Αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο μου, σκέφτηκα ότι θα ήταν ευκαιρία να παρακολουθήσω τη διάλεξη σχετικά με τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης «Social Media» και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου.
Πράγματι ο Γιάννης Λάριος υπήρξε ένας άριστος χειριστής του λόγου, κάτοχος του αντικειμένου του και δεινός να προσελκύει τους ακροατές του στα γνωστά ή άγνωστα του θέματός του.
Το ακροατήριο πολυάριθμο, συμμετείχε με ενδιαφέρον και απορίες, στις δυνατότητες που του δίνει το νέο μέσο στη δουλειά του. Τη δυνατότητά του να διαφημίζεται αυτοστιγμεί σε 2 εκατομ. ζευγάρια μάτια στο κοντινό του περιβάλλον, χωρίς πολλά ή καθόλου χρήματα.
Όλα αυτά χωρίς τον κυκεώνα της αφισοκόλλησης με τη ρύπανση, την επικινδυνότητα της βιαιοπραγίας και τους ανταγωνισμούς. Εγώ θα βάλω την αφίσα, όχι εγώ, την καταστροφή της μακέτας ή το πανωκόλλημα. Μακρά από τα πολλά χρήματα που απαιτεί η διαφήμιση στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση.
Είναι μια επιτυχία της εξέλιξης η οποία και να θέλαμε δεν γυρίζει πίσω.
Εν τούτοις έχει και αυτό το σύστημα τις ατέλειές του. Κρίθηκε χρήσιμο για την εξοικονόμηση χρόνου που τόσο λείπει από την εποχή μας.
Δεν παύει να αποτελεί ένα κρύο μέσο χωρίς συναισθήματα. Επικρατεί η ψυχρή λογική, ο κόσμος των αριθμών. Σταμάτησε ο κόσμος να μιλάει μεταξύ του. Η εκφορά του λόγου έγινε ξύλινη.
Σταμάτησε η αίσθηση του ζεστού χεριού ή του τρεμουλιάσματος του αγγίγματος.
Το ανατρίχιασμα στην εκφορά των λέξεων. Η εφίδρωση στο συναίσθημα του όμορφου ζεστού λόγου. Παύουν οι καμπύλες του ανθρώπινου πόνου ή της χαράς και εμφανίζονται οι οξείες γωνίες και τα τετράγωνα σχήματα.
Όλη η ιστορία μού θυμίζει κάτι που σχολιάζαμε άσχημα τις αλλοτινές ημέρες.
Η ερωτευμένη Μαρία απευθύνεται στο συμφοιτητή της:
«Μιχαλάκη θα περάσω αύριο από το σπίτι σου να σε δω».
«Ναι Μαρία, αλλά θα έρθεις αύριο στις 7 παρά τέταρτο και θα φύγεις στις 7 γιατί τόσο διαρκεί το διάλειμμα από το διάβασμά μου».
Μου έκανε κακή εντύπωση, ότι παρ’ όλο το θέμα ήταν γενικού ενδιαφέροντος, το ακροατήριο ήταν προσανατολισμένο.
Αναφέρομαι σε αυτούς που δεν ήλθαν.
Π. Χελάς