Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 19/05/2021
Και αυτόν τον Μάιο, η πλατεία Άη Γιάννη στην Αγία Παρασκευή βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, εντός και εκτός πόλης. Ο συνωστισμός κόσμου, το αστυνομικό μπλόκο, οι καταγγελίες για ναρκωτικά, η ρύπανση κάθε είδους μπήκε στην «ημερήσια διάταξη», όπως και πέρσι. Μπορεί φέτος τη συζήτηση υπουργών, κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών, που τοποθετήθηκαν πρόσφατα, να μην μονοπώλησε η ανάγκη κατασταλτικών μέτρων, αλλά το αίτημα προς την Πολιτεία για τήρηση της τάξης ήταν άμεσο και κυρίαρχο.
Παρότι σχεδόν κανένας πολίτης με δημόσια θέση και λόγο δεν αρνήθηκε την ανάγκη αντιμετώπισης της παραβατικότητας, η «μεγάλη εικόνα» δεν δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια. Αρκετοί περιοίκοι αναγνώρισαν ότι βρήκαν την ησυχία τους τις πρώτες μέρες εφαρμογής αυστηρών αστυνομικών μέτρων, αλλά αυτό φαντάζει ένα μέτρο με ημερομηνία λήξης. Η επιθυμία πολλών για σταθερή, προληπτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή βρίσκει στον «τοίχο» της πραγματικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής, που είδαν το φως της δημοσιότητας, στην Αγία Παρασκευή των πάνω από 70.000 κατοίκων έχουν απομείνει 18 άτομα για τήρηση της τάξης, ενώ διέθετε στο παρελθόν περισσότερα από 40.
Η ειρωνεία είναι ότι το σώμα δεν πάσχει από έλλειψη προσωπικού, αλλά στοχευμένη στελέχωση σε συγκεκριμένες προτεραιότητες. Σε όλη τη Βορειανατολική Αττική, οι οργανικές θέσεις που αντιστοιχούν σε 22 αστυνομικά τμήματα ανέρχονται σε 1.479, ωστόσο, οι αστυνομικοί που υπηρετούν φτάνουν τους 1.208. Από αυτούς, υπηρεσίες κάνουν οι 661, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από αυτούς, καθώς, με βάση τα ίδια στοιχεία, οι υπόλοιποι δεν βρίσκονται στο πεζοδρόμιο: 372 αποσπάστηκαν σε άλλες υπηρεσίες, 80 έχουν επωμιστεί τη φύλαξη «στόχων», 39 είναι δόκιμοι αστυφύλακες, ενώ 70 κάνουν δουλειά γραφείου ή απουσιάζουν λόγω αναρρωτικών αδειών. Στο ίδιο «κάδρο» μπορεί να προστεθεί η απουσία Δημοτικής Αστυνομίας στο προάστιο και οι ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης από την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης που περιπολεί χώρους του Δήμου.
Επίσης, μια ματιά στην εγκληματικότητα στην Αγία Παρασκευή δεν μπορεί να «φουσκώνει» με αισιοδοξία για την πλατεία Άη Γιάννη πολλούς κατοίκους κι αυτοδιοικητικούς. «Σταχυολογούμε» σε τίτλους το αστυνομικό δελτίο μόνο του 2021 στην πόλη: «Ληστεία μέρα – μεσημέρι σε διανομέα», «στρατιωτικοί έβγαλαν καραμπίνες μέσα σε εκκλησία», «αφαίρεσαν 60 καταλύτες από αυτοκίνητα», «έκλεψαν κειμήλια 88χρονης αξίας 1 εκατ. ευρώ», «κουκουλοφόροι μπούκαραν σε σπίτι, τρόμος για δύο ενοίκους», «χτύπησαν 13χρονο για να του πάρουν το κινητό και 5 €». Αν δεν επέμβαινε σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., η λίστα παραβατικότητας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Μπορεί, λοιπόν, αρκετοί περίοικοι κι αιρετοί να ζητούν άμεσες λύσεις ηρεμίας και «κανονικότητας» μέσω αστυνομικής νομιμότητας, αλλά αυτή φαντάζει… κολοβή. Ίσως είναι η ώρα να δοθεί χώρος και κυρίως χρόνος σε προτάσεις, οι οποίες από πέρσι λοιδωρήθηκαν, για μια πλατεία ανοικτή και ζωντανή, που πρώτα από όλα θα προσελκύσει τους ανθρώπους από τη γειτονιά κι όχι όργανα της τάξης.