Η στήλη αρκετές φορές αισθάνεται την ανάγκη να καταφεύγει σε ρήσεις αρχαίων προσπαθώντας να σχολιάσει πρόσωπα και πράγματα σύγχρονα. Μια από αυτές είναι κι εκείνη που συναντάμε σ΄ ένα απόσπασμα του Μενάνδρου και η οποία αναφέρει ότι «ανδρός χαρακτήρ εκ λόγου γνωρίζεται» και νομίζουμε ταιριάζει «γάντι» στην εικόνα του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης της 25ης Οκτωβρίου. Μια συνέντευξη που πολλοί Έλληνες, φίλοι ή μη του ΠΑΣΟΚ, θα ήθελαν να ξεχάσουν σύντομα.
Του Θάνου Σταθόπουλου
Τα «Ενυπόγραφα» ήδη από το φύλλο της 6ης Φεβρουαρίου 2010, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων επώδυνων οικονομικών μέτρων από τον πρωθυπουργό, είχαν αναφερθεί στην αναγκαιότητα να πείσει ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι επιτελείς του ότι αυτή τη φορά άξιζε ο κόσμος να υποστεί νέες, σκληρές θυσίες για την οικονομική ανάκαμψη του τόπου.
Αντί αυτού, στους μήνες που μεσολάβησαν, είδαμε πειραματισμούς, διστακτικές και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο κινήσεις, πισωγυρίσματα. Για να φθάσουμε στην -πώς να τη χαρακτηρίσει κανείς;- πρόσφατη τηλεοπτική παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκβίασε το εκλογικό σώμα ότι, εάν δεν επιλέξει τους «εκλεκτούς» του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορεί και να προσφύγει σε πρόωρες βουλευτικές κάλπες!
Από μόνη της η δήλωση αφήνει στον καθένα το δικαίωμα να υποθέσει ότι οι μετρήσεις που έχει στα χέρια του το κυβερνών κόμμα δείχνουν, στην παρούσα φάση, συντριβή σε πολλές περιφέρειες και δήμους και γι’ αυτό προτρέχει να σώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί. Ακόμη κι αυτό, όμως, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εικόνα που έβγαλε προς τα έξω -και δυστυχώς όχι μόνο στην Ελλάδα- ο κ. Γ. Παπανδρέου.
Εκεί που, ωστόσο, το ποτήρι της αγανάκτησης ξεχείλισε για πολλούς από αυτούς που παρακολουθούσαν τη διακαναλική συνέντευξη ήταν όταν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πονά περισσότερο από κάθε άλλον Έλληνα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ε, ακόμη και για έναν πρωθυπουργό, το θράσος πρέπει να γνωρίζει όρια…
Δεν μπορείτε κ. Παπανδρέου, ούτε εσείς ούτε πολλοί εκ των υπουργών και βουλευτών σας (και το ίδιο ισχύει και για την προηγούμενη κυβέρνηση) να αισθανθείτε τον ίδιο πόνο που αισθάνεται ο μέσος Έλληνας πολίτης.
Τα δικά σας παιδιά δεν πρόκειται ποτέ να μείνουν άνεργα στο σπίτι, παρά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά τους, περιμένοντας να ζήσουν από το χαρτζηλίκι των γονιών τους.
Οι δικοί σας άνθρωποι δεν πρόκειται ποτέ να αναγκαστούν να δώσουν «φακελάκι» στον γιατρό του δημόσιου νοσοκομείου, μπας και βρουν καμιά θέση στη χειρουργική κλίνη ή για να τύχουν στοιχειώδους ανθρώπινης μεταχείρισης.
Αντιθέτως, τη στιγμή που αρκετοί Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν τις παραπάνω ενδεικτικές καταστάσεις, διάφοροι υπουργοί εγκαινιάζουν VIP ιδιωτικές κλινικές ή παραβρίσκονται σε εκδηλώσεις ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, δείχνοντας για ποιους κατέχοντες είναι σχεδιασμένο το μέλλον του μνημονίου…
Είπε κι άλλα ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη. Ανέφερε ότι οι φόροι θα μπορούσαν να είναι λιγότεροι, εάν φορολογούνταν όλοι οι Έλληνες. Μόνο που δεν το είπε όπως θα όφειλε. Γιατί η φράση θα έπρεπε να είναι: «Έλληνες, πληρώνετε παραπάνω φόρους, γιατί δεν κατάφερα, μετά από έναν χρόνο στην κυβέρνηση, να κτίσω έναν μηχανισμό είσπραξης φόρων που να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του».
Και συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντάς μας ότι η κυβέρνηση κυνηγά τους κατέχοντες που δεν πληρώνουν φόρους, αλλά οι δικαστικοί λειτουργοί αργοπορούν στην απονομή Δικαιοσύνης. Αλήθεια, κ. πρωθυπουργέ, εμείς να πιστέψουμε ότι αργεί η δικαστική διαλεύκανση για τις υποθέσεις γιατρών που φοροδιαφεύγουν, ιδιοκτητών σκαφών και πισινών που «ξέχασαν» να δηλώσουν τα εισοδήματά τους, τραγουδιστών που έκλεβαν συστηματικά την Εφορία. Γιατί δεν ακολουθήσατε αντίστοιχες, χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες πριν περικόψετε τις συντάξεις των οικοδόμων, τα πτητικά επιδόματα των πιλότων, πριν εκτοξεύσετε τον ΦΠΑ, πριν… Γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις κινηθήκατε με διαδικασίες – «εξπρές»; Μήπως, γιατί είχατε απέναντί σας τα εύκολα θύματα;
Και για να είμαστε όσο αντικειμενικοί γίνεται, να γράψουμε και αυτό. Αδικημένοι δεν είναι μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άλλες ευπαθείς κατηγορίες πολιτών, αλλά και τα στελέχη που αμείβονται με υψηλές απολαβές και τις δηλώνουν στην Εφορία και οι οποίοι εκλήθησαν -ενώ είχαν ήδη φορολογηθεί- να καταβάλουν και «κεφαλικό» φόρο. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση σε αυτούς είναι ότι «πιάστηκαν κορόιδα» που δήλωσαν όλα τα εισοδήματά τους και θα πρέπει να το σκεφθούν την επόμενη φορά…
Τι, άραγε, φοβάται ο πρωθυπουργός και απειλεί με πρόωρες εκλογές; Δεν γνωρίζει ότι η ακραία αδικία πιθανόν να οδηγήσει σε ακραίες αντιδράσεις; Δεν αναρωτιέται πόσο νοιάζει τον Έλληνα που βλέπει να καταρρέει η ζωή του, να μην μπορεί να ζήσει την οικογένειά του, η υπόληψη της χώρας στις διεθνείς αγορές; Δεν του περνά από το μυαλό ότι δεν μπορεί εσαεί οι πολιτικοί μας να «σκαπουλάρουν» από τις ευθύνες τους αναλαμβάνοντας απλώς το πολιτικό κόστος;
Λυπούμαστε κ. πρωθυπουργέ αλλά το τηλεοπτικό διάγγελμά σας δεν μας έπεισε. Και θα κλείσουμε αυτό το άρθρο, παραφράζοντας κάπως μια φράση που αποδίδεται στον αείμνηστο πατέρα σας, τον Ανδρέα Παπανδρέου:
«Συμβουλεύω τους κ.κ. πρωθυπουργούς να μην παραιτούνται της εντολής του κυρίαρχου λαού γιατί ενίοτε αυτός να μην την ανανεώσει…».