Είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο των τελευταίων χρόνων.
Όμως. Όλες τις φορές που ακούγεται το όνομά της, οι χαρακτηρισμοί που τη «συνοδεύουν», είναι δυσάρεστοι και σκληροί. Όλοι τη θεωρούν ουσιαστικά και βασικά υπεύθυνη των αναστεναγμών και της πίκρας που σκοτεινιάζουν και σαρώνουν τη χώρα μας σήμερα, στη δύσκολη υλοκρατική και δόλια εποχή που ζούμε.
Αυτή η γυναίκα είναι η Άνγκελα-Δωροθέα Μέρκελ, το γένος Κάσνερ, Γερμανίδα πολιτικός. Διαβάσαμε για τη Μέρκελ ότι είναι η κόρη του Λουθηρανού πάστορα Χόρστ Κάσνερ και της δασκάλας Χέρλιντ Κάσνερ και γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο. Σπούδασε Φυσική στη Λειψία από το 1973 μέχρι το 1978. Στο διάστημα αυτό παντρεύτηκε το 1977 το συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ. Ο γάμος αυτός διήρκησε μέχρι το 1982. Από το 1978 μέχρι το 1990 εργάστηκε στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής – Χημείας στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου γνώρισε το χημικό Γιοαχίμ Σάουερ τον οποίο παντρεύτηκε στις 30-10-1998. Δεν έχει παιδιά δικά της. Ο σύζυγός της, έχει δυο ενήλικους γιους από τον προηγούμενο γάμο του. Η Μέρκελ μιλά Αγγλικά και Ρωσικά, και υπήρξε η μικρότερη σε ηλικία υπουργός στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοκρατίας, όταν στις 18-1-1991 ορκίστηκε Υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων και Νεολαίας, και αργότερα από το 1994 μέχρι το 1998 Υπουργός Περιβάλλοντος. Στις 22-11-2005, το Γερμανικό Κοινοβούλιο την εξέλεξε στο Αξίωμα του Καγκελαρίου της Γερμανίας. Ο Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, συνήθιζε να την αποκαλεί «το κοριτσάκι μου». Τέλος, μετά από μακρά, επιμονή και περιπετειώδη πορεία στην πολιτική, στις 28-10-2009, εξελέγη επίσημα Καγκελάριος από το Κοινοβούλιο.
Είναι η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871. Επίσης είναι η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας, που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας.
Το Νοέμβριο του 2007 της απονεμήθηκε το Βραβείο «Καρλομάγνος» για το έτος 2008. Ακόμα συμπεριλήφθηκε στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό TIME, για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως», για το έτος 2012.
Αυτά είναι σε συντομία κάποια στοιχεία από τη ζωή της «σιδηράς» κυρίας Μέρκελ. Νομίζω ότι κανένας Έλληνας δεν πίστεψε ότι, μετά από τις ενέργειές της και τις τοποθετήσεις της στη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, ενέργειες που έδειχναν ότι οι θέσεις της μας έσπρωχναν ψυχρά και απάνθρωπα πιο βαθιά στη δυστυχία, στην ανέχεια και στην αγωνία που βιώνουμε σήμερα, κανένας δεν πίστεψε τα βουρκωμένα μάτια της και τα δάκρυα που κύλησαν όταν μιλούσε πρόσφατα για τις δυσβάστακτες θυσίες που κάνει ο λαός μας, για να γλιτώσει από την πλήρη κατάρρευση, που δυστυχώς έχει την προσωπική της σφραγίδα.
Ποιος μπορεί να πιστέψει αυτά τα δάκρυα; Νομίζω ότι μόνο ένας κροκόδειλος θα μπορούσε να ταυτίσει αυτά τα δάκρυα με τα δικά του, γιατί ο κροκόδειλος όταν θέλει να ξεγελάσει το θύμα του, κρύβεται πίσω από κανένα βράχο ή δέντρο, και βγάζει παράξενους ήχους που μοιάζουν καταπληκτικά με κλάμα μωρού παιδιού.
Συγχρόνως, ίσως στην προσπάθειά του που κάνει για να …κλάψει, τρέχουν από τα μάτια του άφθονα και χοντρά δάκρυα. Έτσι αυτοί που ακούν το κλάμα νομίζουν πως χάθηκε κάποιο παιδάκι και τρέχουν να το βοηθήσουν. Τότε ο κροκόδειλος επιτίθεται ξαφνικά …και κάνει τη δουλειά του.
Στην Αρχαία Ελλάδα ο κροκόδειλος ήταν άγνωστος. Οι Φοίνικες όμως έμποροι που έφθαναν στα λιμάνια της Κορίνθου και του Πειραιά, μιλούσαν συχνά για εξωτικά ζώα, πουλιά, και ερπετά της πατρίδας τους, που άφηναν τους ανίδεους Έλληνες κατάπληκτους, και τους γέμιζαν με τρόμο και θαυμασμό.
Φαίνεται όμως ότι ο κροκόδειλος τούς έκανε μεγαλύτερη εντύπωση με το ψευτοκλάμα του, αφού ένας νεαρός ποιητής, ο Φερεκίδης, έγραψε κάποτε το Επίγραμμα: «Εάν η γη ήθελε να συλλάβει εκ των δακρύων της γυναικός, εκάστη ρανίς των, θα εγέννα κροκόδειλον». Έτσι, αν και στην Ελλάδα δεν υπήρχαν κροκόδειλοι, τα «κροκοδείλια δάκρυα», που λέμε σήμερα για εκείνους που «ψευτοκλαίνε», είναι καθαρά αρχαία ελληνική φράση.
Πώς, λοιπόν, και γιατί εμείς να πιστέψουμε τα κροκοδείλια δάκρυα της κ. Μέρκελ, που σαν παγωμένος σίφουνας, ήρθε πρόσφατα στη χώρα μας –αφού προηγουμένως μας είχε συγκινήσει (;) με τα ψεύτικα δάκρυά της-, ήρθε, είδε, και απήλθε, χωρίς να αφήσει ανοιχτή έστω και μια χαραμάδα φωτός και ελπίδας, παρά μόνο… «ναι μεν… αλλά θα υλοποιήσετε πρώτα τα συμφωνημένα και τα υπογεγραμμένα στα Μνημόνια…», που σημαίνει: «Ξέρουμε ότι δεν μπορείτε, γιατί σας έχουμε δεμένους χέρια και πόδια, από παντού…»
Ένας Αμερικάνος συγγραφέας είπε ότι: «Η πολιτική είναι μια πάλη συμφερόντων μεταμφιεσμένη σε αγώνα αρχών».
Και εσείς κυρία Μέρκελ αυτή τη φράση τη γνωρίζετε πολύ καλά, και την εφαρμόζετε στην πράξη ακόμα καλύτερα.