Από παρουσία κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης και βουλευτών του Βορείου Τομέα συνοδεύτηκε η τετράωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής για την κατάσταση στην πλατεία Άη Γιάννη, ωστόσο, οι αποφάσεις πήραν αναβολή. Παρά το ήρεμο κλίμα της συζήτησης μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 12 Μαΐου (που ελάχιστα θύμισε το αντίστοιχο περσινό), οι τοποθετήσεις διοίκησης και αντιπολίτευσης του Δήμου -με σειρά προτάσεων για τα προβλήματα στη συνοικία- δεν οδήγησαν σε… λευκό καπνό.
Έπειτα από παρότρυνση του αντιδημάρχου Παιδείας Διονύση Λέκκα, συμφωνήθηκε να συναντηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων την προσεχή Τρίτη (18/05), ώστε να επεξεργαστούν μια δέσμη μέτρων για την περιοχή, με προοπτική αυτά να έρθουν ως κοινή εισήγηση στο Σώμα, έως το τέλος του μήνα. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγία Παρασκευή Μια γενιά μπροστά» Αλέξης Μουστόγιαννης ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση που κατέθεσε (ακολουθεί παρακάτω), αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό.
Οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών – βουλευτών
Άδωνις Γεωργιάδης (Υπουργός Ανάπτυξης)
«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον Δήμο. Είναι έτοιμος ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για οποιαδήποτε αστυνομική συνδρομή ζητηθεί».
Νίκη Κεραμέως (Υπουργός Παιδείας)
«Υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Ο ένας είναι η αστυνομία, ο άλλος η ατομική ευθύνη. Πρέπει οι πολίτες να κρατήσουν στάση ευθύνης. Είμαι πάντοτε στη διάθεση της δημοτικής Αρχής και του Δήμου να συμβάλλω στα ζητήματα της πόλης».
Θεόδωρος Ρουσόπουλος (ΝΔ)
«Θα προωθήσω και ο ίδιος το αίτημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για ενίσχυση της αστυνόμευσης, αλλά πέρα από το αίσθημα της ασφάλειας, που είναι πρώτιστο, πρέπει να αναζητηθούν ευρύτερες συναινετικές λύσεις».
Δημήτρης Καιρίδης (ΝΔ)
«Έχω ασχοληθεί με το ζήτημα από πέρσι, καταθέτοντας ερώτηση για την παραβατικότητα στην περιοχή. Η λύση δεν είναι η επέμβαση των ΜΑΤ, αλλά μια στοχευμένη, διαρκής παρουσία της ΕΛ.ΑΣ., με ελέγχους για ναρκωτικά, αλκοόλ και στάθμευση. Δεν θα πρέπει να συνδεθεί το ζήτημα με την πρόσφατη καραντίνα ή μια αντιπαράθεση με τη νεολαία, διότι το πρόβλημα προϋπήρχε».
Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ)
«Αυτονόητη είναι η παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., με αναλογικότητα, για θέματα ναρκωτικών, αλκοόλ και παράνομης στάθμευσης. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να στοχοποιείται συλλήβδην η νεολαία».
Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ)
«Τα προβλήματα δεν λύνονται με καταστολή. Χρειάζεται συζήτηση με πολίτες και φορείς. Είναι λάθος η στοχοποίηση των νέων. Τη δουλειά τους πρέπει να κάνουν η αστυνομία αλλά και η δημοτική Αρχή για μια πλατεία ζωντανή, φωτισμένη, καθαρή».
Ο σύλλογος «Άγιος Ιωάννης»
Εκ μέρους του, τοποθετήθηκε ο Σπύρος Παπασπύρος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «από το 1998 υπάρχουν τα προβλήματα στον Άη Γιάννη, που εντάθηκαν την τελευταία εξαετία. Είμαστε υπέρ της ελεύθερης χρήσης, αλλά με όρια που τελειώνουν εκεί που ξεκινούν των περιοίκων, για να απολαμβάνουν ήρεμες νύχτες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προκύψει η ιδανική εκείνη λύση, που θα εξασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα όλων, με αλληλοσεβασμό, ασφάλεια και καλή συμπεριφορά κατά την επισκεψιμότητα της πλατείας».
Πατήστε εδώ και διαβάστε την αναλυτική ενημέρωση του συλλόγου για τη σχετική παρέμβαση.
Οι κυριότερες παρεμβάσεις διοίκησης – αντιπολίτευσης
Βασίλης Ζορμπάς (δήμαρχος)
«Η πλατεία πρέπει να καθαρίσει και να αποδοθεί στους κατοίκους. Η παραβατικότητα έχει ξεπεράσει τα όρια, με ναρκωτικά και αλκοόλ. Χρειάζεται να εφαρμοστεί η νομιμότητα από την Πολιτεία, μέσω αστυνόμευσης, για να μπει μια τάξη και να μην φοβούνται οι κάτοικοι της περιοχής. Το 80% όσων επισκέπτονται την πλατεία, 2.000 άνθρωποι περίπου, δεν είναι από την Αγία Παρασκευή, έρχονται ακόμη και από τη Μαγούλα εδώ. Την πλατεία λυμαίνονται ομάδες που κάνουν διακίνηση ναρκωτικών και νοθευμένου αλκοόλ σε ανηλίκους, με συνεχή φασαρία, ούρηση κι αφόδευση σε πυλωτές, σκουπίδια παντού και παράνομο παρκάρισμα. Δεν σέβονται τη γειτονιά και τους κατοίκους της, γι΄ αυτό είναι απαραίτητη η τακτική, διακριτική παρουσία της αστυνομίας, να ελέγχει την παραβατικότητα. Ετοιμάζουμε μελέτη ανάπλασης για την πλατεία, μέσα από προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα έως τον επόμενο Μάρτιο, αλλά άμεσα θα γίνουν παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία, συντριβάνια – παγκάκια».
Γιάννης Σταθόπουλος (Νίκη των Πολιτών)
«Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 αυξήθηκε η προσέλευση κόσμου στην πλατεία. Η ανάπλαση που δημοπρατήσαμε θα έδινε άλλη πνοή στην περιοχή. Μπορεί να καθυστερήσαμε, αλλά σήμερα, σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη αναμόρφωσης. Θα είχε σήμερα τελειώσει η ανάπλαση, καταφέρνοντας την αναβάθμιση και τη δημιουργική χρήση της πλατείας. Η κατάσταση στην οποία αυτή βρίσκεται σήμερα, λόγω εγκατάλειψης, δεν είναι για να καμαρώνει κανείς. Ήταν λάθος η ακύρωση του έργου από τη νυν διοίκηση. Επίσης, κανείς δεν είπε η αστυνομία να μην κάνει τη δουλειά της, αλλά η προαναγγελία του δημάρχου από πέρσι ότι “η ΕΛ.ΑΣ. θα βρει πράγματα που θα φρίξει” δεν επιβεβαιώθηκε. Συκοφαντήθηκαν από τον κ. Ζορμπά οι νέοι, αλλά και οι καταστηματάρχες της περιοχής με τις αναφορές του για βρώμικο αλκοόλ. Είναι προτιμότερο να συναντηθούμε με νέους, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής».
Πατήστε εδώ και διαβάστε τη δήλωση του πρώην δημάρχου μετά τη συνεδρίαση
Γιώργος Οικονόμου (Νέα Αρχή)
«Χρειάζεται μια πλατεία ασφαλής αλλά και λειτουργική. Και γι΄ αυτό μόνος τρόπος είναι η ανάπλαση. Κακοδαιμονία του Δήμου είναι να γκρεμίζει ο επόμενος ό,τι έχτισε ο προηγούμενος. Χάσαμε την ευκαιρία της αναμόρφωσης που είχε ήδη δρομολογηθεί, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι προτάσεις της σημερινής δημοτικής Αρχής εξαντλούνται στην τήρηση της νομιμότητας. Υπάρχει και η λύση της ιδιωτικής φύλαξης, εάν κρίνουμε ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι επαρκής. Μπορεί να μην διαθέτουμε Δημοτική Αστυνομία, αλλά είναι στο χέρι μας ως Συμβούλιο να φτιάξουμε. Μέχρι τότε μπορούμε να αξιοποιήσουμε την Πολιτική Προστασία του Δήμου και τους εθελοντές, να βρεθούν στην πλατεία για να ενημερώσουν τον κόσμο. Βασική προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια, δεν δείχνουμε καμία ανοχή στην παραβατικότητα. Η λύση θα έρθει με υπευθυνότητα, διάλογο και συναίνεση. Η αρνητική δημοσιότητα για την πλατεία από τον δήμαρχο δεν βοηθά την πόλη».
Γιάννης Μυλωνάκης (Αλλάζουμε)
«Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο, Βασίλης Ζορμπάς και Γιάννης Σταθόπουλος, που ανέχθηκαν αυτή την κατάσταση. Τα προβλήματα οξύνθηκαν από το 2011 επί διοίκησης του πρώτου. Ο Δήμος κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Ο δεύτερος, επί θητείας του, προστάτευσε το πρόβλημα, ενώ η πανάκριβη ανάπλαση, που δρομολόγησε, κάθε άλλο παρά θα έλυνε τα ζητήματα. Μέχρι σήμερα περιμένουμε την αντιπρόταση του κ. Ζορμπά για αναμόρφωση της περιοχής. Τα θέματα παραβατικότητας δεν μπορούν να λυθούν με απούσα την αστυνομία. Όταν αυτή λειτουργεί προληπτικά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι να μην προκαλεί εντάσεις όπως πέρσι με την επέμβαση των ΜΑΤ. Χρειάζονται άμεσες λύσεις, διότι η υπομονή των κατοίκων έχει εξαντληθεί. Συγκεκριμένα, προτείνουμε μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων κάθε Σαββατοκύριακο, να αλλάξει ταυτότητα ο χώρος. Είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή του τομέα δράσης της ιδιωτικής φύλαξης που έχει σύμβαση ο Δήμος και να δώσει έμφαση στην περιοχή. Επίσης, χρειάζεται η ανάπλαση της πλατείας που θα τη δώσει πίσω στους περίοικους».
Πατήστε εδώ και διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της παράταξης μετά τη συνεδρίαση.
Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση)
«Αν ήμουν έφηβος, στον Άη Γιάννη θα πήγαινα. Προτιμώ μια πλατεία γεμάτη κι ας έχει προβλήματα, παρά άδεια και σκοτεινή. Υπάρχει παραβατικότητα, αλλά είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε έτσι όποιον πάει εκεί. Η παρουσία της αστυνομίας δεν ήταν της νουθεσίας, αλλά προκλητική, καθώς έβαζαν ασύστολα πρόστιμα. Δεν είναι σοβαρές οι προτάσεις ανάπλασης, όπως της προηγούμενης διοίκησης, που μόνο στόχο έχουν να διώξουν τον κόσμο. Για τα προβλήματα συνωστισμού χρειάζονται περισσότεροι διαθέσιμοι, θελκτικοί χώροι, ανοιχτά προαύλια σχολείων, χρηματοδότηση νέων υποδομών από το κράτος (πάρκο “Σταύρος Κώτσης”, Αθλητικό Κέντρο Πευκακίων, κτήμα βίλας Ιόλα), πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες σε σταθερή βάση».
Αλέξης Μουστόγιαννης (Μια Γενιά Μπροστά)
«Ο κ. Ζορμπάς δεν έχει λύση για την πλατεία, γι’ αυτό το μόνο του σχέδιο είναι η βοήθεια της Πολιτείας. Η περιοχή έχει μείνει στάσιμη επί χρόνια, σε υποδομές και προσβασιμότητα. Θέλουμε οι νέοι να βρίσκονται στην περιοχή και στα γύρω καταστήματα. Προτείνουμε μια δεύτερη παιδική χαρά, προσθήκη υπαίθριων οργάνων γυμναστικής, είμαστε υπέρ της περιμετρικής περίφραξης της πλατείας, με ωράριο λειτουργίας 07:00-22:30 τους χειμερινούς μήνες και 06:00-23:30 τους θερινούς, ώστε να ξέρουν οι περιοίκοι ότι θα κοιμηθούν το βράδυ. Χρειάζεται ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Αστυνομία για έλεγχο και πρόληψη της παραβατικότητας. Η πρότασή μας είχε μεγάλη αποδοχή από κατοίκους και καταστηματάρχες».
Πατήστε εδώ και διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της παράταξης μετά τη συνεδρίαση.
Μελίνα Αλεφαντή (Φυσάει Κόντρα)
«Η κατάσταση των τελευταίων ημερών στην πλατεία δεν ήταν όπως περιγράφηκε. Η ΕΛ.ΑΣ δεν άφηνε τον κόσμο ούτε καν να καθίσει, απειλώντας με πρόστιμα, ενώ γύρω από αυτήν υπήρχαν αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα. Δεν μπορεί η λύση για τα πάντα να είναι η καταστολή. Η πλατεία μπορεί να χωράει τόσο τη νεολαία όσο και τις οικογένειες. Πρέπει να αποκλείσουμε παραβατικές συμπεριφορές, όχι ανθρώπους. Αν γεμίζει ένας δημόσιος χώρος, σημαίνει ότι είναι αναγκαίοι και άλλοι. Η πλατεία χρειάζεται επισκευές, όχι ανάπλαση. Δεν θέλουμε να φύγουν οι κερκίδες, η βλάστηση, για να μπουν τραπεζοκαθίσματα».
Πατήστε εδώ και διαβάστε την αναλυτική ενημέρωση της παράταξης για τη σχετική παρέμβαση.
Νίκος Ζόμπολας, αντιδήμαρχος Νεολαίας
«Βρήκα στους περισσότερους ομιλητές σημεία με τα οποία συμφωνώ. Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες για το τι πρέπει να αλλάξει. Οι κάτοικοι, τους οποίους οι περισσότεροι προσέχουν ψηφοφηρικά, πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ανάπλαση, αλλά στη νοοτροπία. Με λυπεί, όμως, ότι στην εισήγηση της διοίκησης, δεν αναφέρεται πουθενά η νεολαία. Θα βοηθούσε την κατάσταση μια σειρά εκδηλώσεων όλο το καλοκαίρι».
Ελένη Δάβαρη, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος
«Χρειάζονται βιώσιμες λύσεις, όπως αναβάθμιση του αστικού πρασίνου, δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προσανατολισμός σε εκδηλώσεις ψυχαγωγικές. Η σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της υπηρεσίας Καθαριότητας είναι τραγική. Είναι αναγκαίο ένα νέο όραμα για την πλατεία».
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Δείτε επίσης: ΣΕΡΔΑΠ: «Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα δεν είναι υπαίτιοι για τα δεινά του Δήμου»