργο προσαρμόστηκε στις συνθήκες πανδημίας που κληθήκαμε ξαφνικά να αντιμετωπίσουμε, αλλά, ενωμένοι, συνεχίσαμε την πορεία μας, καταφέρνοντας πολλά. Στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μεταξύ άλλων, δρομολογήσαμε μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ευρύτερης στόχευσής μας για σχολεία και πανεπιστήμια πιο αυτόνομα, πιο ευέλικτα, που προσφέρουν πιο σφαιρική, σύγχρονη και ποιοτική εκπαίδευση, απλουστεύσαμε και εξορθολογίσαμε διαδικασίες, ανοίξαμε το παράθυρο της ελληνικής Παιδείας στον κόσμο.
Ενδεικτικά, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επεκτείναμε την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και υλοποιούμε ένα συνεκτικό σχέδιο για την αναβάθμιση του σχολείου, με έμφαση στην καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων στους μαθητές μας, εισάγοντας πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, μια καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση, με στόχο την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης, εξοικειώνοντας παράλληλα τους εκπαιδευτικούς μας σε πιο βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας.
Δρομολογήσαμε, ταυτόχρονα, την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου στο τρίπτυχο «Προγραμματισμός – Αυτοαξιολόγηση – Εξωτερική Αξιολόγηση» και ακολουθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Προχωρήσαμε μέσω ΑΣΕΠ για πρώτη φορά σε 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, και μετά από 10 χρόνια δρομολογήσαμε μόνιμους διορισμούς και στη Γενική Εκπαίδευση, ενισχύοντας στην πράξη τα σχολεία μας με ανθρώπινο δυναμικό. Επεκτείναμε και στηρίξαμε ουσιαστικά το θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, με 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά Σχολεία να λειτουργούν ήδη από το Σεπτέμβριο του 2020 και περαιτέρω δυνατότητα επέκτασης του δικτύου των σχολείων αυτών, με σκοπό τη διάχυση των βέλτιστων πρακτικών τους σε όλες τις σχολικές μονάδες.
Στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση, ενισχύσαμε την εξωστρέφεια με ουσιαστική και αποτελεσματική διεθνή παρουσία σε θέματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.), Μαθητείας και Νεολαίας, καθιερώσαμε συνεργασία με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και προετοιμάσαμε το νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την Ε.Ε.Κ., συνδράμαμε στην εθνική προσπάθεια για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ενηλίκων, εξασφαλίσαμε την εύρυθμη λειτουργία και την καθιέρωση συστήματος χρηματοδότησης των Ι.Ε.Κ., πετύχαμε την ποιοτική αποδοχή του θεσμού της Μαθητείας από τον ιδιωτικό τομέα και την αναγνώριση του θεσμού με ευρωπαϊκή διάκριση.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συντελέστηκαν, επίσης, αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις. Αποκαταστήσαμε το πανεπιστημιακό άσυλο στην πραγματική του έννοια, με αποτέλεσμα την άμεση αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των πανεπιστημίων μας. Απελευθερώσαμε από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Συστήσαμε την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με ενισχυμένες αρμοδιότητες, η οποία θα αξιολογεί συστηματικά και με διαφάνεια τα πανεπιστήμια της χώρας, και τις ερευνητικές μονάδες εντός αυτών, ενώ συνδέσαμε τμήμα της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση.
Ταυτόχρονα, προωθούμε την εξωστρέφεια και την αυτονομία των Ιδρυμάτων μας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ιδρύουν ξενόγλωσσα προγράμματα, χωρίς υπογραφή υπουργού και χωρίς την εμπλοκή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με Ιδρύματα του εξωτερικού. Επιπροσθέτως, εγκαινιάσαμε τη συνεργασία με το Ινστιτούτο της Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ), μέσω της οποίας σχεδιάζονται συνέργειες μεταξύ ελληνικών και κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως το Harvard, το Princeton, το Columbia, το UC Berkeley, το Johns Hopkins και το NYU.
Από τις σημαντικότερες δράσεις της χρονιάς που πέρασε είναι το καινοτόμο πλαίσιο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που δημιουργήσαμε, εντός συνθηκών πανδημίας. Η εκπαιδευτική κοινότητα έδειξε αμέριστη στήριξη στο πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: συνολικά πάνω από 765.000 ήταν οι καθημερινές συμμετοχές μαθητών σε ψηφιακές τάξεις, περισσότεροι από 1.100.000 μαθητές και 193.000 εκπαιδευτικοί ενεγράφησαν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, πάνω από 145.000 παιδιά ηλικίας 4-14 ετών παρακολούθησαν καθημερινά το πρόγραμμα εκπαιδευτικής τηλεόρασης, πάνω από 96% των μαθημάτων ΙΕΚ και προπτυχιακών μαθημάτων ΑΕΙ παραδίδονταν μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Παρά τις απροσδόκητες προκλήσεις, λάβαμε δύσκολες αποφάσεις, όμως με τη συνδρομή σύσσωμου του εκπαιδευτικού κόσμου, ανταπεξήλθαμε και καταφέραμε να κρατήσουμε στενή την επαφή των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών μας με την εκπαιδευτική διαδικασία. Μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ και δωρεών ιδιωτών, εξασφαλίζουμε τεχνολογικό εξοπλισμό για τις σχολικές δομές, ενώ επενδύουμε στις ψηφιακές δεξιότητες εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων. Παράλληλα, φροντίσαμε να ενισχύσουμε το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, επεκτείνοντάς το, με σημαντικά αποτελέσματα στη λειτουργικότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Με αισιοδοξία και σκληρή δουλειά, προχωράμε το έργο μας, μαζί με τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς. Βάζουμε τον πήχη ολοένα και ψηλότερα, γιατί μπορούμε. Και γιατί αυτή είναι η Ελλάδα της δημιουργίας και της προόδου που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Ένας χρόνος στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων… και συνεχίζουμε.