H στήλη θα μπορούσε να αρχίσει ήδη να πανηγυρίζει. Θα μπορούσε να συμμερισθεί την αισιοδοξία όσων σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι ένα μείζον θέμα βρίσκεται στην τελική φάση της επίλυσής του.
Ο λόγος για το πανίσχυρο κύκλωμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Θέμα που έχει απασχολήσει επανειλημμένως την εφημερίδα μας και, μάλιστα, σε εποχές που κάποιους… βόλευε η σιωπή. Ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα, ακολουθώντας τη δημοσιογραφική τακτική που θέλει τις ειδήσεις να διαχωρίζονται από τα σχόλια.
Οι τελευταίες ειδήσεις έχουν ως εξής:
Η νεοσύστατη Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής συνεδρίασε δύο φορές (∆εκέμβριος 2008, Ιανουάριος 2009) για το θέμα των διαφημιστικών πινακίδων και το τι βγήκε δύσκολα περιγράφεται…
Καταγγελίες για απόπειρες χρηματισμού παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νυν βουλευτές από διαφημιστικές εταιρείες, «τρελά πάρτι» ανεξέλεγκτων χρημάτων κάτω από το τραπέζι, κατάφορες παραβιάσεις του Νόμου.
Στη δε δεύτερη συνεδρίασή της, παρουσία αυτή τη φορά και υπουργών, τα λόγια ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρα. Ο υπουργός ΠΕΧΩ∆Ε Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, αλλά και οι βουλευτές όλων των κομμάτων κάλεσαν τους δημάρχους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους για την απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.
Κάποιοι, μάλιστα, δεν δίστασαν να ζητήσουν ακόμη και τη σύλληψη όσων τοπικών αρχόντων αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο. Την ίδια στιγμή, ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε ως «λύση-δώρο προς την Πολιτεία» τη νομολογία του ΣτΕ για το θέμα, η οποία βασίζεται στη συνθήκη της Βιέννης, η οποία υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας (υπήρξε πριν από αρκετούς μήνες αναλυτικό ρεπορτάζ της «Α» πάνω στο θέμα).
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Μπεκίρης προαναήγγειλε την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τις οδικές αρτηρίες στις οποίες ∆ΕΝ θα επιτρέπεται να χορηγείται από τους ΟΤΑ άδεια για τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων.
Αυτή, πολύ συνοπτικά, είναι η τρέχουσα ειδησεογραφία πάνω στο διαρκές έγκλημα των διαφημιστικών πινακίδων.
Και τώρα, ας πάμε στα σχόλια. Πρώτα απ’ όλα για την στάση των εισαγγελικών αρχών. Και μόνο από τα πρακτικά των δύο συνεδριάσεων, οποιοσδήποτε εισαγγελέας θα είχε ένα πλούσιο υλικό για να ασχοληθεί τους προσεχείς μήνες. Θα υπάρξει μία τέτοια αντίδραση; Αμφίβολο…
∆εύτερον, με βάση τα όσα ειπώθηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής, μέχρι σήμερα αρκετοί αιρετοί παραβίαζαν τον νόμο που διέπει την υπαίθρια διαφήμιση. Θα τιμωρηθούν ή ό,τι έγινε, έγινε και δεν βαριέσαι; Μάλλον, το δεύτερο, προβλέπουμε, να συμβεί.
Τρίτον, η ξεκάθαρη θέση των δύο υφυπουργών στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για να καθαρίσουν οι βασικοί οδικοί άξονες της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, από το «σκουπιδαριό» των διαφημιστικών πινακίδων.
Οι προθέσεις αυτές θα υλοποιηθούν στην πράξη ή θα μείνουν, για άλλη μια φορά, στα… χαρτιά, με την ευνοϊκή συγκυρία μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες; (αλήθεια, αυτή τη φορά, δεν θα μπουν στον πειρασμό ορισμένοι… πολλά υποσχόμενοι πολιτευτές να δουν τη φάτσα του σε κάποια από αυτές τις γιγάντιες πινακίδες;).
Στο παραπάνω ερώτημα θα διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας. Ίσως από έμφυτη δημοσιογραφική κακοπιστία, ίσως επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας, θα κρατήσουμε μικρό καλάθι και θα περιμένουμε τ’ αποτελέσματα. Εξάλλου, τα τελευταία είναι εύκολο να διαπιστωθούν.
Εάν, όντως, αυτή τη φορά οι πολιτικοί μας έχουν τη βούληση να εφαρμόσουν τον νόμο, το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς θα μπορούμε να διασχίζουμε τη Λ. Κηφισιάς, τη Συγγρού, την Κατεχάκη κι άλλες κεντρικές λεωφόρους της Αττικής, δίχως να αποσπάται το βλέμμα μας από πανάκριβα μοντέλα αυτοκινήτων, νέα τραπεζικά προϊόντα, καινούργια μοντέλα κινητών τηλεφώνων ή -ακόμη χειρότερα- καλλίγραμμα γυναικεία κορμιά, με ελάχιστα ρούχα…
Και για να έρθουμε στα του… οίκου μας, η νέα χρονιά βρίσκει τον «ευαίσθητο» τομέα των διαφημιστικών πινακίδων να ελέγχεται από έναν νέο αντιδήμαρχο, τον κ. Επαμεινώνδα Γαρδέλη. Ήδη, υπό την επιστασία του, τα δημοτικά συνεργεία άρχισαν να αποξηλώνουν και νέες διαφημιστικές πινακίδες.
Έως εδώ καλά. Θα περιμένουμε να διαπιστώσουμε, όμως, εάν η προσπάθεια αυτή θα έχει συνέχεια και συνέπεια κι εάν, στο τέλος, θα οδηγήσει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. ∆ηλαδή, στον «καθαρισμό» της πόλης από τη διαφημιστική κόπρο. Γιατί, καλώς ή κακώς, όλοι εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε, όσο αγαθές κι αν είναι οι αρχικές προθέσεις μας.
Το σίγουρο είναι ότι και στο Μαρούσι, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, πολύ σύντομα θα ξέρουμε, εάν ακόμη κυβερνούν οι πολιτικοί που στέλνουμε στη Βουλή και στα ∆ημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, ή, τελικώς, κουμάντο κάνουν υπέρτερες δυνάμεις (πολιτικο-επιχειρηματικές, βεβαίως-βεβαίως), οι οποίες με το «έτσι θέλω» επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους…
Εμείς, πάντως, θα συμφωνήσουμε με κάποια από τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής, τα οποία υποστήριξαν ότι, εάν δεν πάει ένας δήμαρχος στη φυλακή, δεν πρόκειται τίποτε ν’ αλλάξει. Κι αυτό, όχι γιατί είμαστε υπέρ της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, αλλά επειδή πιστεύουμε ότι δεν μπορούν κάποιοι, οχυρωμένοι πίσω από θεσμικούς ή άλλους ρόλους, να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, σαν να πρόκειται για πολίτες «άλλης κοπής», με περισσότερα δικαιώματα σε σχέση μ’ εμάς τους απλούς πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, ας βγούμε και να πούμε ανοιχτά, ότι κάποιοι είναι περισσότερο «ίσοι» από τους υπόλοιπους.
Θάνος Σταθόπουλος