Γράφει ο Νίκος Καραβάσιος
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα οφέλη της ανακύκλωσης, αλλά και τη δημιουργία «πράσινης κουλτούρας» στους πολίτες, φιλοξενεί την προσεχή Δευτέρα ο Δήμος Κηφισιάς, με πρωτοβουλία του συνδυασμού «Κοινωνία Παρούσα». Η συγκεκριμένη εκδήλωση έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από τη δημοσιοποίηση από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τις επιδόσεις των δήμων στον τομέα της ανακύκλωσης.
Και αυτά τα στοιχεία για τον Δήμο Κηφισιάς σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανοποιητικά, καθώς τον φέρνουν στην 15η θέση με ποσοστό μόλις 10%. Την ίδια στιγμή, «πρωταθλητής» στην Αττική αναδεικνύεται ο Δήμος Βριλησσίων με ποσοστό 29%. Τα στοιχεία παρουσιάζουν την κατάταξη των δήμων στο ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, σε σχέση με τα συνολικά αστικά απορρίμματα, που διαχειρίστηκαν με διαλογή στην πηγή, όσον αφορά: χαρτί, πλαστικά, γυαλί και οργανικά σκουπίδια.
Είναι δεδομένο ότι μια από τις μεγαλύτερες «προκλήσεις» που καλούνται να διαχειριστούν με επιτυχία οι δήμοι είναι η ανακύκλωση. Ένας τομέας που απαιτεί μεγάλη οργάνωση των αρμόδιων Υπηρεσιών αλλά και σωστή και διαρκή ενημέρωση των πολιτών. Ο Δήμος Κηφισιάς, λόγω έκτασης αλλά και πληθυσμού, είναι δεδομένο ότι έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο όγκο ανακυκλώσιμων υλικών σε καθημερινή βάση .Η διοίκηση του Δήμου πριν λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει το δίκτυο «καφέ κάδων» για τη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του Δήμου υπάρχει και σχετικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι δημότες.
Σαν κίνηση, ασφαλώς, και είναι θετική και δείχνει ότι η δημοτική Αρχή γνωρίζει τη σπουδαιότητα του θέματος. Όμως αυτή η ενημέρωση πρέπει να συνεχιστεί σε μόνιμη και πολυεπίπεδη βάση, προκειμένου στο μέλλον να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα. Ίσως, το μεγαλύτερο «στοίχημα» είναι η δημιουργία σωστής νοοτροπίας σε θέματα ανακύκλωσης στα παιδιά. Οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία πρέπει να γίνουν ακόμα πιο συχνές, έτσι ώστε να «χτίσουν» οικολογική συνείδηση. Γιατί οικολογική συνείδηση είναι εκείνη που διαμορφώνει τα αναγκαία στοιχεία για τον σεβασμό που απαιτεί το περιβάλλον, κάτι που σηματοδοτεί σήμερα το πολιτιστικό επίπεδο κάθε λαού.
Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης – 21/02