Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 06/10
«Κρείττον οψιμαθή είναι ή αμαθή» («καλύτερα να έχεις μάθει πρόσφατα παρά να μην έχεις μάθει καθόλου»). Αυτή είναι η απάντηση που έδινε ο Σωκράτης σε όσους τον ρωτούσαν γιατί επέλεξε να μάθει κιθάρα λίγο πριν πεθάνει.
Αν το σκεφτεί κανείς, η ευρύτητα της έννοιας της Γνώσης είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει καν επαρκής ορισμός για την λέξη. Μπορεί ο άνθρωπος από συστάσεως του ανθρώπινου είδους να έχει επιτύχει μεγάλα επιτεύγματα, όμως δεν έχει καταφέρει να εγκιβωτίσει τις πληροφορίες που λαμβάνει σε «κουτάκια» γιατί πολύ απλά αυτές είναι απεριόριστες. Φτάνει το ταξίδι της Γνώσης να κάνει στάση κάπου κοντά του ώστε να έχει πρόσβαση σ’ αυτήν
. Κάνοντας αυτές τις σκέψεις, παρακολουθώ το βίντεο που ανέβασε στην ιστοσελίδα του ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων για την Ημερίδα για την «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου. Μια Ημερίδα που έκανε πολλούς σοφότερους απαντώντας σε ακανθώδη ερωτήματα όπως «ποια είναι η διαφορά αναδοχής και υιοθεσίας;» και σταχυολογώντας μια σειρά από λόγους μείζονος κοινωνικής σημασίας για τους οποίους η κυβέρνηση (όχι μόνο η τωρινή, αλλά και η προηγούμενη) επιμένει στο κομμάτι της αποϊδρυματοποίησης.
Η Ημερίδα, που είχε πολλούς και εκλεκτούς καλεσμένους από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις- και αυτό έχει τη σημασία του-πέτυχε τον στόχο της που δεν είναι άλλος από την ενημέρωση του πληθυσμού για το θέμα αυτό, καθώς η Γνώση που μέχρι τότε ελάμβανε κάθε άλλο παρά επαρκής ήταν.
Το ίδιο ισχύει και για την Ημερίδα που διοργάνωσε λίγες ημέρες αργότερα (2 Οκτωβρίου) η Ένωση Γονέων του Δήμου Πεντέλης στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Πεντέλης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, αναλυτικό ρεπορτάζ για την οποία μπορείτε να διαβάσετε στο επόμενο φύλλο της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ. Διαφορετικό το θέμα (ιστορικό αυτή τη φορά και όχι κοινωνικό), ίδια η στόχευση που δεν είναι άλλη από την Γνώση.
Επί του πιεστηρίου, μαθαίνουμε ότι ενημερωτική εκδήλωση για τη θλιβερή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής ετοιμάζει και ο Δήμος Βριλησσίων, ενώ από την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στον ίδιο Δήμο επανέρχονται (τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης) οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων με πρώτο θέμα την «σχολική άρνηση και προσαρμογή στο σχολείο. Συγκρούσεις με τα παιδιά μας και τρόποι επανασύνδεσης».
Να λοιπόν που η Γνώση δεν μεταφέρεται μόνο σε υψηλές ταχύτητες (με τον κίνδυνο των fake news, όμως, να καραδοκεί!) αλλά και δια ζώσης. Αρκεί να έχουμε ανοικτές τις κεραίες μας…