Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης
Aν και έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Πεντέλης για το 2020, η συζήτηση για το μείζον αυτό θέμα καλά κρατεί. Υπενθυμίζεται ότι φέτος, ελέω Κλεισθένη, τον… δικό της προϋπολογισμό κατέθεσε και η αντιπολίτευση, με την πρόταση τελικά της διοίκησης να υπερψηφίζεται έστω και με οριακή πλειοψηφία. Ποια ήταν η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δυο προτάσεων;
Η αντιπολίτευση πρότεινε να καταργηθούν τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αίτημα το οποίο είχε καταθέσει και γραπτώς η Ένωση γονέων. Βασικό επιχείρημά της ήταν ότι το ποσό των 225.000 ευρώ που υπολογίζεται ότι δίνεται ως τροφεία από τους γονείς, θα μπορούσε να καλυφθεί από τα περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ που υπάρχουν ως ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια υπόθεση εργασίας και ας αναρωτηθούμε: Τι θα γινόταν εάν περνούσε η πρόταση της αντιπολίτευσης; Τι θα γινόταν, δηλαδή, εάν όλα τα παιδιά φοιτούσαν δωρεάν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου για το επόμενο σχολικό έτος;
Ίσως η απάντηση στο υποθετικό αυτό ερώτημα θα μπορούσε να έρθει από την μακρινή Φινλανδία. Έκεί όπου τoν Δεκέμβριο του 2016, η τότε κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος με τίτλο «Πειραματική Φινλανδία» επέλεξε με τυχαίο τρόπο 2.000 ανέργους 25 – 58 ετών και τους χορήγησε ένα βασικό μηνιαίο εισόδημα ύψους 560 ευρώ, το οποίο ήταν αφορολόγητο, ενώ σε περίπτωση που έβρισκαν δουλειά ή ξεπερνούσαν το ηλικιακό όριο, συνέχιζαν να το λαμβάνουν.
Βάσει των αποτελεσμάτων, όπως αποκαλύπτει έρευνα της διαΝΈοσις, οι δικαιούχοι άρχισαν να εμπιστεύονται περισσότερο τους ανθρώπους, το δικαστικό σύστημα και τους πολιτικούς, απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την οικονομική τους κατάσταση και για την ικανότητά τους να επηρεάσουν τον κοινωνικό τους περίγυρο, έγιναν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον τους ενώ αισθάνονταν ότι είχαν καλύτερη υγεία και λιγότερο άγχος. Ένα «πείραμα» που κόστισε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ δείχνει τον δρόμο για την «κοινωνική πολιτική» τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια «κοινωνική πολιτική», την οποία ευαγγελίζεται η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης καθώς η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά ισχυρίζεται ότι στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται «σημαντικές παρεμβάσεις» σ’ αυτόν τον τομέα.
Ας έρθει λοιπόν το «πείραμα της Φινλανδίας» και στα μέρη μας. Ας καταργηθούν τα τροφεία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (έστω και για ένα έτος) και ας γίνει το «πείραμα της Πεντέλης» σημείο αναφοράς στην Αυτοδιοίκηση. Άλλωστε, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πεντέλη 2020» και αντιδήμαρχος Πεντέλης Άγγελος Παλαιοδήμος είχε πει στο δημοτικό συμβούλιο ότι το θέμα «θα εξεταστεί τον Μάιο με τη λήξη του διδακτικού έτους αν το ταμείο το αντέχει»… Αναμένουμε.
Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 06/02.